Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă7 septembrie 20234 min de lectură

Substituirea | via EUvsDisinfo

Substituirea

Atunci când realitatea obiectivă refuză să se subordoneze voinței Kremlinului, propagandiștii săi încearcă să o substituie cu iluziile lor.

În ediția de săptămâna trecută a Sintezei Disinfo, am relatat despre obiceiul de a nu sufla o vorbă al ecosistemului de manipulare a informațiilor de la Kremlin despre subiecte în legătură cu care nu are instrucțiuni clare sau pe care nu le dorește în centrul atenției. Săptămâna aceasta însă, se pare că promotorii dezinformării de la Kremlin au primit un set mai clar de instrucțiuni de urmat.

Punerea unei dorințe

Un lucru care nu s-a stins, deși Kremlinul își dorește asta, este contraofensiva ucraineană în curs. Pe măsură ce Ucraina eliberează tot mai multe teritorii, dezinformarea pro-Kremlin care vizează contraofensiva a fost nevoită să găsească noi unghiuri de abordare.

Pentru a avea un impact asupra progreselor ucrainene prin folosirea informațiilor ca o armă, manipulatorii informațiilor pro-Kremlin au recurs la mai multe direcții de acțiune.

În primul rând, mesajul pe care l-au transmis publicului de acasă a fost unul de liniștire – totul este bine, totul decurge conform planului. Ucraina nu obține câștiguri semnificative, ci doar irosește resursele pe care, întâi de toate, nu le are.

Cu toate acestea, ca niște adevărați cartofori, slugarnicii Kremlinului se pun la adăpost. Orice pierderi pot fi explicate întotdeauna susținând că Rusia luptă nu numai cu Ucraina, ci și cu întregul Occident și puterea sa militară.

În fața publicului extern, pentru a afecta coeziunea societală internă în Ucraina și a diminua unitatea dintre Uсraina și susținătorii ei și sprijinul popular în favoarea Ucrainei în țările occidentale, manipulatorii Kremlinului încearcă să își impună iluziile.

În acest scop, discursurile lor false variază de la a susține că eforturile de mobilizare ale Ucrainei au o abordare discriminatorie, până la a sugera că susținătorii occidentali complotează pe la spatele Ucrainei și că sprijinul militar occidental pentru Ucraina ajunge în mâinile nepotrivite.

Nu copiii voștri

O formă deosebit de josnică a dezinformării pro-Kremlin îi privește pe copiii ucraineni, un subiect despre care am relatat în numeroase cazuri în baza noastră de date Disinfo. Cele mai recente exemple sunt printre cele mai zguduitoare pe care le-am întâlnit până acum.

Membrii ecosistemului de dezinformare pro-Kremlin promovează acum pe Telegram, dar nu numai, acuzații cum că copiii ucraineni ar fi vânduți pe dark web nu numai pentru sclavie sexuală, ci și pentru recoltarea de organe.

Astfel de afirmații au fost răspândite pe cel puțin 18 canale de Telegram diferite în limbile rusăenglezăpolonă și franceză, ajungând la cel puțin 1,6 milioane de vizualizări. Unul dintre cele mai notabile canale care au diseminat mesajul a fost un binecunoscut și sancționat canal de dezinformare pro-Kremlin, Tsargrad. Pe lângă difuzarea pe Telegram, materialul a pătruns și pe site-urile web propagandiste și pe paginile VK.

Probabil nu este o coincidență faptul că dezinformarea despre copiii ucraineni își face loc în ecosistemul rusesc de manipulare a informațiilor.

Astfel de discursuri au căpătat o și mai mare importanță în momentul în care oficiali ruși, cum ar fi Putin și comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, s-au confruntat cu mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională sub acuzația de deportări și transferuri ilegale ale copiilor din teritoriile ocupate temporar din Ucraina în Rusia.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:

Detalii

Data publicării
7 septembrie 2023