Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 16 decembrie 2022
  • 4 min de lectură

Ucraina: UE convine asupra celui de al nouălea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al nouălea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

9pachetsanctiuni

Pachetul de măsuri este un răspuns la escaladarea continuă și războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, în special având în vedere că Rusia vizează în mod deliberat civilii și infrastructura civilă, încercând să paralizeze țara la începutul iernii.

Pachetul de astăzi completează interdicția totală impusă de UE asupra importurilor de țiței rusesc transportat pe mare și plafonarea mondială a prețului petrolului convenită cu partenerii G7, ambele măsuri fiind aplicate de la 5 decembrie.

Mai concret, pachetul de astăzi conține următoarele elemente:

Noi includeri pe listă

UE a adăugat aproape 200 de alte persoane și entități pe lista noastră de persoane care fac obiectul înghețării activelor. Sunt vizate forțele armate ruse, precum și ofițeri individuali și societăți industriale din domeniul apărării, membrii Dumei de Stat și ai Consiliului Federației, miniștri, autorități nelegitime proruse din teritoriile ocupate în Ucraina și partide politice, printre altele. Această listă cuprinde cifre-cheie referitoare la atacurile brutale și deliberate cu rachete ale Rusiei împotriva civililor, la răpirea copiilor ucraineni și transportarea lor în Rusia și la furtul de produse agricole ucrainene.

Interdicții suplimentare la export impuse de UE

Au fost introduse noi restricții la export privind tehnologiile avansate și cu dublă utilizare sensibile care contribuie la consolidarea capacităților militare și tehnologice ale Rusiei. Este vorba despre motoare de drone, echipamente de camuflaj, echipamente chimice/biologice suplimentare, agenți pentru combaterea dezordinii publice și componente electronice suplimentare ale sistemelor militare ruse găsite pe câmpul de luptă.

Mai mult, cele mai severe restricții la export sunt extinse pentru a include alte 168 de entități ruse strâns legate de complexul militar-industrial rus, într-un efort de a le bloca accesul la tehnologii cu dublă utilizare și avansate sensibile. Astfel, numărul total al entităților sancționate a ajuns la 410. Această decizie a fost luată în strânsă colaborare cu partenerii noștri și vizează utilizatori finali militari care își desfășoară activitatea în diverse sectoare, cum ar fi aeronautica.

Noile interdicții la export vor fi extinse pentru a include alte produse și tehnologii industriale, cum ar fi dronele de jucărie/de agrement, dispozitive generatoare complexe, laptopuri și componente informatice, circuite imprimate, sisteme de radionavigație, aparate de radiotelecomandă, motoare și piese pentru motoarele de aeronave, aparate de fotografiat și obiective.

O gamă și mai largă de servicii pentru întreprinderi nu va mai putea fi furnizată Rusiei odată cu introducerea interdicțiilor privind cercetarea de piață și serviciile de sondare a opiniei publice, serviciile de testare și de analiză tehnică și serviciile de publicitate.

Interdicții suplimentare privind tranzacțiile pentru băncile ruse

Alte trei bănci ruse au fost sancționate, fapt care include o interdicție totală de tranzacționare impusă Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei cu scopul de a paraliza și mai mult mașina financiară a lui Putin.

Interdicții suplimentare impuse organelor de presă ruse

Alte patru canale rusești au fost sancționate în UE.

Întreruperea accesului Rusiei la drone

În prezent sunt restricționate exporturile directe de motoare de drone către Rusia și exporturile către orice țară terță, cum ar fi Iranul, atunci când există suspiciunea că acestea vor fi utilizate în Rusia.

Măsuri economice suplimentare împotriva sectoarelor energetic și minier din Rusia

Pe lângă interdicția deja existentă privind investițiile în sectorul energetic din Rusia, vor fi, de asemenea, interzise noi investiții ale UE în sectorul minier rus, cu excepția anumitor materii prime.

Informații suplimentare

Sancțiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc a fi eficace. Acestea afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme și de a le repara pe cele existente, împiedicând transportul său de materiale.

Implicațiile geopolitice, economice și financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, în condițiile în care războiul a perturbat piețele de mărfuri la nivel mondial, în special în ceea ce privește produsele agroalimentare și energia. UE continuă să se asigure că sancțiunile sale nu afectează exporturile de energie și de produse agroalimentare din Rusia către țări terțe.

În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană monitorizează asigurarea respectării sancțiunilor UE în întreaga Uniune.

UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua, împreună cu partenerii săi internaționali, să fie alături de Ucraina și de poporul ucrainean, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar.

Pentru alte informații suplimentare

Notă

Site-ul web al Comisiei Europene privind sancțiunile UE împotriva Rusiei și Belarusului

Site-ul web al Comisiei Europene referitor la Ucraina

Întrebări și răspunsuri: măsuri restrictive

Detalii

Data publicării
16 decembrie 2022

Date de contact

Daniel FERRIE

Nume
Daniel FERRIE
E-mail
daniel [dot] ferrieatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 65 00

Aikaterini APOSTOLA

Nume
Aikaterini APOSTOLA
E-mail
aikaterini [dot] apostolaatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 76 24