Skip to main content
Reprezentanța în România logo
Reprezentanța în România

Finanțare și subvenții

Uniunea Europeană (UE) oferă o serie de instrumente și servicii care pot ajuta companiile și antreprenorii europeni să își extindă activitatea.

Finantare

Uniunea Europeană, cu cele 27 de state membre, reprezintă o piață ce oferă posibilități imense firmelor românești. Datorită pieței interne a UE, să dezvolți o activitate economică sau să faci afaceri a devenit la fel de ușor, rapid și ieftin în întreaga Europă ca în propria țară.

UE oferă o serie de instrumente și servicii care pot ajuta companiile și antreprenorii europeni să își extindă activitatea. Detalii în acest sens sunt disponibile în portalul: Europa ta – Întreprinderi.

Finanțarea europeană oferă oportunități de dezvoltare a activităților economice printr-o gamă variată de programe și subvenții în diverse sectoare. Un ghid pentru începători este disponibil on-line, pentru a te ajuta să găsești cel mai potrivit mod de finanțare, indiferent dacă ești un IMM, ONG, cercetător, agricultor, tânăr antreprenor sau instituție publică.

Întreprinderile mici care îşi caută parteneri în altă ţară a Uniunii sau care au nevoie de sfaturi privind dezvoltarea unor idei inovatoare ori solicitarea unei finanţări europene pentru activităţi de cercetare se pot adresa membrilor Reţelei întreprinderilor europene - Enterprise Europe network (EEN). Reţeaua include 40 de ţări europene (statele membre UE, ţările candidate, membrii Spaţiului Economic European şi ţări terţe).

Datele de contact ale membrilor reţelei sunt disponibile aici.

Întreprinderi mici și mijlocii

SMEs

Firmele din România fac parte acum dintr-o zonă de liber schimb care cuprinde unele dintre cele mai bogate țări ale lumii.

Dacă firma ta dorește să-și extindă activitatea în Europa, poți obține consiliere și sprijin în acest sens.

Pentru informații despre fondurile disponibile, poți consulta pagina dedicată surselor de finanțare.

Iar dacă ești la început de drum, ai putea participa la Programul de schimb pentru tinerii antreprenori.

Poți afla informații despre accesul la finanțare, normele europene referitoare la IMM-uri, politica din domeniu sau punctele de contact pentru serviciile de asistență din portalul dedicat IMM-urilor.

Finanțare europeană pentru cercetare

Research

Cercetătorii români care au propuneri de proiecte viabile își pot depune candidatura pentru a obține un grant de cercetare acordat de UE.

Dacă ai nevoie de asistență în legătură cu un program UE de cercetare, apelează la punctele naționale de contact.

Află mai multe informații despre fondurile europene destinate cercetării aici.

 

Informații suplimentare

Bugetul Uniunii Europene pentru România

Detalii despre programele de finanțare ale UE sunt disponibile aici.