Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 10 ianuarie 2022
  • Reprezentanța în România
  • 5 min de lectură

Un fond în valoare de 47 de milioane EUR menit să protejeze proprietatea intelectuală a IMM-urilor din UE

Un fond în valoare de 47 de milioane EUR menit să protejeze proprietatea intelectuală a IMM-urilor din UE pentru a sprijini redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și tranziția verde și digitală.

FondIMM

Astăzi, 10 ianuarie, Comisia și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) au lansat noul Fond pentru IMM-uri al UE, care oferă vouchere IMM-urilor cu sediul în UE pentru a le ajuta să își protejeze drepturile de proprietate intelectuală. Acesta este cel de-al doilea Fond pentru IMM-uri al UE, care are rolul de a sprijini IMM-urile în redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și în tranziția verde și digitală pentru următorii trei ani (2022-2024).

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Tot ce e mic e frumos, dar dacă IMM-urile vor să se dezvolte sau să ocupe o poziție de lider în sectorul noilor tehnologii, ele trebuie să își protejeze invențiile și creațiile, așa cum fac marile întreprinderi. Ideile și cunoștințele de specialitate noi reprezintă principala valoare adăugată pe care o avem în UE. Prin intermediul acestui fond, dorim să sprijinim IMM-urile să facă față acestei perioade deosebite și să rămână puternice și inovatoare în deceniile următoare.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Este de la sine înțeles că IMM-urile au fost deosebit de afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Ele rămân în continuare coloana vertebrală a economiei și a ecosistemelor noastre. Acest fond va sprijini IMM-urile să își valorifice inovațiile și creativitatea, iar acest lucru este esențial pentru ca IMM-urile să se recapitalizeze și să impulsioneze tranziția verde și cea digitală.”

Fondul pentru IMM-uri al UE, cu un buget de 47 de milioane EUR, va oferi următorul sprijin:

  • rambursarea a 90 % din taxele percepute de statele membre pentru serviciile de prediagnoză privind proprietatea intelectuală (IP Scan), care oferă o evaluare amplă a nevoilor în materie de proprietate intelectuală ale IMM-ului solicitant, ținând seama de potențialul inovator al activelor sale necorporale;
  • rambursarea a 75 % din taxele percepute de oficiile pentru proprietate intelectuală (inclusiv oficiile naționale pentru proprietate intelectuală, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuală) pentru înregistrarea mărcilor și a desenelor și modelelor industriale;
  • rambursarea a 50 % din taxele percepute de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru obținerea protecției internaționale a mărcilor și a desenelor și modelelor industriale;
  • rambursarea a 50 % din taxele percepute de oficiile naționale de brevete pentru înregistrarea brevetelor în 2022;
  • începând cu 2023, ar putea fi acoperite și alte servicii, de exemplu, rambursarea parțială a costurilor aferente cercetării de anterioritate prealabile depunerii cererii de brevet și a costurilor aferente cererii de brevet; consultanță privată în materie de proprietate intelectuală facturată de avocați specializați în proprietate intelectuală (pentru înregistrarea brevetelor, contracte de licență, evaluarea proprietății intelectuale, costuri de soluționare alternativă a litigiilor etc.).

IMM-urile au nevoie de un set flexibil de instrumente privind proprietatea intelectuală și de finanțare rapidă pentru a-și proteja inovațiile. Prin urmare, pentru prima dată, noul Fond pentru IMM-uri al UE acoperă în prezent și brevetele. Contribuția financiară a Comisiei, în valoare de 2 milioane EUR, va fi dedicată în totalitate serviciilor legate de brevete. De exemplu, un IMM ar putea solicita rambursarea taxei de înregistrare pentru a-și breveta invenția într-un stat membru.

EUIPO va gestiona Fondul pentru IMM-uri prin cereri de propuneri. Prima cerere de propuneri este lansată astăzi pe site-ul EUIPO.

Pentru a asigura un tratament echitabil și egal al potențialilor beneficiari, precum și pentru a garanta o gestionare eficientă a acțiunii, cererea de granturi va fi deschisă pe parcursul perioadei 2022-2024. Cererile vor fi examinate și evaluate pe baza criteriului „primul intrat, primul ieșit”. IMM-urile fără experiență în domeniul proprietății intelectuale sunt încurajate să solicite mai întâi un serviciu de prediagnoză privind proprietatea intelectuală și numai ulterior celelalte servicii.

În cadrul Zilelor europene ale industriei (8-11 februarie 2022), o sesiune specială va fi dedicată Fondului pentru IMM-uri, în cadrul căreia IMM-urile vor avea posibilitatea să adreseze întrebări experților care gestionează fondul și să primească un ghid practic cu privire la modul de depunere a cererilor pentru diferitele servicii. Sesiunea specială este programată pentru 11 februarie 2022. Ea poate fi urmărită de la distanță prin abonarea la Zilele europene ale industriei.

Context

UE trebuie să sporească reziliența IMM-urilor sale pentru a le permite să facă față provocărilor actuale generate de criza provocată de pandemia de COVID-19 și să contribuie la tranziția lor către tehnologiile verzi și digitale. UE valorifică activele necorporale pe care întreprinderile sale le creează, le dezvoltă și le partajează, ajutându-le să gestioneze aceste active într-un mod mai eficace și oferind sprijin financiar și un acces mai bun la finanțare.

În noiembrie 2020, Comisia a publicat Planul de acțiune privind proprietatea intelectuală pentru a consolida reziliența și redresarea economică a UE. Printre prioritățile planului de acțiune, Comisia s-a angajat să promoveze utilizarea și implementarea eficace a instrumentelor de proprietate intelectuală, în special de către IMM-uri. În mod concret, Comisia a oferit sprijin financiar IMM-urilor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19, ajutându-le să-și gestioneze portofoliile de PI, precum și să treacă la tehnologiile verzi și digitale.

În 2021, Comisia, împreună cu EUIPO, a lansat primul Fond pentru IMM-uri al UE, care oferă servicii de rambursare a costurilor legate de serviciile de prediagnoză privind proprietatea intelectuală și a costurilor naționale de înregistrare a mărcilor și desenelor și modelelor industriale. 6,8 milioane euro din acest buget au fost folosite de 12 989 IMM-uri din toate cele 27 de state membre. În total, în primul an al Fondului pentru IMM-uri inițial, au fost furnizate 28 065 de servicii, ceea ce arată că acțiunea s-a dovedit a fi foarte reușită.

Pentru mai multe informații

Fondul pentru IMM-uri 2022

Fondul pentru IMM-uri 2022 – Cerere de propuneri

Planul de acțiune privind proprietatea intelectuală

Programe de finanțare pentru IMM-uri

Zilele europene ale industriei

Urmăriți @EU_Growth și @EU_IPO pe Twitter

Detalii

Data publicării
10 ianuarie 2022
Autor
Reprezentanța în România

Date de contact

Sonya GOSPODINOVA

Nume
Sonya GOSPODINOVA
E-mail
sonya [dot] gospodinovaatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 296 69 53

Federica MICCOLI

Nume
Federica MICCOLI
E-mail
federica [dot] miccoliatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 83 00