Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre14 decembrie 20221 min de lectură

Impozitare echitabilă: Comisia salută acordul privind impozitarea minimă a societăților multinaționale

Comisia salută acordul unanim anunțat de președinția cehă a Consiliului UE cu privire la propunerea Comisiei de directivă care să asigure o rată minimă efectivă de impozitare a marilor grupuri multinaționale.

Impozitare

Prin acest acord istoric, angajamentul UE de a fi printre primele care implementează acordul OCDE privind reforma fiscală se apropie de concretizare. Odată implementat, acest acord va asigura echitatea, transparența și stabilitatea cadrului internațional de impozitare a societăților.  

Directiva Consiliului, care va fi adoptată de Consiliu prin procedură scrisă, include un set comun de norme privind modul de calculare a ratei minime efective de impozitare de 15%, astfel încât aceasta să fie aplicată în mod corespunzător și consecvent în întreaga UE. Rata minimă de impozitare de 15 % a fost convenită la nivel mondial de 137 de țări.

Normele se vor aplica grupurilor multinaționale de societăți și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR pe an. Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăți, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE. În cazul în care rata efectivă minimă nu este impusă de țara în care își are sediul o filială, statul membru al societății-mamă trebuie să aplice un impozit complementar. Directiva asigură, de asemenea, impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

Statele membre trebuie să implementeze noile norme până la 31 decembrie 2023.

Context

Asigurarea unui nivel minim de impozitare a societăților este una dintre cele două direcții de lucru ale acordului OCDE (pilonul 2), cealaltă fiind realocarea parțială a drepturilor de impozitare (cunoscută sub denumirea de pilonul 1). Prin aceasta din urmă se vor adapta normele internaționale privind modul în care impozitarea profiturilor celor mai mari și mai profitabile societăți multinaționale este partajată între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri și capacitatea societăților de a desfășura activități economice fără prezență fizică.

Detalii

Data publicării
14 decembrie 2022

Date de contact

Daniel FERRIE

Nume
Daniel FERRIE
E-mail
daniel [dot] ferrieatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 65 00

Francesca DALBONI

Nume
Francesca DALBONI
E-mail
Francesca [dot] DALBONIatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 81 70