Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre1 iulie 2020

Criza din Siria: UE mobilizează fonduri totale în valoare de 6,9 miliarde EUR pentru 2020 și ulterior

siria.png
© EU
Cu ocazia celei de a patra conferințe de la Bruxelles cu tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”, comunitatea internațională s-a angajat să sprijine Siria și principalele țări care găzduiesc refugiați sirieni, în 2020 și ulterior, cu fonduri în valoare totală de 6,9 miliarde EUR. La această sumă, contribuția Uniunii Europene este de 71 % sau 4,9 miliarde EUR, respectiv 2,3 miliarde din partea Comisiei Europene și 2,6 miliarde EUR din partea statelor membre ale UE. UE și statele sale membre au contribuit cu cele mai multe fonduri la abordarea consecințelor crizei din Siria, mobilizând în total, din 2011, peste 20 de miliarde EUR sub formă de asistență umanitară, de stabilizare, de dezvoltare și economică.

Cea de a patra conferință de la Bruxelles, care s-a desfășurat virtual între 22 și 30 iunie și a fost coprezidată împreună cu Organizația Națiunilor Unite, a reunit toți actorii relevanți din peste 80 de țări și organizații internaționale. Aceștia au abordat în cursul discuțiilor situația actuală din Siria și din regiune și și-au reafirmat sprijinul față de eforturile depuse sub coordonarea ONU în vederea găsirii unei soluții politice cuprinzătoare la conflict. De asemenea, conferința a oferit o platformă unică de dialog cu societatea civilă.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat : „În aproape 10 ani de război, jumătate din populația siriană a fost nevoită să își abandoneze casele. Peste jumătate de milion de persoane și-au pierdut viața. Pentru o întreagă generație de copii sirieni, singura realitate pe care o cunosc este cea a războiului. Viitorul lor și viitorul țării lor sunt ținute în continuare ostatice. Europa nu poate ignora această stare de fapt și nu o va face. Toți sirienii merită un viitor mai bun, pașnic. Astăzi i-am reunit pe toți actorii internaționali relevanți pentru a ne confirma angajamentul de a sprijini poporul sirian și eforturile ONU în vederea găsirii unei soluții politice cuprinzătoare și de durată la conflictul sirian.”

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a adăugat următoarele: „Sirienii continuă să trăiască în umbra războiului. Situația umanitară din Siria este în continuare disperată, pandemia de coronavirus accentuând și mai mult nevoile comunităților celor mai vulnerabile. UE se angajează să ajute în continuare poporul sirian și comunitățile-gazdă atât timp cât va fi necesar.”

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyia declarat„UE a contribuit cu 20 de miliarde EUR ca răspuns la criza din Siria, fonduri care au venit în sprijinul a aproape 7 milioane de refugiați și persoane vulnerabile din comunitățile-gazdă. Prin angajamentul de astăzi al UE, continuăm să sprijinim aceste persoane și comunități. În întreaga regiune, UE a contribuit la construirea de școli, la asigurarea educației, la crearea unor plase de siguranță socială, la crearea de locuri de muncă și la asigurarea stabilității macroeconomice, în sprijinul refugiaților și al comunităților-gazdă. Vom depune, de asemenea, eforturi pentru relansarea economică a regiunii, pentru a contribui la redresarea post-COVID-19 și pentru a aborda problemele preexistente.”

Copreședinții au adoptat o declarație comună .

Context

Începând cu 2017, conferințele de la Bruxelles cu tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii” au reunit comunitatea internațională în sprijinul eforturilor ONU în favoarea unei soluții politice la conflict, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. Conferințele au permis comunității donatorilor să ofere un sprijin umanitar și financiar vital pentru populația siriană și țările învecinate care găzduiesc refugiați sirieni. Aceste conferințe au oferit, de asemenea, o platformă care a permis reprezentanților organizațiilor neguvernamentale siriene, regionale și internaționale și ai organizațiilor societății civile să se întâlnească cu factorii de decizie în cadrul „Zilelor dialogului”.

Zilele dialogului cu societatea civilă

În cursul celor patru dezbateri transmise în direct în cadrul Zilelor dialogului (22-23 iunie), reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale siriene, regionale și internaționale și ai organizațiilor societății civile au avut schimburi de opinii cu miniștri și factori de decizie de înalt nivel din UE, ONU, țările învecinate cu Siria și alți parteneri internaționali. Discuțiile online au abordat rolul femeilor, al tinerilor și al societății civile în construirea viitorului Siriei, răspunsul la nivel regional și redresarea în urma crizei provocate de coronavirus, sprijinirea și protejarea populației strămutate din Siria, precum și nevoile imediate care rezultă din situația umanitară.

