Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre13 iunie 20232 min de lectură

Uniunea europeană a sănătății: UE intensifică acțiunile de combatere a rezistenței la antimicrobiene

Comisia salută adoptarea de astăzi, 13 iunie, de către Consiliul Uniunii Europene a propunerii Comisiei de intensificare a acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene (RAM).

Uniunea europeană a sănătății

Anunțată împreună cu revizuirea de către Comisie a legislației în domeniul farmaceutic la 26 aprilie, recomandarea privind RAM contribuie la combaterea RAM în domeniul sănătății umane, animale și a mediului, urmând așa-numita abordare de tip „O singură sănătate”.

Recomandarea se axează pe prevenirea și controlul infecțiilorsupravegherea și monitorizareainovarea și disponibilitatea antimicrobienelor eficienteutilizarea prudentă și cooperarea între statele membre și la nivel mondial.

Mai multe obiective ale UE, elaborate împreună cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), sunt stabilite pentru 2030:

  • o reducere cu 20 % a consumului total de antibiotice la oameni;
  • cel puțin 65 % din consumul total de antibiotice la om trebuie să fie eficace (utilizarea antibioticelor adecvate);
  • reducerea infecțiilor provocate de trei bacterii principale rezistente la antibiotice, care se va aplica în principal spitalelor.

Aceste obiective recomandate pentru UE, care sunt transpuse și la fiecare nivel național, vor ajuta UE să combată RAM ținând seama de particularitățile naționale, fără a compromite sănătatea și siguranța pacienților. Acestea vor permite, de asemenea, o mai bună monitorizare a infecțiilor și a consumului de antibiotice în următorii ani și vor adapta în consecință procesul de elaborare a politicilor.

Prezenta recomandare confirmă, de asemenea, rolul de lider internațional al UE în materie de RAM, întrucât invită Comisia și statele membre să includă RAM în acordul privind pandemiile aflat în prezent în curs de negociere. De asemenea, recomandarea solicită menținerea RAM ca prioritate pe agenda G7 și G20.

Context

Antimicrobienele sunt medicamente esențiale. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, utilizarea excesivă și necorespunzătoare a acestora au condus la creșterea rezistenței la antimicrobiene (RAM), ceea ce înseamnă că antimicrobienele își pierd eficacitatea, iar tratarea infecțiilor devine mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Prin urmare, Comisia a inclus în pachetul farmaceutic în aprilie o propunere de recomandare a Consiliului care conține măsuri complementare. Într-adevăr, revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic urmărește, de asemenea, să stimuleze dezvoltarea de antimicrobiene noi inovatoare, să asigure utilizarea prudentă a acestora și să reducă impactul lor asupra mediului.

Informații suplimentare

Recomandarea Consiliului privind rezistența la antimicrobiene

Întrebări frecvente privind rezistența la antimicrobiene (europa.eu)

Fișă informativă privind combaterea rezistenței la antimicrobiene

Acțiunea UE împotriva rezistenței la antimicrobiene

Detalii

Data publicării
13 iunie 2023

Date de contact

Stefan DE KEERSMAECKER

Nume
Stefan DE KEERSMAECKER
E-mail
stefan [dot] de-keersmaeckeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 46 80

Célia DEJOND

Nume
Célia DEJOND
E-mail
celia [dot] dejondatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 81 99