Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre28 august 20204 min de lectură

Coronavirus: Comisia semnează primul contract cu AstraZeneca

contract_astrazeneca.png
© EU
Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca și de către Comisie. Contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziționeze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporțional cu populația.

Comisia continuă discuțiile privind încheierea unor acorduri similare cu alți producători de vaccinuri și a încheiat cu succes discuții preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson & Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august și cu Moderna la 24 august.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, a declarat: „Comisia lucrează non-stop pentru a pune la dispoziția cetățenilor UE un vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19 cât mai rapid posibil. Intrarea în vigoare a contractului cu AstraZeneca este un pas important în acest sens. Aștept cu nerăbdare să îmbogățesc portofoliul nostru de potențiale vaccinuri datorită contractelor cu alte companii farmaceutice și colaborării cu parteneri internaționali pentru un acces universal și echitabil la vaccinare.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Negocierile noastre au acum rezultate clare: un prim contract semnat prin care se concretizează angajamentul nostru de a asigura un portofoliu diversificat de vaccinuri pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Semnarea de astăzi – care a fost posibilă datorită activităților prealabile importante desfășurate de Franța, Germania, Italia și Țările de Jos – va asigura faptul că vaccinul, dacă se va dovedi eficient și sigur, va fi livrat tuturor statelor membre. Ne așteptăm să anunțăm foarte rapid alte acorduri cu alți producători de vaccinuri. ”

AstraZeneca și Universitatea din Oxford și-au unit forțele pentru a crea și a distribui potențialul vaccin recombinant al universității, bazat pe un adenovirus, vizând prevenirea infecției COVID-19.

Vaccinul-candidat al AstraZeneca este testat deja în cadrul unor trialuri clinice de fază II/III de mare amploare, în urma unor rezultate promițătoare obținute în studii de fază I/II privind siguranța și imunogenitatea.

Contractul din 27 august se bazează pe Acordul de cumpărare în avans, aprobat la 14 august, încheiat cu AstraZeneca, care va fi finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență. Țările din „Alianța pentru vaccin incluziv” (Germania, Franța, Italia, Țările de Jos), care au început negocierile cu AstraZeneca, au solicitat Comisiei să le continue printr-un acord semnat în numele tuturor statelor membre.

Decizia de a susține vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare științifică solidă și pe tehnologia utilizată (ChAdOx1, un vaccin recombinant bazat pe un adenovirus nereplicativ circulant la cimpanzei), pe viteza de livrare a unor mari cantități, pe costuri, pe partajarea riscurilor, pe răspunderea implicată și pe o capacitate de producție care să poată aproviziona întreaga UE, printre altele.

Procesele de reglementare vor fi flexibile, dar vor rămâne robuste. Împreună cu statele membre și cu Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va utiliza mecanismele de flexibilitate existente în cadrul de reglementare al UE pentru a accelera autorizarea și disponibilitatea vaccinurilor cu succes dovedit împotriva COVID-19, menținând în același timp standardele privind calitatea, siguranța și eficacitatea.

Cerințele de siguranță necesare și evaluarea specifică de către Agenția Europeană pentru Medicamente, ca parte a procedurii de autorizare pentru piața UE, garantează faptul că drepturile cetățenilor vor rămâne pe deplin protejate.

Pentru a compensa riscuri atât de mari asumate de producători, acordurile de achiziționare în avans prevăd ca statele membre să despăgubească producătorul pentru daunele suferite în anumite condiții. Răspunderea rămâne în seama societăților.

Context

Contractul cu AstraZeneca este un pas important în punerea în aplicare a Strategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020. Această strategie urmărește să asigure accesul tuturor cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, în decurs de 12 – 18 luni.

În acest scop și împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente de achiziție în avans cu producători de vaccinuri, rezervând sau acordând statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preț, la momentul când un vaccin devine disponibil.

Acordurile de achiziționare în avans sunt finanțate prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, dotat cu fonduri dedicate creării unui portofoliu de vaccinuri potențiale cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl și obține, oriunde în lume și nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranță până când toată lumea nu va fi în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a atras aproape 16 miliarde EUR în cadrul Răspunsului global la noul coronavirus, o acțiune globală vizând asigurarea accesului universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva noului coronavirus și redresarea economică globală.

Informații suplimentare:

Strategia UE în materie de vaccinuri

Răspunsul UE la coronavirus

Comisarul Kyriakides semnează acordul

 

Date de contact pentru presă

  • Tim McPHIE

Telefon

+ 32 2 295 86 02

Adresă

tim [dot] mcphieatec [dot] europa [dot] eu (tim[dot]mcphie[at]ec[dot]europa[dot]eu)

  • Darragh CASSIDY

Telefon

+32 2 298 39 78

Adresă

darragh [dot] cassidyatec [dot] europa [dot] eu (darragh[dot]cassidy[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
28 august 2020