![securitatea maritimă](/sites/default/files/styles/oe_theme_medium_no_crop/public/2024-02/securitatea%20maritim%C4%83.png?itok=uEZTnq1E)
Miniștrii au subliniat că aceste acțiuni încalcă dreptul internațional, pun în pericol vieți nevinovate și amenință drepturile și libertățile de navigație. Ei au salutat operațiunea maritimă a UE „Aspides”, lansată luni, evidențiind importanța critică a securității maritime și a drepturilor și libertăților de navigație pentru asigurarea circulației neîntrerupte a produselor esențiale la nivel mondial.
Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Coordonarea sporită și schimbul de informații în timp util sunt esențiale pentru protejarea coridoarelor maritime, deoarece acestea reprezintă coloana vertebrală a lanțurilor de aprovizionare europene și mondiale. Prin operațiunea maritimă a UE Aspides și prin cooperarea strânsă din cadrul G7, luăm măsuri concrete pentru a facilita fluiditatea fluxurilor de transport de mărfuri și pentru a asigura siguranța navigatorilor și a navelor pe care lucrează aceștia.”
Miniștrii au menționat că atacurile comise de rebelii Houthi asupra navelor comerciale au perturbat în mod semnificativ libertatea de navigație și reprezintă o amenințare gravă la adresa securității și a siguranței navelor din regiune. Ca urmare, mai multe nave și-au deviat rutele, ceea ce a dus la creșterea duratei și costurilor de transport, precum și la sporirea perturbărilor lanțurilor de aprovizionare globale.
Declarația comună a fost adoptată în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor transporturilor din G7, ocazie cu care comisarul Vălean s-a alăturat omologilor săi din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii pentru a discuta situația din Marea Roșie.
Detalii
- Data publicării
- 20 februarie 2024
Date de contact
JAHNZ Adalbert
- Nume
- JAHNZ Adalbert
- adalbert [dot] jahnz
ec [dot] europa [dot] eu
ALMERGE RUCKERT Deborah
- Nume
- ALMERGE RUCKERT Deborah
- deborah [dot] almerge-ruckert
ec [dot] europa [dot] eu