Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre29 octombrie 20214 min de lectură

UE și Republica Moldova își consolidează angajamentul și cooperarea în domeniul reformelor

Ieri, 28 octombrie, UE și Republica Moldova au convenit să consolideze și să intensifice în continuare cooperarea într-o serie de domenii cheie, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova în temeiul Acordului de Asociere UE-Moldova. 

uermd

 În plus, UE va ajuta Moldova să facă față actualei crize severe de aprovizionare cu gaze prin asistență în valoare de 60 de milioane de euro printr-un nou program de sprijin bugetar.

Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Uniunea Europeană este alături de Moldova în depășirea provocărilor cu care se confruntă în special în domeniile sănătății, energiei și economiei. Prin intermediul sprijinului nostru excepțional acordat, în valoare de 60 de milioane de euro, vom ajuta Moldova să treacă prin această criză, atenuând impactul creșterii prețurilor la gaze asupra celor mai vulnerabile persoane. De asemenea, susținem cu tărie agenda ambițioasă de reforme a Guvernului Republicii Moldova, în special pentru recâștigarea încrederii publicului în sistemul judiciar și în sistemul administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investițional al țării.”

Consolidarea angajamentului și a cooperării au fost confirmate în cadrul mai multor întâlniri dintre UE și Moldova, precedate de o convorbire telefonică între președintele von der Leyen și președintele Maia Sandu ce a avut loc pe 26 octombrie.

Cel de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Moldova de astăzi a reafirmat parteneriatul și angajamentul puternic pentru consolidarea asocierii politice și aprofundarea integrării economice a Moldovei cu UE în cadrul Acordului de Asociere și al Zonei de Liber Schimb Profunde și Cuprinzătoare (DCFTA). Acest lucru a fost confirmat în Declarația comună publicată după întâlnire.

Consiliul de Asociere a fost prezidat de Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a condus delegația Republicii Moldova. A participat și Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

De asemenea, UE și Moldova și-au reconfirmat parteneriatul puternic printr-o serie de acțiuni concrete.

Cooperare consolidată în domeniul energiei

După cum a anunțat Comisia Europeană, UE va oferi Moldovei 60 de milioane de euro pentru a o ajuta să facă față crizei aprovizionării cu gaze prin instituirea unei scheme de sprijin pentru cei mai vulnerabili cetățeni în timpul iernii. Se preconizează că fondurile vor fi plătite la sfârșitul acestui an.

Noul program se adaugă pachetului UE de redresare economică pentru Moldova de până la 600 de milioane EUR în următorii trei ani, care include plățile UE către Moldova de 36,4 milioane de euro în calitate de asistență de sprijin bugetar și 50 de milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară pentru a face față situației de urgență provocate de COVID-19. Acest lucru ar trebui să contribuie astfel încât Moldova să nu aibă lipsă imediată de lichidități pentru lunile următoare. Toată asistența UE este supusă unei condiționalități stricte, inclusiv atunci când vine vorba de reforme în sectorul energetic.

În contextul situației de urgență din sectorul gazelor din Republica Moldova, ieri a fost lansat un dialog energetic la nivel înalt în urma întâlnirii dintre comisarul Simson și prim-ministru. Aceasta a fost urmată de o întâlnire a înalților oficiali din Moldova, SEAE și serviciile Comisiei, pentru a discuta situația și sprijinul imediat și pe termen mediu al UE pentru Moldova.

În timpul discuțiilor, UE și-a reiterat angajamentul de a oferi în continuare sprijin tehnic și financiar Moldovei pentru a face față crizei și a subliniat importanța separării transportului și distribuției de gaze și electricitate ca mijloc de consolidare a rezilienței Moldovei. UE și Moldova au subliniat importanța rezistenței împotriva oricăror potențiale eforturi ale terților de a utiliza energia ca armă geopolitică

Consolidarea cooperării în politica externă și de securitate

În cadrul ședinței Consiliului de Asociere, UE și Moldova au convenit să lanseze un Dialog Politic și de Securitate la Nivel Înalt. Dialogul va avea ca scop discutarea provocărilor globale, securitatea și cooperarea regională, inițiativele comune privind combaterea amenințărilor hibride și îmbunătățirea securității cibernetice, protecția infrastructurii critice și consolidarea comunicării strategice și schimbul de opinii privind soluționarea conflictului transnistrean. De asemenea, va facilita alinierea în continuare a politicii Moldovei la declarațiile și deciziile Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, în conformitate cu angajamentul de a promova principiile consacrate în Acordul de Asociere, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale.

Asocierea Moldovei la Orizont Europa

În cadrul Consiliului de Asociere și al aderării Republicii Moldova la Orizont Europa, a fost finalizat programul UE de cercetare și inovare pentru 2021-2027. Asocierea la programul-cadru de cercetare și inovare este cea mai strânsă formă de cooperare cu țări din afara UE. Facilitează lucrul și finanțarea proiectelor comune, deoarece cercetătorii și inovatorii pot participa în aceleași condiții ca și participanții din statele membre ale UE. Această cooperare în știință, cercetare și inovare consolidează și mai mult alianța dintre UE și Moldova pentru a îndeplini prioritățile comune, cum ar fi tranziția verde și digitală. Orizont Europa este unul dintre principalele instrumente de implementare a strategiei Europei de cooperare internațională: abordarea globală a Europei privind cooperarea în cercetare și inovare. Programul este deschis cercetătorilor și inovatorilor din întreaga lume, care pot face echipă cu partenerii UE în pregătirea propunerilor.

Pentru mai multe informații

2021 Raportul de Implementare a Asocierii privind Republica Moldova

Fișă informativă - Relațiile UE-Moldova

Delegația UE în Republica Moldova

Detalii

Data publicării
29 octombrie 2021

Date de contact

Peter STANO

Nume
Peter STANO
E-mail
peter [dot] stanoatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 45 53

Paloma HALL CABALLERO

Nume
Paloma HALL CABALLERO
E-mail
Paloma [dot] HALL-CABALLERO1atec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 296 85 60