Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre16 februarie 20221 min de lectură

Declarația președintei CE, Ursula von der Leyen, privind hotărârile Curții Europene de Justiție referitoare la Regulamentul privind condiționalitatea generală

Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind hotărârile Curții Europene de Justiție referitoare la Regulamentul privind condiționalitatea generală.

Salut aceste hotărâri, care urmează poziția susținută de Comisie, Parlamentul European, Consiliu și zece state membre în cadrul procedurii.

Curtea susține legalitatea acestui instrument important care ne permite să protejăm mai bine bugetul UE și interesele financiare ale Uniunii împotriva încălcărilor principiilor statului de drept.

Acest mecanism garantează faptul că bugetul Uniunii va fi protejat și executat în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Comisia va analiza atent motivarea hotărârilor și posibilul impact al acestora asupra următoarelor măsuri pe care le vom lua în temeiul regulamentului.

Ținând seama de aceste hotărâri, vom adopta în următoarele săptămâni orientări care să ofere mai multă claritate cu privire la modul de aplicare a mecanismului.

Am promis că niciun caz nu va fi pierdut. Și am respectat promisiunea.

De la intrarea în vigoare a regulamentului, Comisia monitorizează situația în toate statele membre. În prezent, evaluăm în detaliu anumite cazuri.

În cazul în care condițiile regulamentului sunt îndeplinite, vom acționa cu fermitate.

Hotărârile de astăzi confirmă că suntem pe calea cea bună.

Detalii

Data publicării
16 februarie 2022