Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă28 septembrie 20238 min de lectură

Modelarea și manipularea spațiului informational | via EUvsDisinfo

Modelarea și manipularea spațiului informațional

În jargon militar, ofițerii vorbesc uneori despre „modelarea câmpului de luptă”, referindu-se la măsurile care stabilesc condițiile de desfășurare a operațiunilor. Uneori, aceste acțiuni sunt întreprinse chiar și înainte să înceapă lupta. Manipulatorii, dezinformatorii sau conducătorii autocrați încearcă adesea să modeleze din punct de vedere retoric câmpul de luptă atunci când arestează jurnaliști, închid mijloace de informare independente sau de investigații, inundă platformele de socializare cu spam sau distorsionează agenda politică prin distragerea atenției pentru a evita chestiunile incomode. Toate aceste stratageme sunt clasice și sunt relevante pentru această săptămână.

Un străin în New York

Adresându-se unei săli pe jumătate goale, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut o nouă încercare, în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, de a abate atenția internațională, evitând orice referire la ceea ce este evident: războiul de agresiune al Rusiei împotriva Uсrainei.

În schimb, Lavrov și-a petrecut majoritatea timpului dând vina pe Occident pentru tot, de la crearea unei lumi injuste până la purtarea unui război hibrid împotriva Rusiei. Afirmațiile sale manipulatoare au inclus narațiuni precum:

imagine 1

Pe EuvsDisinfo, am demontat de multe ori astfel de afirmații manipulatoare și false. Nu trebuie decât să căutați în baza noastră de date cuvinte-cheie cum ar fi „Carta ONU”, „Revoluția portocalie”, „Acordul de la Minsk”, „discuții de pace” sau „sancțiuni”. Puteți găsi, de asemenea, numeroase articole detaliate care examinează aceste afirmații. Pentru a corecta însă rapid aceste neadevăruri, este suficient să înlocuim cuvintele „Occident”, „SUA” sau „Uсraina” cu „Rusia” și invers. Rezultatul va reflecta cu o mai mare acuratețe realitățile.

La o conferință de presă organizată la New York, Lavrov a susținut și că Rusia va recunoaște integritatea teritorială a Uсrainei în limitele frontierelor sale din 1991 (anul destrămării Uniunii Sovietice), cu condiția ca Kievul să rămână în afara alianțelor politice și să respecte minoritățile ruse.

Acest discurs înșelător manipulează discuția și abate atenția de la o serie de fapte elementare: Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, a început un conflict armat în estul Uсrainei în primăvara aceluiași an și a lansat o invazie deschisă, la scară largă, în februarie 2022. Aceste acțiuni nu sugerează disponibilitatea de a „respecta integritatea teritorială”. De asemenea, un astfel de discurs contrazice cuvintele lui Putin și legile adoptate de Rusia care sugerează că Crimeea și cele patru regiuni ocupate din sud-estul Uсrainei sunt acum teritoriu rus pentru totdeauna. Toate acestea nu sunt decât acrobații verbale ale lui Lavrov.

O operațiune fulger în Nagorno-Karabah

Situația din Nagorno-Karabakh a fost complexă și tensionată de ani de zile. Azerbaidjan și Armenia au purtat mai multe războaie pentru această regiune. Săptămâna trecută, Azerbaidjan a lansat o operațiune-fulger prin care a preluat controlul efectiv asupra regiunii Nagorno-Karabakh. A se vedea această explicație succintă.

La 21 septembrie, Înaltul Reprezentant a emis o declarație în care afirmă că UE condamnă operațiunea militară desfășurată de Azerbaidjan împotriva populației armene din Nagorno-Karabah, deplânge victimele și pierderile de vieți omenești cauzate de această escaladare și solicită Azerbaidjanului să permită accesul umanitar imediat și neîngrădit la populația aflată în nevoie.

Duminică, pe 24 septembrie, prim-ministrul armean, Nikol Pașinian, a criticat Rusia și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, dominată de Moscova, denunțând disfuncționalitatea sa. Ulterior, șeful de cabinet al prim-ministrului armean a acuzat oficialii de stat și mass-media din Rusia că au declanșat un „război hibrid” împotriva Armeniei. Acesta arătat cu degetul spre afirmațiile Moscovei, care blamează SUA pentru înfrângerea militară din Nagorno-Karabah, și spre sprijinirea de către Kremlin a protestelor publice de amploare din Erevan.

În concepția Kremlinului, care persistă în mentalitatea de Război Rece, nicio țară mai mică decât Rusia nu își poate decide singură calea. EUvsDisinfo a colectat numeroase cazuri de dezinformare care expun unul dintre cele mai populare discursuri pro-Kremlin: „Marioneta Occidentului”. Mașinăria de dezinformare a Kremlinului îl folosește cu fiecare ocazie care îi convine. Evenimentele din Nagorno-Karabah nu fac excepție. Iar de această dată, „amplificatoarele” dezinformării au volumul dat la maximum.

De vină este, din nou, Occidentul

declarație recentă a Ministerului rus de Externe dă vina pe prim-ministrul armean, Nikol Pașinian, și, desigur, pe Occident. Nu a fost prima dată când canalele mediatice pro-Kremlin și-au concentrat atenția asupra liderului „incomod” al Armeniei, din perspectiva Moscovei. Și nici prima dată când Kremlinul a asociat un lider ales democratic cu influența occidentală. Ucraina este un alt exemplu.

