Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă20 aprilie 20235 min de lectură

Un amestec disperat de discursuri înșelătoare și falsuri grosolane | via EUvsDisinfo

discursuri înşelătoare

Orice s-ar zice, perseverența pare a fi cuvântul de ordine pentru propagandiștii Kremlinului. Încă din prima zi, aceștia au încercat să dea vina pe alții pentru războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, iar săptămâna trecută nu a făcut excepție. S-a evidențiat mai multe încercări de a da vina pe SUA, NATO și alții.

Mai întâi, eterna poveste că Rusia nu a avut de ales decât să invadeze Ucraina pentru a opri un așa-zis atac condus de SUA împotriva Rusiei. De această dată, canalele mediatice au mers până într-acolo încât au susținut că Rusia a oprit, în fapt, declanșarea celui de Al Treilea Război Mondial. Este un discurs de dezinformare recurent pro-Kremlin despre un plan agresiv al SUA de a ataca Rusia, menit să înfățișeze Rusia ca o victimă și să abată orice responsabilitate pentru invadarea militară neprovocată a Ucrainei de către Moscova și anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Mai degrabă decât să oprească Al Treilea Război Mondial, decizia lui Putin de a invada Ucraina a declanșat cel mai mare conflict militar în Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Urmând aceeași linie, canalul Sputnik în limba polonă a încercat să portretizeze Statele Unite ca principal beneficiar al „crizei din Ucraina”, deoarece „clasa conducătoare din America este speriată de posibilitatea ca Moscova să își consolideze rolul global”. Acesta este un alt discurs pro-Kremlin mai vechi, menit să înfățișeze războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca pe o confruntare cu Occidentul rusofob și ostil.

O altă nuanțare pe aceeași temă include acuzația că „stăpânii occidentali” ai Letoniei au împins această țară să trimită soldați pe post de „carne de tun în Ucraina”. În ochii Kremlinului, aproape toată lumea este o marionetă a SUA sau a NATO. Este un alt discurs de dezinformare mai vechi, care încearcă să desconsidere capacitatea individuală de decizie a mai multor țări și să zugrăvească o imagine în alb și negru a unei presupuse confruntări între două mari puteri – Rusia și SUA.

Dacă nu s-a întâmplat, falsifică

Tot săptămâna trecută, în două rânduri distincte, actorii ruși de manipulare a informațiilor, activi pe mai multe platforme media sociale, au fost prinși promovând coperte de reviste false pentru a submina Ucraina. Prima dintre acestea, care ridiculiza forțele armate ucrainene și pe președintele Zelenski, ar fi fost o copertă a revistei satirice spanioleEl Jueves. Coperta a fost inițial distribuită de un fost parlamentar ucrainean, fugit acum în Rusia, și a fost preluată rapid de mai multe canale Telegram, VKontakte și Odnoklassniki pro-Kremlin în limba rusă. Cea de-a doua, care îl ridiculiza și ea pe Zelenski, ar fi fost publicată de cotidianul britanic The New European. Aceasta a fost postată mai întâi de un alt utilizator de pe Telegram și a fost amplificată mai apoi, în mod similar, de mai multe canale Telegram, VKontakte și Odnoklassniki.

Ambele coperte au fost respinse rapid și fără echivoc ca fiind false de către Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, fiind ușor de verificat dacă o revistă a apărut cu o presupusă copertă sau nu. Acestea fiind spuse, două astfel de incidente la scară redusă ar putea fi ușor trecute cu vederea ca ceva obișnuit, dacă nu am pune la socoteală faptul că, în ultima lună, au existat mai multe incidente similare implicând, de exemplu, canale satirice franceze și turce. Comparativ cu celelalte incidente similare recente, cele două de săptămâna trecută nu au fost distribuite atât de amplu în ecosistemul rus de manipulare a informațiilor, ceea ce ar putea sugera că astfel de manipulări își pierd din efectul scontat asupra publicului-țintă.

Trebuie însă spus că elaborarea și distribuirea unor coperte de reviste false și a altor medii de comunicare este o tactică recurentă și în evoluție în cadrul eforturilor Rusiei de inducere în eroare. În primul său raport de acest fel referitor la amenințările de manipulare a informațiilor și de ingerințe din exterior, publicat în luna februarie, Serviciul European de Acțiune Externă a conchis că, pe baza datelor disponibile în mod public, tehnicile de uzurpare devin tot mai sofisticate. Protagoniștii ruși recurg la uzurparea identității unor persoane fizice sau a unor organizații și canale mediatice de încredere îndeosebi pentru a viza Ucraina. Aruncă cu tot ce au în speranța că ceva-ceva tot se va lipi. Nu numai în UE, ci și în alte părți.

Alte cazuri de dezinformare pro-Kremlin de săptămâna trecută:

  • Canalul Sputnik în limba spaniolă a susținut că un nou document al FBI dezvăluie faptul că CIA i-a sprijinit pe cei responsabili pentru atacurile din 11 septembrie. Nu, nu este așa. Documentul în cauză nu a fost creat de FBI și nici nu afirmă că CIA i-a sprijinit pe cei responsabili pentru atacurile din 11 septembrie. Este o denaturare grosolană a faptelor, menită să promoveze discursurile cum că atacurile din 11 septembrie ar fi fost organizate din interior și că SUA ar sprijini terorismul.
  • Versiunea în limba spaniolă a RT a încercat să facă să pară că Kievul atacă civili, în timp ce Rusia încearcă să reconstruiască orașe. De fapt, este exact invers. Rusia este responsabilă pentru majoritatea distrugerilor provocate în multe orașe, cum ar fi Mariupol. În același timp, Rusia continuă să bombardeze ținte civile din Ucraina, inclusiv în regiunile Zaporojie și Herson.
  • Baltnews, o altă rotiță binecunoscută a mașinăriei de dezinformare a Kremlinului, a insistat că refugiații ucraineni sunt, de fapt, neonaziști care distrug Uniunea Europeană. Singurul lucru adevărat aici este faptul că există, într-adevăr, mulți refugiați în UE – 8 milioane – care au fost nevoiți să fugă din Ucraina din cauza războiului de agresiune al Rusiei. Eforturile de demonizare a celor care au suferit deja atât de mult reprezintă o încercare recurentă și crudă a Kremlinului de a semăna discordie în rândul statelor membre ale UE și de a obstrucționa sprijinul lor pentru Ucraina.

Detalii

Data publicării
20 aprilie 2023