Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre16 iunie 20232 min de lectură

Un nou proiect de educație ecologică pentru preșcolari: publicația „Silvestru, erou în tricou”

Reprezentanța Comisiei Europene în România vine în sprijinul copiilor și cadrelor didactice cu resurse educative și idei de activități în domeniul protecției mediului.

CoverSiteSilvestru

Îi ajutăm pe copii să înțeleagă cât este de important să iubești și să protejezi natura! Cu personaje simpatice, grafică adaptată vârstei și sugestii de jocuri și experimente.

Copiii și cadrele didactice din unitățile de învățământ preșcolar au la dispoziție noua publicație „Silvestru, erou în tricou” –carte însoțită de un ghid pedagogic. Aceste resurse pot fi accesate, gratuit, de către copii, părinți și cadre didactice, aici:

19 IUNIE 2023
Silvestru, erou în tricou

 

Proiectul, inițiat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, este realizat în parteneriat cu Asociația OvidiuRO și Asociația Cu Alte Cuvinte.

Conținutul publicației îi încurajează pe copii să dezvolte atitudini ecologice de la o vârstă fragedă, să fie creativi și să-și exprime propriile idei. Cartea „Silvestru, erou în tricou” spune povestea unui personaj curajos, care are misiunea de a proteja natura. Alături de prietenii săi, Silvestru înțelege care sunt pericolele și cum poate avea grijă de mediul înconjurător. De asemenea, eroul descoperă, alături de cei mai curioși mici cititori, diferite specii de plante și animale și importanța lor pentru biodiversitate.

Cadrele didactice au la dispoziție și un ghid pedagogic, cu activități de educație ecologică dedicate preșcolarilor. Printre activitățile propuse se numără jocuri, experimente și sugestii practice de explorare a naturii.

În plus, ghidul propune recomandări pentru lectură și exerciții de literație adaptate vârstei (identificarea personajelor, firul epic, soluțiile găsite de eroii principali).

Ghidul pedagogic este disponibil aici.

16 IUNIE 2023
Ghid pentru profesori - Silvestru, erou în tricou

 

Context

Noul proiect este o inițiativă de promovare a educației de mediu în grădinițele din România, în contextul în care Pactul Verde European reprezintă una dintre prioritățile Comisiei Europene. O serie de propuneri importante au fost adoptate de CE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, cu scopul de reduce cu cel puțin 55% emisiile nete de gaze cu efect de seră până în anul 2030.

Prin Pactul Verde European – Green Deal, Europa își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 20250. Mai multe informații despre obiectivele și realizarea angajamentelor asumate prin Pactul Verde European sunt disponibile aici.

Alte resurse educative

Elevii de toate vârstele, dar și cadrele didactice, au la dispoziție și alte resurse educative, puse gratuit la dispoziție de către Comisia Europeană și accesibile în Spațiul Învățării.

O serie de jocuri, caiete de activități sau materiale video sunt disponibile pentru patru grupe de vârstă (până la 9 ani, 9-12 ani, 12-15 ani și peste 15 ani). Toate aceste resurse educative sunt grupate pe diferite teme, printre care Mediu și schimbări climatice, Țările UE sau Cultura.

Pentru educatori și profesori, platforma Spațiul Învățării oferă atât materiale didactice, cu planuri pentru lecții și activități interactive la clasă, cât și idei pentru colaborări cu școli și profesori din cele 27 de state membre UE.

Detalii

Data publicării
16 iunie 2023