Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă25 mai 20234 min de lectură

False speranțe: patria lăsată vulnerabilă | via EUvsDisinfo

false speranţe

Propagandiștii Kremlinului au declarat că orașul Bahmut a fost „eliberat”, chiar dacă a fost transformat în ruine. Este posibil însă ca dârele de fum care se ridică deasupra unei patrii lăsate fără apărare să le transforme bucuria prematură în jale.

În timp ce invazia ilegală a Rusiei în Ucraina continuă, canalele de dezinformare rusești au elogiat în mod manipulator „eliberarea” orașului Bahmut, deși acesta a ajuns să semene cu un decor de film post-apocaliptic. Este posibil ca jubilarea lor întemeiată pe utilizarea selectivă a informațiilor din teren să fie de scurtă durată, dat fiind că forțele ucrainene își continuă operațiunile în apropiere.

Între timp, decizia Rusiei de a arunca resurse în „mașina de tocat carne” din Bahmut s-ar putea întoarce împotriva sa. Coloanele de fum din Belgorod ar putea fi semnalul deșteptării bruște care până acum a fost evitată atât de cetățenii ruși, cât și de Kremlin.

Dacă punem și exploziile precedente cauzate de drone de la Moscova, mesajul transmis este că, din cauza aventurismului militar în străinătate, patria este vulnerabilă, ceea ce este greu de explicat prin propagandă. Firește însă că Kremlinul a făcut întocmai acest lucru, încercând să dea vina pe Ucraina și SUA pentru atacul cu drone.

Propagandiști cu capul în nori (radioactivi)

În timp ce așteptăm ca Kremlinul să își asume urmările, propagandiștii săi continuă să recurgă la vechile metode. Aceștia încearcă să înfățișeze sprijinul militar occidental ca fiind periculos, chiar și pentru oamenii care trăiesc în inima Europei.

Pentru a induce teamă, ultima lor născocire este să sugereze publicului mondial că distrugerea unui presupus stoc de muniție conținând uraniu sărăcit a dus la formarea unui nor radioactiv. Această afirmație a fost demontată în întregime de verificatorii francezi ai veridicității informațiilor de la TF1. Una dintre cele mai de seamă surse ale acestei minciuni a fost fostul șef al spionilor devenit politician, Nikolai Patrușev, care a distribuit anterior teorii ale conspirației despre așa-zisul „miliard de aur.

Strugurii oferiți de G7 sunt acri pentru Rusia

În contextul Summitului G7 desfășurat recent, „experții” dezinformării pro-Kremlin, cum ar fi binecunoscutul și sancționatul propagandist Vladimir Soloviov, s-au concentrat în special asupra anunțurilor referitoare la noul sprijin militar acordat de Occident Ucrainei. Propagandiștii și canalele mediatice controlate de stat au făcut tot posibilul să înfățișeze în special livrările potențiale de avioane de luptă F-16 ca fiind o escaladare și o amenințare directă vădită la adresa Rusiei.

Acest discurs de dezinformare bazat pe alarmism și care întărește „mentalitatea de națiune asediată”, cultivată activ în Rusia de manipulatorii pro-Kremlin ai informațiilor, a fost amplificat de amenințarea cu războiul nuclear și de acuzațiile nefondate potrivit cărora Occidentul se pregătește să înarmeze Ucraina cu arme nucleare tactice pentru a-i extermina pe ruși.

Discursul de dezinformare potrivit căruia toți rușii ar fi acum vizați de agresiunea occidentală „rusofobă” a luat amploare de la discursul lui Putin din februarie în fața Adunării Federale a Rusiei și a fost reiterat de cuvântarea sa ștearsă și plină de dezinformări din 9 mai. În acest context, nu este deloc surpinzător că rusofobia figurează în peste 900 de cazuri din baza noastră de date despre dezinformare.

Alte știri despre dezinformare din această săptămână:

  • G7 este o unealtă a războiului hibrid împotriva Rusiei. Se pare că Rusia încă poartă ranchiună pentru că a fost exclusă din Grupul G8 în 2014 în urma anexării ilegale a Crimeei. Morile de dezinformare pro-rusești încearcă să preia rolul unui subminator clasic utilizând narațiuni toxice, cum ar fi că SUA ar coloniza Europa, cu scopul de a dezbina națiunile G7. Însă eforturile lor sunt în van: cel mai recent comunicat reiterează unitatea principalelor democrații industrializate în ceea ce privește continuarea sprijinului oferit Ucrainei atât timp cât va fi nevoie.
  • Zelenski ar putea sfârși la Guantanamo după schimbările politice din SUA. Trebuie să recunoaștem că dacă s-ar acorda un premiu pentru cele mai bizare dezinformări, dezinformatorii de la ediția belarusă a Sputnik ar fi niște candidați redutabili. Din halucinațiile lor, în care rușii câștigă teren și aliații occidentali abandonează Ucraina, s-ar părea că au cules și au pus la murat pentru mai târziu ciupercile nepotrivite.
  • Rachete britanice sunt folosite pentru a ataca ținte civile în Donbas. Un alt exemplu de încercare de a înfățișa sprijinul militar occidental ca altceva decât este. În acest caz, propagandiștii încearcă să prezinte utilizarea de către ucraineni a sprijinului militar occidental ca fiind imorală și contrară regulilor războiului. Susținând că au fost utilizate sisteme de armament împotriva civililor în locul țintelor militare, aceștia încearcă să erodeze susținerea amplă din rândul țărilor occidentale pentru furnizarea de sisteme occidentale de armament avansate Ucrainei. Mai mult, aceștia încearcă și să abată atenția publicului de la folosirea brutală și bine documentată a forței de către ruși.

Detalii

Data publicării
25 mai 2023