Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre1 aprilie 20222 min de lectură

Ucraina: facilitarea și accelerarea utilizării de către statele membre a fondurilor de coeziune pentru a sprijini nevoile imediate ale refugiaților

Comisia a propus o procedură de finanțare simplificată în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, pentru a face față costurilor suplimentare implicate.

PoliticaCoeziune

Pentru a sprijini în continuare statele membre care le asigură primire și cazare refugiaților care fug din calea războiului din Ucraina, Comisia a propus o procedură de finanțare simplificată în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, pentru a face față costurilor suplimentare implicate.

Propunerea introduce o nouă „opțiune simplificată în materie de costuri”, pentru a acoperi nevoile imediate ale refugiaților, cum ar fi alimentele, asistența materială de bază, precum și costurile de cazare și transport. Aceasta completează flexibilitatea suplimentară introdusă deja prin propunerea privind Acțiunea de coeziune în favoarea refugiaților în Europa și majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării în cadrul REACT-EU.

Acest lucru răspunde solicitărilor Consiliului European și ale Parlamentului European de a elabora propuneri suplimentare pentru a consolida sprijinul UE, astfel încât să se asigure că finanțarea UE pentru refugiați și gazdele acestora poate fi mobilizată rapid.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Statele membre, regiunile, municipalitățile și ONG-urile au depus eforturi enorme în ultimele săptămâni pentru a le oferi ajutor și asistență celor care fug din Ucraina. UE analizează toate posibilitățile de a sprijini statele membre în furnizarea acestui sprijin uman cât mai rapid și mai eficient posibil. Prin această propunere, facilităm utilizarea fondurilor de coeziune, reducând sarcina administrativă și facilitând finanțarea nevoilor de bază ale refugiaților.”

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a adăugat: „Persoanele care fug din calea invaziei ruse în Ucraina au nevoie de sprijinul nostru acum, iar UE este pregătită să ajute statele membre. Fondul social european este esențial pentru sprijinirea refugiaților. Prin această propunere, finanțarea europeană poate ajunge mai rapid la statele membre și cu un efort administrativ minim.

Statele membre vor putea beneficia de o sumă prestabilită pe săptămână pentru toate persoanele cărora li s-a acordat protecție temporară în temeiul Directivei privind protecția temporară și care se află în statul membru respectiv. Această opțiune poate fi utilizată timp de maximum 13 săptămâni de la sosirea fiecărei persoane în UE.

Utilizarea costurilor simplificate înseamnă, de asemenea, că resursele umane și eforturile administrative ale statelor membre se pot concentra pe furnizarea mai rapidă de sprijin celor care au nevoie de acesta. Noua propunere prezintă o modificare suplimentară a Regulamentului privind dispozițiile comune și necesită aprobarea colegiuitorilor.

Odată adoptată, statele membre pot utiliza această nouă opțiune imediat. Mai multe detalii privind sprijinul acordat Ucrainei de către UE sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării
1 aprilie 2022

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume
Stefan De Keersmaecker
E-mail
stefan [dot] de-keersmaeckeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 84680

Veronica Favalli

Nume
Veronica Favalli
E-mail
veronica [dot] favalliatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 87269

Veerle Nuyts

Nume
Veerle Nuyts
E-mail
veerle [dot] nuytsatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 96302

Flora Matthaes

Nume
Flora Matthaes
E-mail
flora [dot] matthaesatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 83951