Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre16 iunie 2020

Coronavirus: Statele membre se pun de acord asupra unei soluții de interoperabilitate pentru aplicațiile mobile de depistare a contacților și de avertizare

app.png
© EU
Statele membre, cu sprijinul Comisiei, s-au pus de acord asupra unui set de specificații tehnice care să asigure schimburile de informații sigure între aplicațiile naționale de depistare a contacților bazate pe o arhitectură descentralizată. În această situație se află marea majoritate a aplicațiilor de depistare care au fost deja – sau care urmează să fie – lansate în UE. După ce soluția tehnică va fi pusă în aplicare, aplicațiile naționale de acest tip vor funcționa fără probleme atunci când utilizatorii călătoresc într-o altă țară din UE care urmează o abordare descentralizată.

Acesta este un pas suplimentar important în direcția interoperabilității aplicațiilor mobile de depistare a infecțiilor cu coronavirus, în condițiile în care statele membre încep să elimine restricțiile de călătorie înainte de vacanța de vară.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Pe măsură ce ne apropiem de sezonul turistic, este important să ne asigurăm că europenii pot utiliza aplicația din propria lor țară peste tot pe unde călătoresc în UE. Aplicațiile de depistare a contacților pot fi utile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în special ca parte a strategiilor naționale de eliminare a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Tehnologiile digitale sunt esențiale pentru avertizarea cetățenilor cu privire la riscurile de infecție și pentru întreruperea lanțurilor de transmitere, în această perioadă în care ne redeschidem societățile și economiile. Fac apel la cetățeni să le utilizeze, deoarece aceste tehnologii pot da rezultate doar dacă avem o masă critică de utilizatori și este asigurată interoperabilitatea transfrontalieră a aplicațiilor în UE. Securitatea datelor și protecția drepturilor fundamentale și a vieții private sunt cerințe nenegociabile pe care aceste instrumente digitale trebuie să le îndeplinească.”

Majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicații mobile care să funcționeze complementar cu depistarea manuală a persoanelor care au venit în contact cu coronavirusul. Marea majoritate a aplicațiilor naționale aprobate se bazează pe o arhitectură descentralizată, ceea ce înseamnă că identificatorii arbitrari ai utilizatorilor care au fost detectați ca fiind, pentru un anumit timp, în proximitatea unui dispozitiv mobil rămân înregistrați chiar în telefon și vor fi comparați de acesta cu identificatorii utilizatorilor raportați ca fiind infectați. Specificația tehnică pentru interoperabilitate va permite realizarea acestor verificări și în cazul utilizatorilor care călătoresc din alte state membre, fără ca aceștia să trebuiască să descarce mai multe aplicații naționale.

Informațiile de proximitate comunicate între aplicații vor fi transmise criptat, în așa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor, în conformitate cu regulile stricte prevăzute în Orientările UE privind protecția datelor pentru aplicații; nu vor fi folosite date de geolocalizare. Pentru a raționaliza și mai mult sistemul, Comisia va introduce un dispozitiv-poartă de agregare, o interfață care să permită primirea și retransmiterea eficientă a informațiilor relevante de la aplicațiile de depistare a contacților și serverele naționale. Se va minimiza astfel cantitatea totală de date transmise și se va reduce, în consecință, consumul de date al utilizatorilor.

Specificațiile tehnice convenite astăzi au la bază Orientările privind interoperabilitatea  stabilite în luna mai, care definesc principiile generale.

Următoarele etape

Statele membre vor fi deja în măsură să actualizeze aplicațiile pentru a permite schimbul de informații între aplicațiile naționale descentralizate de îndată ce vor fi pregătite din punct de vedere tehnic. Comisia continuă să sprijine eforturile statelor membre de a extinde interoperabilitatea și la aplicațiile de depistare centralizate.

Context

Statele membre care fac parte din rețeaua de e-sănătate au elaborat, cu sprijinul Comisiei, un set de instrumente la nivelul UE pentru utilizarea aplicațiilor mobile de depistare a contacților și de avertizare  ca răspuns la pandemia de COVID-19; setul de instrumente a fost însoțit și de orientări privind protecția datelor pentru aplicațiile mobile. Acesta face parte dintr-o abordare comună coordonată de sprijinire a eliminării treptate a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor, prevăzută într-o recomandare a Comisiei.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au evaluat diverse soluții digitale din perspectiva eficacității, a securității, a protecției vieții private și a protecției datelor pentru a face față crizei. Dacă respectă pe deplin normele UE și sunt bine coordonate, aplicațiile de depistare a contacților pot avea un rol esențial în toate fazele gestionării crizei, în special în această perioadă în care majoritatea țărilor elimină treptat măsurile de distanțare socială. Aceste aplicații pot veni în completarea activității de depistare manuală a contacților deja existentă și pot ajuta la întreruperea lanțului de transmitere a virusului.

Pentru informații suplimentare

Specificațiile tehnice pentru interoperabilitatea aplicațiilor de depistare a contacților

Întrebări și răspunsuri: o abordare comună pentru aplicații mobile sigure și eficiente de urmărire a contactelor în întreaga UE

Orientări privind interoperabilitatea pentru aplicațiile de depistare a contacților

Setul de instrumente al UE privind aplicațiile mobile pentru sprijinirea depistării contactelor în lupta UE împotriva COVID-19

Orientări pentru asigurarea unor standarde de protecție deplină a datelor de către aplicațiile care ajută la combaterea pandemiei

Orientările ECDC privind aplicațiile mobile în sprijinul depistării contacților pentru COVID-19

Recomandarea Comisiei privind un set comun de instrumente al Uniunii pentru utilizarea tehnologiei și a datelor pentru a combate criza provocată de pandemia de COVID-19 și pentru a ieși din această criză

Pagina Comisiei privind răspunsul la coronavirus

Tehnologiile digitale ca răspuns la coronavirus

Date de contact pentru presă

Johannes BAHRKE

Telefon +32 2 295 86 15

Adresă johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu (johannes[dot]bahrke[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Charles MANOURY

Telefon +32 2 291 33 91

Adresă charles [dot] manouryatec [dot] europa [dot] eu (charles[dot]manoury[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
16 iunie 2020