Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă2 martie 20235 min de lectură

„Pacea” în serviciul războiului | via EUvsDisinfo

„PACEA” ÎN SERVICIUL RĂZBOIULUI

Temele recurente de dezinformare deja învechite nu pot disimula cinismul și adevăratele intenții din spatele operațiunii speciale de „pace” a Kremlinului.

Săptămâna trecută s-a împlinit un an de când Rusia a lansat invazia neprovocată și nejustificată în Ucraina.

Așa cum am anticipat, discursul lui Putin din 21 februarie în fața Adunării Federale a Rusiei a fost un amestec plictisitor de novlimbă a Kremlinului. Discursul a inclus revizionismul istoric în scopuri politice, minciuni pentru justificarea agresiunii nejustificabile și o încercare disperată de a portretiza invazia rusă în Ucraina ca o luptă împotriva NATO și a puterilor occidentale.

Cuvintele găunoase ale lui Putin nu au reușit să explice modul în care mașinațiunile Kremlinului s-au dovedit a fi constant greșite în ultimul an, mai puțin propriile amăgiri și un val constant de dezinformare, manipulări înșelătoare și minciuni. Incapabil să le ofere cetățenilor perspective care să-i inspire, Kremlinul a recurs, deloc surprinzător, la celebrarea invadatorilor pătați de sânge cu vechile sale teme recurente de dezinformare.

 

Operațiunea specială de „pace”

Așa cum am relatat de nenumărate ori, Kremlinul continuă să exploateze cu cinism „pacea”. În „kremlineză”, cuvântul „pace” înseamnă un mod voalat de a-i solicita Ucrainei să se predea, să cedeze ocupării, să își piardă suveranitatea și să accepte rusificarea. În același timp, Kremlinul își propune să inducă în eroare și să distragă publicul occidental care nu cunoaște adevăratele sale intenții din spatele discuțiilor de „pace”.

Între timp, la 24 februarie, China a publicat un „Document de poziție cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina” alcătuit din 12 puncte, care a fost primit cu răceală. China nu recunoaște încă rolul Rusiei ca agresor și continuă să utilizeze cuvântul „criză” pentru a descrie devastarea din Ucraina în locul unui cuvânt mult mai precis: război.

Cu toate acestea, documentul nu a omis să exprime critici abia disimulate împotriva SUA, a NATO și a Occidentului, cu referiri la presupusa politizare a chestiunilor umanitare, la folosirea sancțiunilor și la „transformarea în armă” a „sistemului economic mondial”.

De asemenea, documentul chinez a făcut referire la nevoia de a abandona „mentalitatea de război rece” și la armele chimice și biologice, reverberând acuzațiile utilizate frecvent în ultimele 12 luni (și nu numai) de canalele mediatice chineze controlate de stat și de canalele de dezinformare pro-Kremlin deopotrivă.

Ecosistemele FIMI chineze și rusești merg mână în mână

Ecosistemul FIMI chinez a fost în mod clar pregătit pentru publicarea documentului. Canalele diplomatice chineze de pe Twitter, ambasadele chineze din întreaga lume și canalele mediatice chineze controlate de stat au diseminat rapid și previzibil documentul și traducerile sale în mai multe limbi. Diseminatorii și alți membri ai ecosistemului chinez au intervenit și ei și au convertit documentul în postări de imagini, postări pe Facebook și postări și răspunsuri pe Quora.

Ecosistemul rus de manipulare a informațiilor s-a alăturat rapid și a diseminat documentul chinez, care a circulat la scară largă pe canalele oficiale ruse de propagandă, cum ar fi ediția în limba germană a RT și Sputnik International. Am mai relatat despre complicitatea între acțiunile manipulatoare chineze și rusești, inclusiv despre primul raport al SEAE referitor la amenințările de manipulare a informațiilor și de ingerințe din exterior, publicat recent.

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a precizat clar în declarația sa în cadrul Adunării Generale a ONU și într-o postare pe blog că, pentru a instaura o pace justă în Ucraina, singurul agresor, Rusia, trebuie să pună capăt atacurilor, să înceteze toate ostilitățile și să își retragă toate forțele militare din Ucraina – imediat, complet și necondiționat.

Alte minciuni pro-Kremlin care au încercat să pătrundă în mintea noastră în săptămâna aceasta:

Detalii

Data publicării
2 martie 2023