Skip to main content
Reprezentanța în România logo
Reprezentanța în România

Prioritățile Comisiei Europene pentru perioada 2019-2024

O dată la 5 ani, la începutul fiecărui mandat al Comisiei Europene, Președintele stabilește domeniile prioritare pe care se va concentra Comisia.

Comisia von der Leyen: situația după doi ani

Ca urmare a rezultatului alegerilor europene din 2019 și a mandatului primit de la Consiliul European și de la Parlamentul European, Comisia von der Leyen a stabilit o serie de obiective ambițioase pentru viitorul Europei:

  • neutralitate climatică până în 2050;
  • transformarea anilor 2020 în deceniul digital al Europei;
  • întărirea Europei în lume, printr-o abordare mai bine orientată geopolitic.

În 2021, Uniunea Europeană și-a dublat eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19. A acționat pentru a achiziționa vaccinuri, pentru a extinde capacitățile de fabricare a acestora, pentru a consolida cooperarea internațională împotriva pandemiei și pentru a scoate Europa din criza economică cu ajutorul instrumentului NextGenerationEU, planul de redresare al UE.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

6 priorități ale Comisiei von der Leyen

Elaborarea unei noi strategii de dezvoltare pentru a transforma Uniunea Europeană într-o economie modernă, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, eficientă din punct de vedere al resurselor, sustenabilă și competitivă.
Consolidarea suveranității digitale, acordând atenție în mod clar datelor, tehnologiei și infrastructurii pentru o transformare digitală de care să beneficieze toți europenii.
Crearea unui mediu de investiții mai atractiv și susținerea unei dezvoltări care să genereze locuri de muncă de calitate, în special pentru tineri și pentru firmele mici.
Susținerea multilateralismului și a unei ordini globale bazate pe reguli, printr-o abordare coordonată a acțiunii externe și o voce europeană unită în lume.
Consolidarea rolului cetățenilor europeni în procesele decizionale și de prioritizare ale Europei, în același timp protejând democrația noastră de interferențe externe.

Planul de redresare pentru Europa

Pe lângă cele 6 priorități principale, Comisia Europeană conduce un program de sprijinire a redresării Europei în urma gravelor probleme sociale și economice cauzate de pandemia de COVID-19.