Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre8 mai 2020

Răspunsul pe plan mondial la coronavirus: UE creează un pod aerian umanitar

pod.png
© EU
Comisia Europeană a creat un pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari și al materialelor de urgență necesare răspunsului la coronavirus în unele dintre zonele cel mai grav afectate din lume.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, călătorește astăzi la Bangui cu primul astfel de zbor și se va întâlni cu Excelența Sa Faustin-Archange Touadéra, președintele Republicii Centrafricane, precum și cu organizații umanitare.

Comisarul Janez Lenarčič a declarat: „Dacă lăsăm astăzi vreo zonă din lume fără protecție, mâine ne vom regăsi cu toții neprotejați. Ca parte a răspunsului nostru pe plan mondial, UE va crea un pod aerian umanitar specific care va permite transportul ajutoarelor în zonele care nu sunt aprovizionate din cauza dificultăților legate de tranzitul mondial. Acest pod poate fi un colac de salvare pentru unele dintre comunitățile cele mai vulnerabile din lume.”

Primul zbor organizat de UE, asigurat în cooperare cu Franța, pleacă de la Lyon și va transporta aproximativ 60 de lucrători umanitari de la diverse ONG-uri și 13 tone de ajutoare umanitare. În zilele următoare, alte două zboruri umanitare de marfă vor transporta o cantitate totală de 27 de tone de ajutoare umanitare. La întoarcere, zborurile din cadrul podului aerian vor transporta cetățeni ai UE și alți pasageri din Republica Centrafricană, în contextul unei acțiuni de repatriere.

În săptămânile următoare sunt programate mai multe zboruri umanitare ale UE, acordându-se prioritate țărilor africane în care pandemia poate agrava multe crize umanitare existente.

Cum funcționează podul aerian umanitar

  • În cadrul unui efort comun al Comisiei și al statelor membre, Comisia finanțează zborurile din statele membre către și dinspre destinațiile propuse. Atunci când este posibil, acestea sunt combinate cu zborurile de repatriere în curs, facilitând și rotația lucrătorilor umanitari.
  • De acest pod aerian umanitar poate beneficia personalul umanitar din cadrul administrațiilor naționale, al ONG-urilor sau al agențiilor ONU.
  • Comisia finanțează 100 % din costurile de transport, iar partenerii UE rămân responsabili cu achiziționarea materialelor umanitare.

Context

Răspunsul UE pe plan mondial la coronavirus urmează o abordare de echipă, „Echipa Europa” (Team Europe). Acesta se bazează pe contribuții din partea tuturor instituțiilor UE și combină resurse mobilizate de statele membre ale UE și de instituțiile financiare, pentru a aborda consecințele pandemiei de coronavirus în domeniul umanitar și al sănătății, precum și alte consecințe ale acesteia.

Ca parte a solidarității sale de lungă durată față de persoanele aflate în dificultate din Republica Centrafricană, prin ajutoarele sale umanitare UE sprijină, în 2020, alte 15 noi proiecte, finanțarea totală ridicându-se la 15,2 milioane EUR. Această finanțare permite furnizarea de asistență vitală persoanelor celor mai vulnerabile. Din 2014, Republica Centrafricană a primit asistență umanitară în valoare de peste 770 de milioane EUR din partea UE și a statelor membre ale acesteia.

Pe lângă ajutoarele umanitare, UE a mobilizat peste 30 de milioane EUR pentru răspunsul la coronavirus prin diferitele sale instrumente, inclusiv prin Fondul fiduciar Bêkou. Aceste fonduri vor veni în întâmpinarea nevoilor imediate din Republica Centrafricană din sectoarele sănătății, apei și salubrizării și vor constitui o plată anticipată de sprijin bugetar pentru bugetul de stat.

Informații suplimentare

Răspunsul UE la coronavirus: gestionarea crizei și solidaritatea

Fișă informativă: Ajutoarele umanitare acordate de UE Republicii Centrafricane

Date de contact pentru presă

Balazs UJVARI

Telefon +32 2 295 45 78

Adresă balazs [dot] ujvariatec [dot] europa [dot] eu (balazs[dot]ujvari[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Daniel PUGLISI

Telefon +32 2 296 91 40

Adresă daniel [dot] puglisiatec [dot] europa [dot] eu (daniel[dot]puglisi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
8 mai 2020