Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre20 octombrie 20205 min de lectură

Sancțiuni și drepturile omului: către un cadru european de combatere a încălcărilor drepturilor omului și a abuzurilor împotriva acestor drepturi la nivel mondial

humanrights.png
© EU
Așa cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen în discursul privind starea Uniunii, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat astăzi o propunere comună de regulament al Consiliului privind punerea în aplicare a unor măsuri restrictive (sancțiuni) pentru combaterea încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor împotriva acestor drepturi la nivel mondial.

Propunerea comună de regulament al Consiliului este unul dintre actele juridice solicitate de Consiliu pentru a demara instituirea noului regim de sancțiuni orizontale. Aceasta completează decizia Consiliului care este propusă de Înaltul Reprezentant Josep Borrell și care – odată adoptată de Consiliu – va institui regimul mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului.

Odată intrat în vigoare, noul regim mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului va oferi UE o mai mare flexibilitate pentru a viza responsabilii de încălcări grave ale drepturilor omului și de abuzuri grave la nivel mondial, indiferent de locul în care au loc acestea sau de cine este responsabil. Se preconizează că regimul mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului va consta în măsuri cum ar fi înghețarea activelor și interdicții de călătorie. În ceea ce privește interdicțiile de călătorie, propunerea comună va prevedea, de asemenea, pentru prima dată, supravegherea de către Comisie a punerii în aplicare a interdicțiilor de călătorie.

Noul regim nu va înlocui regimurile de sancțiuni geografice existente, dintre care unele abordează deja încălcări ale drepturilor omului și abuzuri împotriva acestora, de exemplu în Siria, Belarus sau Venezuela.

Aceste propuneri reflectă puternic angajamentul UE de a sprijini democrația, statul de drept, drepturile omului și principiile dreptului internațional în întreaga lume. Propunerile constituie un răspuns la acordul politic al miniștrilor de externe ai UE din cadrul Consiliului Afaceri Externe din decembrie 2019 de a avansa în ceea ce privește instituirea unui astfel de regim.

Regimul mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului este un obiectiv esențial propus de Înaltul Reprezentant și de Comisie în Planul de acțiune privind drepturile omului și democrația pentru perioada 2020-2024, care face parte din comunicarea comună adoptată în martie 2020.

Etapele următoare

Propunerea de regulament al Consiliului va fi discutată de statele membre în cadrul Consiliului în paralel cu propunerea Înaltului Reprezentant de decizie a Consiliului.

Declarațiile membrilor colegiului:

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Trebuie să apărăm drepturile omului și libertățile fundamentale. Un regim de sancțiuni UE care să tragă la răspundere persoanele responsabile de abuzuri și de încălcări ale drepturilor omului ar fi trebuit să existe deja de mult timp. Suntem convinși că, prin adoptarea propunerii noastre, Consiliul va demonstra că este hotărât să sprijine Comisia în îndeplinirea acestui obiectiv.”

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședintele pentru o Europă mai puternică pe plan internațional: „Drepturile omului sunt ținta atacurilor în întreaga lume. Noul regim mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului va constitui un instrument puternic care ne va ajuta să-i tragem la răspundere pe cei care comit încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri împotriva acestor drepturi în întreaga lume. Aceasta este o ocazie pentru Europa nu numai să își afirme valorile, dar să și acționeze.”

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor: „Prezentăm o politică de toleranță zero față de cei care comit abuzuri împotriva drepturilor omului și care încalcă aceste drepturi în întreaga lume. Propunerile de astăzi oferă posibilități ample de a răspunde unor astfel de acțiuni și demonstrează angajamentul nostru de a apăra valorile în care credem.”

Mairead McGuinness, comisara UE pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital: „Aceste propuneri reprezintă un pas important către un regim de sancțiuni atât de necesar. Aplicând în mod eficient și eficace sancțiunile UE în materie de drepturile omului, țările UE se pot asigura că nu există niciun fel de scăpare pentru cei care le provoacă durere și suferință semenilor lor. De îndată ce Consiliul va adopta acest regim, Comisia va sprijini în mod ferm aceste eforturi.”

Context

Sancțiunile UE contribuie la îndeplinirea unor obiective-cheie ale UE, cum ar fi menținerea păcii, întărirea securității internaționale, precum și consolidarea și sprijinirea democrației, a dreptului internațional și a drepturilor omului. Sancțiunile îi vizează pe cei ale căror acțiuni pun în pericol aceste valori, scopul lor fiind acela de a reduce cât mai mult posibil eventualele consecințe negative asupra populației civile. În prezent, UE aplică aproximativ 40 de regimuri de sancțiuni diferite.

Regulamentul Consiliului este necesar pentru a detalia măsurile regimului de sancțiuni instituit prin decizia Consiliului care pot afecta funcționarea pieței interne a UE. Acesta este obligatoriu în mod direct pentru autoritățile administrative naționale, precum și pentru operatorii privați, în timp ce decizia Consiliului este obligatorie din punct de vedere juridic pentru statele membre ale UE.

Pentru mai multe informații privind politica UE în materie de sancțiuni și politica în domeniul drepturilor omului:

Consiliul Uniunii Europene și politica UE în materie de sancțiuni

Comisia Europeană și sancțiunile UE

Serviciul European de Acțiune Externă și sancțiunile UE

Prezentare generală a sancțiunilor UE în vigoare: Harta sancțiunilor UE

Prioritățile UE pentru politica UE în domeniul drepturilor omului și al democrației pentru perioada 2020-2024: Planul comun de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația 2020-2024

Date de contact pentru presă

Daniel FERRIE

Telefon +32 2 298 65 00

Adresă daniel [dot] ferrieatec [dot] europa [dot] eu (daniel[dot]ferrie[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Nabila MASSRALI

Telefon +32 2 298 80 93

Adresă Nabila [dot] MASSRALI1atec [dot] europa [dot] eu (Nabila[dot]MASSRALI1[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Aikaterini APOSTOLA

Telefon +32 2 298 76 24

Adresă aikaterini [dot] apostolaatec [dot] europa [dot] eu (aikaterini[dot]apostola[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Xavier CIFRE QUATRESOLS

Telefon +32 2 297 35 82

Adresă Xavier [dot] CIFRE-QUATRESOLSatec [dot] europa [dot] eu (Xavier[dot]CIFRE-QUATRESOLS[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
20 octombrie 2020