Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 15 iulie 2021
  • 2 min de lectură

Infringement – România şi alte state, vizate de o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în domeniul stabilităţii financiare

Redresarea și rezoluția instituțiilor bancare: Comisia solicită României şi altor 8 state membre să comunice măsurile naționale de transpunere a normelor UE privind capacitatea de absorbție a pierderilor și de recapitalizare.

Infringement servicii financiare

Comisia a decis astăzi, 15 iulie, să adreseze avize motivate României, Belgiei, Cehiei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei, și Țărilor de Jos pentru netranspunerea în legislațiile lor naționale a normelor revizuite ale UE privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare [Directiva (UE) 2019/879], și anume Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare II (BRRD II).

Această directivă pune în aplicare standardul privind capacitatea totală de absorbție a pierderilor (TLAC) pentru băncile de importanță sistemică globală, adoptat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (CSF), și îmbunătățește aplicarea cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) pentru toate băncile. Noile norme asigură mai bine faptul că băncile își dezvoltă o capacitate solidă și suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare, astfel încât, în cazul în care o bancă intră în dificultate, pierderile lor să fie suportate de acționarii și creditorii băncilor și să nu fie finanțate din banii contribuabililor.

Acest lucru contribuie la consolidarea rezilienței sistemului bancar european, precum și la menținerea stabilității financiare, pe lângă creșterea încrederii pieței. BRRD II garantează, de asemenea, că investitorii de retail nu investesc excesiv în instrumente de datorie (cum ar fi obligațiunile) care sunt eligibile pentru MREL și care ar fi, prin urmare, utilizate mai întâi pentru a absorbi pierderile băncii. Statele membre au avut obligația de a transpune această directivă și de a comunica Comisiei măsurile naționale de transpunere până la 28 decembrie 2020.

În februarie 2021, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere, solicitând statelor membre în cauză să notifice măsurile de transpunere integrală. Din cauza neîndeplinirii obligației de notificare a măsurilor de transpunere, Comisia a decis să continue procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unor avize motivate acestor state membre. Statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare în vederea transpunerii BRRD II; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Detalii

Data publicării
15 iulie 2021

Date de contact

Stefan TURCU

Nume
Stefan TURCU
E-mail
stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+40 724 232 197