Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre16 iunie 20202 min de lectură

Coronavirus: Comisia Europeană sprijină inițiativa internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale

med_0.png
© EU
Criza mondială actuală provocată de coronavirus a evidențiat necesitatea unui răspuns colectiv din partea comunității internaționale în vederea consolidării pregătirii pentru această criză și pentru alte crize viitoare. În urma unei prime discuții în rândul miniștrilor UE, comisarul pentru comerț, Phil Hogan, a prezentat ieri, 15 iunie, unui grup de parteneri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) ideile Comisiei Europene privind o inițiativă internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale.

Aceste idei, care se integrează în dezbaterea actuală internațională legată de modalitățile de facilitare a accesului la produse farmaceutice și medicale la prețuri accesibile și de evitare a perturbărilor schimburilor comerciale în perioade de criză, ar putea face parte dintr-un acord internațional deschis tuturor membrilor OMC.

Comisarul Phil Hogan a declarat: „Criza medicală actuală poate fi de lungă durată și ar putea urma și altele. Trebuie să acționăm rapid pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor noastre de sănătate, inclusiv prin inițiative mai bune în domeniul politicii comerciale. Ideile pe care le prezentăm astăzi vizează facilitarea accesului global la produse medicale accesibile ca preț, inclusiv pentru țările vulnerabile care nu dispun de capacități de producție adecvate. Obiectivul este de a face lanțurile de aprovizionare mai rezistente și mai diversificate și de a sprijini eforturile de constituire a unor rezerve strategice de echipamente critice. Aceasta este o provocare globală care necesită soluții globale; prin urmare, suntem hotărâți să colaborăm cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune pentru a atinge obiectivele respective.”

Un viitor acord ar putea facilita comerțul cu produse medicale și ar putea contribui la o mai mare pregătire la nivel mondial pentru alte șocuri viitoare în domeniul sanitar prin:

  • eliminarea taxelor vamale pentru produsele farmaceutice și medicale;
  • instituirea unui sistem de cooperare globală în vremuri de criză sanitară care să acopere aspecte precum restricțiile la import și export, vama și tranzitul, achizițiile publice și transparența;
  • îmbunătățirea normelor actuale ale OMC aplicabile comerțului cu bunuri esențiale.

Ideile prezentate astăzi „Grupului Ottawa” (un grup de 13 parteneri ai OMC care împărtășesc aceeași viziune) au fost supuse pentru reflecție statelor membre ale UE în cadrul unei reuniuni a miniștrilor comerțului din 9 iunie. Această discuție, precum și feedbackul inițial din partea partenerilor internaționali, vor contribui la definirea următoarei etape pentru a duce mai departe inițiativa menționată.

Printre chestiunile discutate astăzi în rândul miniștrilor comerțului din Grupul Ottawa se numără transparența măsurilor legate de comerț adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 și înregistrarea de progrese în ceea ce privește negocierile multilaterale legate de comerțul electronic.

Pentru informații suplimentare

Observații introductive ale comisarului european pentru comerț, Phil Hogan

Documentul de reflecție al Comisiei Europene

Declarația Grupului Ottawa

Date de contact pentru presă

Daniel ROSARIO

Telefon + 32 2 295 61 85

Adresă daniel [dot] rosarioatec [dot] europa [dot] eu (daniel[dot]rosario[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Kinga MALINOWSKA

Telefon +32 2 295 13 83

Adresă Kinga [dot] MALINOWSKAatec [dot] europa [dot] eu (Kinga[dot]MALINOWSKA[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
16 iunie 2020