Bine ai venit în platforma #trUE - un proiect al Reprezentanței Comisiei Europene în România dedicat combaterii dezinformării.
Pe această pagină vei găsi:
- resurse gratuite dedicate combaterii dezinformării,
- materiale didactice dedicate profesorilor, ce pot fi folosite în timpul orelor de curs
- mituri demontate
- informații despre acțiunile Uniunii Europene pentru combaterea dezinformării
- multe altele
Pentru a aduce informațiile mai aproape de toate categoriile de public, lucrăm cu influenceri care „traduc" informații tehnice în mesaje pe înțelesul tuturor.
Vino alături de noi!
Dacă vrei să sprijini demersurile noastre sau dacă ai observat un caz de dezinformare la adresa Uniunii Europene, semnalează-ne acest lucru printr-un mesaj în inbox-ul paginii noastre de Facebook sau printr-un email către adresa COMM-REP-RO-TRUE
ec [dot] europa [dot] eu (COMM-REP-RO-TRUE[at]ec[dot]europa[dot]eu).
Actualități



Comisia trimite cereri de informații către TikTok și YouTube în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale
Comisia Europeană a trimis astăzi, 9 noiembrie, către TikTok și YouTube cereri oficiale de informații în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.
Resurse și informații utile pentru combaterea dezinformării

Noul Cod de bune practici privind dezinformarea
Orientări pentru profesori și cadrele didactice din unitățile de învățământ primar și secundar

Pentru profesori: set de instrumente pentru identificarea și combaterea dezinformării.
Regulamentul privind serviciile digitale

Site-ul web EU vs Disinfo

Noua pagină „Learn”, lansată de EU vs Disinfo
Materiale video dedicate combaterii dezinformării
Zaiafet European
Lămurit cu Dezaburit
Merită să știi!
Lupta împotriva dezinformării: unde ne aflăm?
Confrom Eurobarometrului Standard 98, mai mult de jumătate dintre români (63%) declară că deseori întâlnesc știri sau informații care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false. 61% dintre români sunt de acord că acestea sunt o problemă pentru România, iar 65% apreciază că ele sunt o problemă pentru democrație în general.
Lupta împotriva dezinformării este un efort comun, care implică toate instituțiile europene. UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor.
Această colaborare a fost reinnoita în 2022 pentru a include lecțiile învățate în urma pandemiei COVID19, cât și ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.
Mai mult de atât, prin Regulamentul privind serviciile digitale, intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022, Uniunea Europeană ia măsuri clare în combaterea răspândirii dezinformării. Această nouă lege pune responsabilitatea în brațele platformelor online în ceea ce privește eradicarea conținutul dăunător, prin măsuri riguroase fără precedent.