Zilele dialogului au fost urmărite de peste 35 000 de persoane și pot fi în continuare vizionate online, inclusiv discursurile comisarilor Várhelyi  și Lenarčič. Acest eveniment a venit în completarea unui proces amplu de consultare online care a avut loc în lunile premergătoare conferinței și în cursul căruia s-au primit contribuții din partea unui număr de peste 1 400 de persoane și organizații. Recomandările rezultate în urma acestor discuții și consultări au fost comunicate de raportorii ONG-urilor în cadrul reuniunii ministeriale de astăzi.

Evenimente conexe

În perioada 24-30 iunie, au avut loc online mai multe evenimente conexe găzduite de state membre ale UE, de țările partenere, de agențiile ONU și de alte organizații internaționale.

La 29 iunie, Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell și trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, au discutat  prin videoconferință cu un grup divers alcătuit din reprezentanți ai societății civile din Siria și din femei siriene.

Expoziția virtuală organizată de UE „Voci din Siria și din regiune” prezintă viața persoanelor afectate de criza din Siria, precum și reziliența și hotărârea lor extraordinare.

În marja conferinței au avut loc, de asemenea, două evenimente culturale găzduite de BOZAR. Înregistrările concertului formației Dambast Duo din 24 iunie și ale conversației din 29 iunie cu artista vizuală Sulafa Hijazi și cu clarinetistul și compozitorul Kinan Azmeh privind rolul artelor în conflict vor rămâne disponibile online .

Sprijinul oferit de UE ca răspuns la criza din Siria

Cea de a patra conferință de la Bruxelles a reconfirmat angajamentul continuu al UE de a oferi sprijin și de a răspunde nevoilor sirienilor din Siria și din regiune, precum și ale comunităților-gazdă ale acestora din țările învecinate.

Din 2011, grație sprijinului din partea UE, milioane de sirieni și comunitățile-gazdă au beneficiat de asistență alimentară, asistență medicală și servicii de protecție, cum ar fi protecția copilului și eforturi de prevenire a violenței bazate pe gen. De asemenea, UE a oferit asistență populației civile în domeniile educației, justiției și mijloacelor de subzistență. În interiorul Siriei, UE nu colaborează cu regimul aflat la putere și nici nu desfășoară acțiuni prin intermediul acestuia. Asistența umanitară oferită de UE este pusă la dispoziție pe întreg teritoriul Siriei exclusiv în funcție de necesități. UE sprijină, de asemenea, dezvoltarea unei societăți civile puternice, cu un accent special pe femei și pe tineri ca actori ai schimbării pentru viitorul Siriei.

Informații suplimentare

Site-ul conferinței

Declarația copreședinților

Raport de monitorizare financiară

Raport privind consultările online cu societatea civilă

Materiale video înregistrate în cursul Zilelor dialogului

Comunicat de presă privind schimburile de opinii dintre Înaltul Reprezentant Josep Borrell și reprezentanții societății civile din Siria

Expoziția „Voci din Siria și din regiune”

Fișă informativă: UE și criza din Siria

Răspunsul la criza din Siria: fișe informative privind sprijinul acordat de UE în Siriaîn Iordaniaîn Liban și în Turcia

Date de contact pentru presă

Peter STANO

Telefon +32 2 295 45 53

Adresă peter [dot] stanoatec [dot] europa [dot] eu (peter[dot]stano[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Telefon +32 2 295 43 20

Adresă Ana [dot] PISONERO-HERNANDEZatec [dot] europa [dot] eu (Ana[dot]PISONERO-HERNANDEZ[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Balazs UJVARI

Telefon +32 2 295 45 78

Adresă balazs [dot] ujvariatec [dot] europa [dot] eu (balazs[dot]ujvari[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Lauranne DEVILLE

Telefon +32 2 298 08 33

Adresă lauranne [dot] devilleatec [dot] europa [dot] eu (lauranne[dot]deville[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Zoï MULETIER

Telefon +32 2 299 43 06

Adresă Zoi [dot] MULETIERatec [dot] europa [dot] eu (Zoi[dot]MULETIER[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
1 iulie 2020