Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă18 ianuarie 20247 min de lectură

Viziunea răsturnată a Kremlinului despre lume în 2024 | via EUvsDisinfo

Kremlin 2024

Anul 2024 va fi unul plin. Continuăm sinteza Disinfo de săptămâna trecută prezentând succint, la început de an, principalele caracteristici ale peisajului dezinformării de la Kremlin, în timp ce societatea rusă este prinsă tot mai mult în războiul atroce declanșat de Putin împotriva Uсrainei. Sovietizarea economiei și gestionarea autoritară a societății reprezintă fundalul. Mass-media de stat și canalele de propagandă încearcă din răsputeri să îndulcească realitatea sângeroasă recurgând la o serie de teme manipulatoare clasice, difuzate pe toate canalele mediatice dominante.

Iată o actualizare a principalelor direcții de dezinformare pro-Kremlin. Dezvăluire: le-am mai auzit pe toate (de atâtea ori!), dar au și caracteristici noi.

–Occidentul are intenții belicoase

Conform acestei narațiuni, Occidentul presează Uсraina, care este neonazistă și condusă de lideri inspirați de Bandera, să continue războiul în detrimentul populației ucrainene. De asemenea, Occidentul creează un stat eșuat care adoptă socialismul naționalist. Rusia trebuie să se apere, dar susține pacea, cel puțin conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care este mereu pregătit să prezinte fapte alternative. Dacă toate acestea duc cu gândul la viziunea orwelliană asupra lumii din „1984”, este pentru că Rusia din 2024 se apropie destul de mult de aceasta, cu supravegherecenzură și control mental.

–Ucraina este condamnată, întrucât Polonia, Ungaria, România și Turcia se pregătesc să o împartă

Acesta este un discurs pro-Kremlin clasic, care reia tema ce neagă statalitateaistoria și identitatea Uсrainei. Dar acum capătă și o turnură manipulatoare care sugerează că Turcia vrea să înșface portul Odesa de la Marea Neagră. Din nou, nu vă lăsați înșelați. Nici Polonia, nici Ungaria, nici România și nici Turcia nu au pretenții teritoriale asupra Uсrainei. O singură țară, Rusia, încearcă să abată atenția de la încercările sale de acaparare a teritoriilor ucrainene. Pentru a clarifica situația: discursul susținut pe 16 ianuarie de președintele Zelenski la Forumul Economic Mondial aduce normalitate prin anunțarea planurilor sale de a organiza un summit mondial în Elveția pentru promovarea păcii. Să sperăm că acest summit va avea loc.

–Rusia este sub asediu

Aparent, „asediul” se desfășoară pe multe fronturi, inclusiv asupra moralității publice. Așadar, autoapărarea arată astfel: în pofida potopului de rachete și bombardamente rusești lansate împotriva Uсrainei, care au crescut rapid în amploare în ultimele săptămâni și au ucis civili, conform unui raport recent al ONU din 16 ianuarie, se repetă publicului rus și din întreaga lume care este vizat de discursul Moscovei că: Rusia bombardează numai ținte militare. Minciuna devine și mai josnică odată cu fiecare zi de bombardamente.

În al doilea rând, aparent Rusia trebuie să apere moralitatea publică, întrucât Moscova susține că SUA încearcă să perturbe alegerile prezidențiale care vor avea loc în martie în Rusia. Principalul candidat este (surpriză)… Putin. Autoapărarea arată astfel: eliminarea candidaților incomozi, arestarea celor câțiva activiști politici mai curajoși, condamnarea oamenilor la pedepse grele cu închisoarea, precum și cenzurarea și inundarea spațiului informațional public. Toate acestea galvanizează sau, mai degrabă, pietrifică societatea.

–Către un al treilea război mondial

Conform TASS, unul dintre principalele servicii de presă ruse de stat, Occidentul împinge lumea către un al treilea război mondial. Hm, cine a început războiul recent din Europa? TASS distorsionează semnificația declarațiilor recente făcute de ministrul german al apărării cu privire la necesitatea ca Germania (și alte țări) să-și întărească apărarea. Anterior, prim-ministrul Estoniei a vorbit despre flancul estic al NATO în lumina comportamentului agresiv al Rusiei. TASS continuă un tipar al amenințării cu războiul din partea Rusiei, inclusiv prin amenințări nucleare menite să intimideze publicul european să se supună Moscovei.