Joi, pe 20 septembrie, principala televiziune rusă de stat, Channel One, a acuzat SUA că provoacă tensiuni. Săptămâna aceasta, canalele mediatice pro-Kremlin și platformele de stat, inclusiv principalele televiziuni, au încercat să dea vina pentru recenta operațiune militară a Azerbaidjanului și pentru situația umanitară din Nagorno-Karabah pe liderii europeni, inclusiv pe președintele francez, Emmanuel Macron, pe cancelarul german, Olaf Scholz, și pe președintele Consiliului European, Charles Michel, sugerând că ei sunt responsabili pentru faptul că Erevan trebuie să renunțe la restul regiunii Nagorno-Karabakh.

Anterior, redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonyan, care are interdicție de intrare în Armenia din 2022, a răbufnit la adresa prim-ministrului armean și a învinovățit, într-o oarecare măsură, și NATO. Fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Dimitri Medvedev, a publicat un mesaj elocvent care susține același discurs: Acesta a afirmat că un „coleg dintr-o țară fraternă a pierdut războiul, dar, în mod ciudat, a rămas la locul lui”. Apoi, a scris Medvedev tendențios, colegul lui „a decis să flirteze cu NATO și soția sa a dus biscuiți dușmanilor noștri. Ghici ce soartă îl așteaptă…”. Să spunem doar că Medvedev nu se numără printre cei mai buni povestitori.

Urmărirea liniei editoriale a Kremlinului

Conform canalului rus de jurnalism independent de investigații Meduza, miercuri, pe 19 septembrie, Kremlinul a distribuit mass-mediei controlate de stat instrucțiuni de a da vina pe Armenia și pe Occident pentru bombardamentele mortale ale Azerbaidjanului din Nagorno-Karabah. Meduza a obținut o copie a acestor instrucțiuni – Temnik în limba rusă – care ilustrează încă o dată controlul direct al Kremlinului asupra peisajului informațional pro-rus. A se vedea analiza noastră despre sistemul Temnik.

Este nevoie de o abordare cu adevărat manipulatoare pentru a încerca să îi faci răspunzători pe liderii europeni sau SUA pentru un conflict care a izbucnit la scurt timp după destrămarea Uniunii Sovietice.

Poate că aceste dezinformări reflectă o încercare disperată și frustrată a Moscovei de a evita întrebările incomode despre motivul pentru care Rusia, presupusă a fi omnipotentă, cu „forțele de pace” ruse de pe teren, nu a fost în stare să prevină acțiunea militară azeră.

Cenzura în zonele ocupate din Uсraina

Într-o altă încercare de a modela spațiul informațional public, șeful așa-numitei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a semnat decrete de introducere a interdicției de circulație și de impunere a cenzurii militare asupra corespondenței, comunicațiilor prin internet și conversațiilor telefonice. Acest demers este demn de interes din cel puțin două motive. În primul rând, oamenii de paie ai Kremlinului, cum este Pușilin, susțin de obicei că localnicii sunt patrioți și că iubesc Rusia. În al doilea rând, Rusia a fost ocupată să instaleze transmițătoare pentru posturile radio-TV ruse, tăind totodată accesul la internet din zonele ocupate către restul Uсrainei. Așadar, de ce au fost luate aceste măsuri dacă nu ar trebui să existe niciun motiv de îngrijorare?

Kara-Murza a fost mutat în Siberia

Ce poate fi mai tipic pentru autocrați decât reducerea la tăcere a oamenilor prin mutarea lor cât mai departe? Într-un act menit, cel mai probabil, să intimideze și care amintește de gulag, autoritățile ruse l-au transferat pe jurnalistul de opoziție Vladimir Kara-Murza într-o colonie penală din regiunea Omsk. Kara-Murza a fost condamnat, într-un proces foarte politizat, la 25 de ani de închisoare pentru că ar fi comis trădare, ar fi participat la activitățile unei „organizații indezirabile” și ar fi răspândit „știri false” despre armata rusă. A se vedea aici seria noastră de articole care analizează spațiul informațional rus în schimbare în urma introducerii legilor cenzurii, în martie 2022.

Alte subiecte de pe radarul dezinformării:

  • „Stoltenberg a confirmat că Rusia a invadat Uсraina din cauza NATO”. Nu, aceasta este o altă manipulare sinistră, dar ridicolă a unui citat și a contextului aferent. Secretarul general al NATO a disipat perdeaua de fum și iluzii a Kremlinului subliniind că Putin vrea să își controleze vecinii prin crearea unei sfere de influență și că a început războiul încă din 2014. A se vedea citatele reale aici.
  • „Autorul atacului asupra orașului Sevastopol a fost Occidentul colectiv”. Nu, forțele armate ucrainene au acționat pentru a se autoapăra, conform dreptului consacrat de articolul 51 din Carta ONU. Comandamentul flotei ruse de la Marea Neagră este o forță de ocupație staționată ilegal în peninsula ucraineană Crimeea.
  • „Rusia a distrus un tanc Leopard cu echipaj german”. Și această afirmație este falsă. Moscova încearcă din răsputeri să susțină, prin știri șocante, scandaluri și conspirații, că Occidentul a lansat un război împotriva Rusiei. Însă nici de această dată, canalele mediatice nu au prezentat dovezi sau documente credibile. Fără a preciza data și locul și doar cu informații vagi, aceasta nu este decât o altă încercare de a insufla sentimente militariste și patriotice în rândul rușilor.

Detalii

Data publicării
28 septembrie 2023