Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre4 octombrie 20231 min de lectură

Declarația europeană pentru ciclism

Comisarul European pentru transporturi Adina Vălean a lansat astăzi, 4 octombrie, la Sevilla, cu ocazia Zilelor europene ale mobilității urbane „Declarația europeană pentru ciclism”.

Sevilla 1

Declarația video a Comisarul European pentru transporturi Adina Vălean este disponibilă aici.

Aceasta reprezintă o recunoaștere a ciclismului ca mijloc de transport durabil, accesibil și favorabil incluziunii, economic și sănătos, cu o puternică valoare adăugată pentru economia UE.

Declarația enumeră principiile de încurajare a utilizării bicicletei, care vor ghida acțiunile viitoare ale Uniunii Europene. Pentru a îmbunătăți calitatea, cantitatea, continuitatea și atractivitatea infrastructurii de ciclism în toate statele membre sunt necesare angajamente clare, cum ar fi construirea unor zone sigure și coerente pentru bicicliști în orașe, legături mai bune cu transportul public, locuri de parcare sigure, instalarea de puncte de încărcare pentru bicicletele electrice și drumuri ciclabile care să lege orașele de zonele rurale.

Cu ocazia lansării Declarației pentru ciclism, Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a spus: „Ciclismul e important și pentru economia Uniunii Europene. În 2022, 14.7 milioane de biciclete au fost produse în UE, o creștere de 29% față de 2012. România e al doilea producător la nivel european, după Portugalia.”

Cât privește finanțarea, Comisia Europeană va continua să sprijine ciclismul prin intermediul Fondului social pentru climă, al Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, al Instrumentului de sprijin tehnic și al Mecanismului de redresare și reziliență.

În etapa următoare, Parlamentul European și Consiliul vor putea să revizuiască textul și să adauge angajamente suplimentare, acolo unde este necesar, pentru a consolida punerea în aplicare a acestei declarații neobligatorii, care va fi în cele din urmă semnată de toate cele trei instituții.

Sevilla 2

 

Detalii

Data publicării
4 octombrie 2023