–Orașele ucrainene sunt, în fapt, rusești, dar sub o dominație neonazistă

Conform canalelor mediatice ale Kremlinului, majoritatea orașelor mari din Uсraina sunt rusești. Acestea sunt doar temporar sub ocupație, printre ele numărându-se Kiev, Harkov, Odesa, Dnipro și Nikolaev. Poate că aceasta este cea mai clară ilustrare a unei viziuni răsturnate despre lume, în care comentariile par de prisos.

–PIB-ul Rusiei crește, dar oare poți mânca un tanc (distrus)?

În ultimele săptămâni, Moscova a încercat să creeze multă frenezie, susținând că economia Rusiei crește și le depășește pe altele, în pofida sancțiunilor. Experți independenți pun la îndoială statisticile oficiale și calitatea creșterii economice. Chiar dacă am crede aceste informații, creșterea de 3% raportată oficial pentru 2023 se datorează în principal stimulentelor financiare acordate sectoarelor legate de război și câștigurilor mai mari din exporturi ca urmare a devalorizării rublei. Inflația crește.

Într-o economie de război, în care o parte semnificativă a cheltuielilor publice este ținută confidențială, circa 40 % sau poate chiar 50 % din cheltuielile statului sunt destinate armatei și producției crescânde de arme. Se pune astfel întrebarea: oare creșterea generează o situație economică sustenabilă și benefică pentru populație? Având în vedere pierderile considerabile de pe câmpul de luptă, oare se poate mânca un tanc?

–Serbia și Asia Centrală: Occidentul încearcă să provoace revoluții colorate

Așa cum am documentat deja, atât Serbia, cât și țările din Asia Centrală sunt pe radarul Moscovei și fiecare evoluție politică este văzută dintr-o perspectivă paranoică, în care dinamica politică locală este atribuită activităților subversive clandestine întreprinse de SUA / UE / Occident. Aspirațiile populare locale sunt negate aproape total. Conform obiceiului, manifestațiile populare din preajma alegerilor din decembrie din Serbia sunt numite atac de tipul „revoluție colorată/Maidan” întreprins de SUA/UE și sunt comparate cu cele din Georgia din 2003, din Uсraina din 2004 și din Belarus din 2010.

Recunoașterea internațională a dezinformării ca risc major

De altfel, săptămâna aceasta are loc la Davos, în Elveția, Forumul Economic Mondial (FEM). Raportul anual privind riscurile la nivel mondial în 2024 al FEM clasifică informațiile false și dezinformarea ca cele mai mari riscuri pe termen scurt, iar vremea extremă și modificările critice ale sistemelor Pământului constituie cea mai mare îngrijorare pe termen lung. Cunoașterea riscului este primul pas pentru a-l putea înfrunta. Vom continua să monitorizăm spațiul dezinformării pentru dumneavoastră, pentru a vă putea întări reziliența.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână

  • O nouă versiune a dezinformărilor despre energie: Europa secătuiește fostele colonii de resurse energetice. Subiectul energiei este asociat cu o serie de discursuri manipulatoare. De ani de zile, Moscova a încercat să îi sperie pe europeni susținând că, fără gazul rusesc, aproape vor muri de frig, iar prăbușirea economică ce ar urma din cauza lipsei gazului rusesc ieftin ar lăsa șomeri aproape toți europenii. Fantezia Kremlinului nu s-a concretizat. În prezent, RT (fosta Russia Today, care emite în întreaga lume în toate limbile principale) susține că UE secătuiește fostele colonii europene de resurse energetice, împiedicând aceste țări să se dezvolte. Rusia își promovează o imagine de protector și prieten etern al multor țări, în special al celor din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, promovând totodată anticolonialismul și antiamericanismul.
  • Șocarea publicului: principala televiziune din Rusia, Russia24, a afirmat că restaurantele de lux din Occident servesc carne de om. Respectând tradiția de a manipula publicul rus cu povești sordide despre stilul de viață european presupus depravat și imoral, televiziunea a prezentat această stupizenie ca pe o știre credibilă, dar „a uitat” să menționeze că era vorba despre o satiră. Dacă am fi avut această știre în 2023, am fi inclus-o în calendarul din decembrie de pe Instagram, în care v-am prezentat câteva dintre cele mai delirante dezinformări ale ecosistemului pro-Kremlin.

Detalii

Data publicării
18 ianuarie 2024