Manipulatorii informațiilor pro-Kremlin promovează versiuni distorsionate ale realității și încearcă să exploateze dinamica creată cu scorneli.
În Sinteza Disinfo de săptămâna aceasta, facem o nouă incursiune în lumea distorsionată a ecosistemului de manipulare a informațiilor pro-Kremlin.
Explorăm nu numai modul în care propagandiștii ruși au încercat să exploateze controversa iscată în jurul lui Yaroslav Hunka, când parlamentul canadian a aplaudat fără să știe un fost soldat Waffen SS, ci analizăm și tacticile folosite de mult timp de Kremlin pentru distorsionarea și falsificarea relatării faptelor.
Un timbru ucrainean care nu a existat niciodată
Într-o încercare grosolană de a exploata dinamica creată în urma controversei legate de Yaroslav Hunka, ecosistemul de manipulare a informațiilor pro-Kremlin nu a pierdut timpul.
Propagandiștii Kremlinului au avut nevoie doar de patru zile pentru a veni cu o scorneală potrivit căreia serviciul poștal național din Ucraina, Ukrposhta, ar fi publicat un timbru în cinstea lui Yaroslav Hunka, un fost soldat Waffen SS.
Scorneala includea fotografii ale presupusului timbru, făcute într-un cadru care semăna cu un oficiu poștal al Ukrposhta, cel mai probabil în încercarea de a spori credibilitatea afirmațiilor. Aceste ultime scorneli intră în categoria „Uсraina nazistă” a discursului de dezinformare, prin care propagandiștii Kremlinului încearcă să înfățișeze Uсraina și ucrainenii ca fiind naziști ai zilelor noastre, pentru a justifica ororile invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Un carusel de minciuni rusești
În câteva zile, scornelile au făcut înconjurul ecosistemului rusesc de manipulare a informațiilor.
Runda a început pe canalele de Telegram, cum ar fi SoloviewLive, a trecut la canalele diplomatice rusești oficiale de pe X și s-a încheiat pe site-uri web, cum ar fi cunoscutul canal de dezinformare Mriya.news. Ambasada Rusiei la Londra a ticluit cea mai vizualizată postare pe platforma X (cunoscută anterior ca Twitter). Postarea a reușit să adune circa 440 000 de vizualizări înainte de a fi ștearsă.
O serie de părți terțe au verificat veridicitatea afirmațiilor rusești, care făceau parte dintr-o campanie rusească mai amplă de manipulare a informațiilor referitoare la controversa în cauză. Deloc surpinzător, aceste afirmații au fost demontate în întregime, iarăși și iarăși.
Omiterea esențialului
Așa cum am mai relatat de nenumărate ori, faptele nu vor sta niciodată în calea propagandei pro-Kremlin.
Avem aici un exemplu de manual despre modul în care propaganda conține adesea un sâmbure de adevăr. Dezinformatorii au distorsionat un articol de opinie legitim publicat de site-ul american de informații The Hill pentru a susține un discurs de dezinformare pro-Kremlin care sugerează că, în cele din urmă, Uсraina va fi forțată să capituleze.
Această tactică de manipulare constă în preluarea unei relatări faptice dintr-o sursă credibilă, omiterea unor detalii esențiale și adăugarea unui context înșelător nou – o altă stratagemă binecunoscută a Kremlinului despre care am mai relatat.
Dura realitate
De data aceasta, propagandiștii au încercat să promoveze un mesaj potrivit căruia sprijinul Occidentului pentru apărarea Uсrainei este în scădere. De asemenea, aceștia sugerează că un astfel de sprijin este inutil, întrucât capitularea este iminentă.
Din păcate pentru acești dezinformatori, noțiunea de sprijin în scădere și inutil pentru Uсraina nu a avut ecou și în rândul factorilor decizionali europeni, care tocmai au promis mai mult sprijin pentru Uсraina la istorica Reuniune a Miniștrilor de Externe UE-Uсraina de la Kiev.
De asemenea, populația europeană a fost surdă la cântecele de sirenă ale propagandiștilor. Conform celor mai recente sondaje Eurobarometru, susținerea publică pentru Uсraina se menține, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de ajutor militar.
Alte dezinformări de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:
- SUA se amestecă în alegerile slovace. Un alt caz clasic de proiecție a Kremlinului – învinovățirea celorlalți pentru propriile păcate. Acest atac multidimensional împotriva integrității alegerilor parlamentare din Slovacia a mascat ingerința electorală a Rusiei sub acuzații nefondate de amestec al puterilor străine în alegeri. Mai mult, propagandiștii au injectat o doză suplimentară de manipulare invocând discursul „suveranității pierdute”, prin care partidele politice considerate o amenințare la adresa obiectivelor Kremlinului sunt denigrate prin false acuzații cum că ar fi marionete ale puterilor străine.
- Armele occidentale din Uсraina ucid în principal civili și deturnează fonduri destinate Africii. Portavocele propagandei Kremlinului care încearcă să se adreseze publicului vorbitor de limba franceză din Africa și nu numai lucrează extrem de intens. De data aceasta, discursurile lor false au încercat să discrediteze ajutorul militar al Occidentului pentru Uсraina, insinuând în mod înșelător că forțele ucrainene țintesc disproporționat populația civilă și încercând să abată atenția de la invazia ilegală a Rusiei în Uсraina. Din „nefericire”, așa cum se întâmplă de obicei, realitatea obiectivă diferă de minciunile Kremlinului.
- Finlanda se scufundă după aderarea la NATO. Deși nu au succes, propagandiștii ruși încearcă în continuare să justifice schimbările geopolitice majore care au urmat invaziei la scară largă a Rusiei în Uсraina, în 2022. Întrucât eforturile dezinformatorilor pro-Kremlin de a bloca sau întârzia aderarea Finlandei la NATO au eșuat, aceștia încearcă acum să o înfățișeze ca fiind în detrimentul economiei finlandeze și al cetățenilor săi. De data aceasta, publicului vorbitor de limba spaniolă i-a fost servită o versiune denaturată și scoasă din context a unui citat aparținând unui oficial din ministerul finlandez al apărării, Janne Kuusela, extras dintr-un articol legitim din The New York Times despre aderarea Finlandei la NATO.
Detalii
- Data publicării
- 5 octombrie 2023