În temeiul acestui contract, statele membre vor putea achiziționa până la 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opțiune pentru 100 de milioane de doze suplimentare în cursul anilor 2021, 2022 și 2023, după ce EMA va fi revizuit și aprobat vaccinul respectiv ca fiind sigur și eficace. Statele membre pot decide să doneze vaccinuri unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene.
Contractul de astăzi extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna discuțiile exploratorii încheiate cu Valneva. Aceasta reprezintă un alt pas esențial către asigurarea faptului că Europa este bine pregătită să facă față pandemiei de COVID-19.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Pe măsură ce noi variante de coronavirus se răspândesc în Europa și în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care își testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante reprezintă o garanție suplimentară pentru protecția populației noastre. Acesta consolidează și mai mult portofoliul nostru amplu de vaccinuri, în beneficiul europenilor și al partenerilor noștri din întreaga lume.”
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Vaccinările din UE avansează și ne apropiem de obiectivul nostru de 70 % dintre cetățeni vaccinați complet până la sfârșitul verii. Noul acord cu Novavax ne extinde portofoliul de vaccinuri pentru a include încă un vaccin pe bază de proteine, o platformă care se arată promițătoare în studiile clinice. Vom continua să depunem eforturi neobosite pentru a ne asigura că vaccinurile noastre continuă să ajungă la cetățeni din Europa și din întreaga lume, pentru a pune capăt pandemiei cât mai curând posibil.”
Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 este deja în curs de revizuire de către EMA în vederea unei eventuale autorizații de introducere pe piață.
Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona întreaga UE.
Context
La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană vizând accelerarea dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție pe scară largă a unor vaccinuri eficace și sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un număr specificat de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri în baza unor acorduri preliminare de achiziție.
Având în vedere variantele actuale și viitoare ale SARS-CoV-2, Comisia și statele membre negociază noi acorduri cu întreprinderi care contribuie deja la portofoliul de vaccinuri al UE, care ar permite achiziționarea de vaccinuri adaptate rapid, în cantități suficiente, pentru a consolida și a prelungi imunitatea.
Pentru a achiziționa noile vaccinuri, statele membre pot utiliza pachetul REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe din cadrul noului instrument Next Generation EU, care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de redresare în urma daunelor cauzate de criză.
Pentru mai multe informații
Strategia UE privind vaccinurile
Detalii
- Data publicării
- 4 august 2021
Date de contact
Arianna PODESTA
- Nume
- Arianna PODESTA
- arianna [dot] podestaec [dot] europa [dot] eu
- Telefon mobil
- +32 2 298 70 24
Anna WARTBERGER
- Nume
- Anna WARTBERGER
- Anna [dot] WARTBERGER1ec [dot] europa [dot] eu
- Telefon mobil
- +32 2 298 20 54