La un an de la invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia, comunitatea mondială își menține în continuare ferm poziția de solidaritate cu Ucraina. Adunarea Generală a ONU a transmis un mesaj clar că lumea nu acceptă impunitatea Kremlinului. Canalele de dezinformare pro-Kremlin și diseminatorii lor par să fi înțeles acest lucru și caută acum să își inducă în eroare publicul afirmând că comunitatea mondială susține Rusia.
Nu râdeți, vă rugăm
Săptămâna trecută, punctul central al acestor eforturi a fost reuniunea miniștrilor de externe ai G20 din New Delhi, India. Ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin a fost foarte ocupat să facă afirmații lăudăroase referitoare la succesul diplomatic al Rusiei la reuniune. Însă aceste afirmații sunt în contradicție vădită cu realitatea, de vreme ce primirea propunerilor de „negocieri de pace” ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul reuniunii a variat de la condamnarea deschisă la respingerea politicoasă, dar hotărâtă a impunerii negocierilor asupra victimelor nedoritoare.
Exemplul cel mai elocvent de răsturnare a oricăror afirmații de reușită în „misiunea de găsire de prieteni” a venit în marja reuniunilor G20, în cadrul conferinței Raisina Dialogue 2023, unde dl. Lavrov a declarat cu toată seriozitatea că „războiul a fost lansat împotriva noastră”, stârnind râsete gălăgioase și stupefacție în public. Canalele de dezinformare Pro-Kremlin nu au putut omite din transmisiune această luare de cuvânt a „șefului”, astfel că, folosindu-și cât de bine au putut abilitățile de manipulare, au redus pur și simplu volumul râsetelor. Desigur, evocarea unui „război defensiv” a fost doar o reverberație a afirmațiilor manipulatoare pe care stăpânul de la Kremlin le emite de luni întregi.
Actorii ruși ai manipulării informațiilor și ai dezinformării au avansat, de asemenea, misiunea căutării de prieteni dincolo de scena G20. Un alt exemplu include scoaterea de la naftalină a unor vechi acuzații anti-europene de neocolonialism și manipularea sentimentelor anti-europene în Africa. În acest caz, prin răspândirea de imagini înșelătoare cu proteste sau demonstrații și echivalarea lor falsă cu susținerea explicită pentru Rusia.
Când ai îndoieli, ridiculizează SUA
Propagandiști ruși binecunoscuți, inclusiv Dimitri Kiselov, sancționat de Occident, au profitat și ei de ocazie pentru a portretiza în mod fals scurta întâlnire dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Lavrov ca fiind un gest amabil al bunăvoinței rusești față de SUA. În realitate, SUA au urmat o abordare moralmente superioară, afirmându-și disponibilitatea de a se implica în controlul strategic al armelor, după ce Rusia și-a suspendat necugetat participarea la noul Tratat privind reducerea armelor strategice (START), subminând și mai mult stabilitatea strategică.
Un spectacol de marionete pentru un public solitar
Poate simțind că nimeni nu va da ascultare afirmațiilor lor triumfătoare, canalele de dezinformare pro-Kremlin au încercat să inducă percepția că relațiile sino-ruse tot mai strânse rezistă „hegemoniei SUA”. Canalele mediatice rusești care propagă discursul anti-SUA favorizat tot mai mult de China par să facă parte din campania pro-Kremlin de manipulare a informațiilor, menită să convingă lumea de discursul său eronat potrivit căruia „Occidentul este împotriva celorlalți”. Elogierea puterii economice a Chinei și a rezilienței sale în fața „coerciției Occidentului” pare a fi o încercare stranie, dar tipic rusească de curtare prin manipularea informațiilor. La fel însă cu tăierea sonorului atunci când publicul râde, simpla încercare disperată de a pretinde că un lucru este adevărat nu îl face neapărat astfel.
Împărtășirea singurătății
În timp ce unele canale mediatice pro-Kremlin au pornit în căutarea de prieteni ai Rusiei, altele au căutat să rupă legăturile între aliații occidentali. În ceea ce poate fi descris doar ca un zel marcat de invidie, propagandiștii pro-Kremlin s-au concentrat pe summitul Germania-SUA, încercând să creeze disensiuni în relațiile germano-americane sau să portretizeze Germania ca fiind egoistă și nedemnă de încredere sau chiar să ridiculizeze deschis Germania pentru supunerea de bună voie la capriciile americane.
Însă dacă vreuna dintre aceste afirmații și acuzații ar fi adevărată, oare promotorii dezinformării pro-Kremlin chiar ar trebui să cheltuie timp și bani în acest sens? Cel mai probabil caută să submineze această unitate, deoarece cunosc adevărul dureros de bine – SUA și Germania lucrează la unison pentru a-i oferi Ucrainei sprijinul necesar în lupta împotriva invaziei totale declanșate de Rusia.
Fortăreața Rusia
În sfârșit, pentru a se asigura în orice eventualitate și a alimenta mentalitatea de asediu promovată de Kremlin, canalele de dezinformare au evocat amenințarea teroristă, inventând teorii dezlânate despre evenimentele recente din Briansk. Portretizarea ca „Fortăreața Rusia” sub asediu este o tactică de manipulare pro-Kremlin binecunoscută, în care victimizarea este folosită ca o armă pentru a atrage sprijin pentru acțiunile proprii de neiertat ale Rusiei. La fel ca acuzarea Ucrainei că este un stat terorist sau învinovățirea UE pentru susținerea pretinselor atacuri teroriste ale Ucrainei împotriva Rusiei.
Iar pentru mai multă siguranță, acest discurs paranoic despre asediere este completat cu puțin alarmism și răspândirea de minciuni despre „bombe murdare” și arme psihotropice americane secrete, deoarece frica se numără printre instrumentele de manipulare preferate ale Kremlinului. Nu vă lăsați înșelați.
Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:
- O acuzație cam perimată a dezinformării pro-Kremlin este că SUA ajută Ucraina să pregătească o provocare utilizând arme chimice. Nu, nu este adevărat. Aceasta este o teorie a conspirației și o dezinformare pro-Kremlin recurentă despre pretinsa utilizare a armelor chimice de către Ucraina, în încercarea de a învinovăți Ucraina pentru atrocitățile de război, așa cum explicăm și în analiza noastră recentă.
- Trecând la o temă diferită, dar oarecum din același registru, canalele de dezinformare rusești continuă să promoveze discursul fals potrivit căruia sancțiunile UE împotriva Rusiei distrug suveranitatea economică a Europei. Aceasta este o dezinformare recurentă în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei și dezintegrarea UE, vădit legată de adoptarea recentă de către UE a celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii sale ilegale și a ocupării teritoriilor ucrainene.
- O afirmație nefondată apărută relativ recent pe radarul nostru este aceea că răpirea copiilor de către Rusia este o păcăleală absurdă. Aceasta este o negare odioasă a crimelor de război comise de forțele armate ruse. Răpirea și transportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia a fost documentată de ONU, Human Rights Watch și Amnesty International. Ucraina a raportat deja acțiunile ombudsmanului pentru copii al Rusiei, Maria Lvova-Belova, către Curtea Penală Internațională.
Detalii
- Data publicării
- 9 martie 2023