Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre2 iulie 20211 min de lectură

Programul pentru cercetare și formare al Euratom, finanțat cu 300 de milioane de euro pentru cercetarea în domeniul fuziunii și pentru îmbunătățirea securității nucleare

Astăzi, 2 iulie, Comisia Europeană a adoptat Programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022, care va primi finanțare în valoare de 300 de milioane de euro.

Euratom 300 mil

Programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022, care pune în aplicare Programul pentru cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2025, prezintă obiectivele și domeniile tematice specifice. Acestea vor primi finanțare în valoare de 300 de milioane de euro, iar investiţiile vor sprijini cercetarea în domeniul fuziunii, vor contribui la îmbunătățirea în continuare a securității nucleare și a protecției radiologice, precum și la stimularea aplicațiilor neenergetice ale tehnologiei nucleare. Programul de lucru contribuie la eforturile UE de a dezvolta în continuare poziția de lider tehnologic și de a promova excelența în cercetarea și inovarea în domeniul nuclear. Cererile de propuneri din acest an se concentrează asupra domeniului medical, sprijinind în mod direct prioritățile Planului de acțiune al UE de luptă împotriva cancerului și ale Planului de acțiune SAMIRA.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: Programul pentru cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2022 ne va pregăti pentru viitor. Mă bucur că noul program de lucru urmărește să sporească coordonarea cu statele membre prin intermediul parteneriatelor și să abordeze mai mult decât aspectele energetice tradiționale de importanță majoră, cum ar fi securitatea nucleară, axându-se și pe probleme societale precum sănătatea și educația. Cererile de propuneri pentru perioada 2021-2022 se publică astăzi pe portalul de finanțare și licitații al Comisiei, iar propunerile se pot depune începând cu data de 7 iulie. S-a convenit că Ziua de informare a  Euratom, 16 iulie, va fi ocazia potrivită pentru a oferi informații generale cu privire la Orizont Europa, precum și prezentări detaliate ale Programului pentru cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2022.

Mai multe informații sunt disponibile aici

 

Detalii

Data publicării
2 iulie 2021

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume
Johannes Bahrke
Telefon mobil
+ 32 229 58615

Marietta Grammenou

Nume
Marietta Grammenou
Telefon mobil
+ 32 229 83583