Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre3 iunie 20201 min de lectură

Coronavirus: Directiva privind agenții biologici actualizată pentru a proteja mai bine sănătatea și siguranța lucrătorilor

directiva.png
© EU
Comisia Europeană a actualizat Directiva privind agenții biologici pentru a include noul coronavirus SARS-CoV-2 pe lista agenților biologici care îi fac obiectul. Actualizarea ține seama de noile riscuri existente la locul de muncă și le oferă protecție suplimentară tuturor lucrătorilor, în special celor care lucrează în mod direct cu virusul în spitale, în desfășurarea de procese industriale și în laboratoare.

Comisia a lucrat rapid pentru a actualiza directiva, iar Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat deja îndrumările UE pentru întoarcerea în condiții de siguranță la locul de muncă, pentru  a-i ajuta pe angajatori să pregătească locurile de muncă pentru o întoarcere în siguranță a angajaților în contextul crizei de COVID-19.

Pentru actualizarea directivei, Comisia s-a bazat pe avizele științifice ale experților din toate statele membre ale UE și pe un amplu proces de consultare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), părțile interesate și grupurile de interese.

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „În contextul pandemiei de coronavirus, suntem cu toții preocupați de sănătate și siguranță, inclusiv la locul de muncă. Această actualizare completează măsurile deja stricte în vigoare, îmbunătățind protecția tuturor lucrătorilor, în special a celor care lucrează în mod direct cu virusul în spitale, în derularea de procese industriale și în laboratoare, precum și a celor care desfășoară activități esențiale privind testarea și dezvoltarea de vaccinuri. Contez pe sprijinul Parlamentului European și al Consiliului pentru obținerea unui rezultat rapid și pozitiv în urma acestui demers, astfel încât lucrătorii să beneficieze de o protecție mai eficientă cât de curând posibil.” 

Informații suplimentare:

Marta Wieczorek — Tel.: + 32 229 58197

Siobhán Millbright — Tel.: + 32 229 57361

Detalii

Data publicării
3 iunie 2020