Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă14 martie 20234 min de lectură

Execuția unui prizonier de război în vizorul dezinformării de la Kremlin | via EUvsDisinfo

Execuția unui prizonier de război în vizorul dezinformării de la Kremlin

Un prizonier de război este executat în fața camerelor de filmat. Ca de obicei, canalele mediatice ale Kremlinului încearcă să deruteze lumea cu o pleiadă de minciuni contradictorii pentru a ascunde identitatea celor responsabili.

Pe 6 martie, a apărut pe rețelele de socializare un videoclip care prezenta execuția unui prizonier de război ucrainean. Ultimele cuvinte ale soldatului ucrainean au fost strigătul care a ajuns să întruchipeze reziliența ucraineană: „Glorie Ucrainei!”. Execuția sa contravine Convenției de la Geneva și poate fi considerată o crimă de război. De asemenea, arată impunitatea invadatorilor ruși în Ucraina.

Din videoclip nu reiese imediat cine era soldatul căzut, dar după niște eforturi de căutare, identitatea sa a fost confirmată. Numele său era Oleksandr Matsiyevskyy, un lunetist din batalionul al 163-lea al Brigăzii Separate 119 a apărării teritoriale din regiunea Cernihiv.

Moartea sa a stârnit condamnare și promisiuni de pedepsire din partea oficialilor ucraineni de rang înalt și a publicului din întreaga lume. Însă a dat naștere și la ample manipulări ale informațiilor, teorii ale conspirației, falsuri și minciuni din partea Rusiei. Bloggerii pro-Kremlin, propagandiștii ruși și alții s-au dedat rapid la spălarea reputațiilor ucigașilor săi.

Crearea unei perdele de fum

Trei versiuni inițiale ale acestui eveniment au fost diseminate pe diferite platforme. Mai întâi, au apărut afirmațiile că videoclipul a fost regizat, apoi că Ucraina a realizat videoclipul ca o provocare și, în sfârșit, că videoclipul este real, dar prizonierul este de vină pentru propria sa execuție.

Reacția timpurie a ecosistemului de manipulare și dezinformare rusesc a fost o încercare de a sădi îndoieli în rândul publicului în legătură cu autenticitatea videoclipului. Profitând de faptul că nu fuseseră încă stabilite nici locul și nici data filmării, propagandiștii „au acordat atenție” „naturii teatrale a videoclipului” și comportamentului „straniu” al soldatului ucrainean, care nu devine isteric, ci își înfruntă inamicul cu calm.

Potrivit verificatorilor ucraineni ai veridicității informațiilor și Centrului pentru Comunicare Strategică și Securitatea Informațiilor, afirmațiile inițiale cum că videoclipul a fost regizat nu au avut o viață prea lungă pe Telegram, fiind șterse de administratorul canalului MIG Rossii aproape imediat după ce au fost publicate.

Rusia se joacă de-a deghizarea

Văzând că negarea autenticității videoclipului sau acuzațiile de provocări nu funcționează, canalele pro-Kremlin de manipulare a informațiilor și de dezinformare au răspândit un nou discurs: execuția a fost reală, dar prizonierul de război în cauză era un rus îmbrăcat în uniformă ucraineană. Această acuzație s-a răspândit și s-a amplificat rapid, iar corespondenții militari susținuți de Kremlin și canalele de Telegram anonime s-au alăturat și ele.

Unii dintre ei chiar i-au „găsit” pe cei care au fost „împușcați”. Îndeosebi, un medic mobilizat anonim din regiunea Samara din Rusia și un soldat pe nume Denis Yakovlev din Togliatti, tot din regiunea Samara, precum și un „rezident din Donețk pe nume Anatoli”.

Pentru a justifica apariția videoclipului pentru publicul rus, canalele de Telegram pro-Kremlin s-au dedat unei conspirații potrivit căreia Biroul președintelui Zelenski a avut de „câștigat cu adevărat de pe urma videoclipului, deoarece a vrut să ridice moralul și să provoace un val de naționalism izbitor și de mobilizare”.

Ciclul de minciuni al Kremlinului se învârte rapid

Am mai văzut de multe ori că ciclul de minciuni al Kremlinului se învârte. Negarea, devierea, distragerea și discreditarea victimelor sunt instrumente des folosite din manualul de manipulare a informațiilor al Kremlinului. Să ne reamintim, de exemplu, de doborârea zborului MH-17, de bombardamentele asupra spitalului și teatrului din Mariupol, de crimele de la Bucha sau de atacurile cu rachete de la Kramatorsk, ca să menționăm doar câteva.

Acest incident a demonstrat încă o dată care sunt domeniile-cheie de acțiune ale propagandei de război a Rusiei: răspândirea concomitentă a mai multor versiuni pentru inundarea spațiului informațional, punerea sub semnul întrebării a legitimității videoclipului, dezorientarea publicului și promovarea unui discurs potrivit căruia „toată lumea minte”.

Efectul unor astfel de dezinformări este justificarea abuzurilor împotriva prizonierilor de război într-o perioadă în care armata rusă continuă să comită cu impunitate crime de război brutale și atrocități împotriva lor.

Oleksandr Matsiyevskyy a apărat Ucraina până la ultima sa suflare, iar ultimele lui cuvinte de sfidare întruchipează adevărata tărie de caracter a tuturor ucrainenilor care își apără teritoriile de agresorul Rusia. Acest moment, la fel ca instrucțiunile de neuitat pe care curajosul grănicer ucrainean le-a dat navei rusești de război în apropierea Insulei Șerpilor, va fi imortalizat pentru generațiile următoare.

Detalii

Data publicării
14 martie 2023