Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 18 aprilie 2024
  • 4 min de lectură

Comisia salută recomandările Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică

Comisia salută recomandările Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică.

eficienta energetica

În cadrul sesiunii finale a Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică, care a avut loc în perioada 12-14 aprilie la Bruxelles,150 de cetățeni europeni au adoptat 13 recomandări privind eficiența energetică adresate Comisiei Europene.

Utilizarea unor cantități mai mici de energie și utilizarea energiei în mod judicios sunt două aspecte esențiale pentru a o energie curată, sigură și la prețuri accesibile; aceasta este o componentă importantă a Pactului verde european și a planului REPowerEU. Eficiența energetică contribuie la reducerea consumului global de energie și, prin urmare, este esențială pentru atingerea obiectivelor în materie de climă al UE, consolidând în același timp securitatea energetică actuală și viitoare și accesibilitatea prețurilor. Directiva privind eficiența energetică, consolidată recent ca parte a pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55”, a instituit principiul „eficiența energetică înainte de toate” ca principiu fundamental al politicii energetice a UE, conferindu-i pentru prima dată o bază legală pentru aplicare. De asemenea, aceasta a sporit în mod semnificativ nivelul de ambiție al UE, fixând un nou obiectiv de îmbunătățire a eficienței energetice cu 11,7 % până în 2030 la nivelul UE, cu un accent mai puternic pe persoanele afectate de sărăcia energetică.  

Începând din februarie 2024, cetățenii se reunesc, atât în persoană, cât și online, pentru a discuta despre provocările și beneficiile legate de eficiența energetică.

Contribuțiile colectate atât de la grupul de dezbatere, cât și de la Platforma de implicare civică vor contribui la elaborarea unei recomandări a Comisiei privind principiul „eficiența energetică înainte de toate”, care urmează să fie examinată de colegiul comisarilor și să fie apoi transmisă statelor membre în cursul acestui an.

Recomandările finale încurajează Comisia să se concentreze în special pe următoarele aspecte:

  • îmbunătățirea atractivității transportului public pentru călători
  • asigurarea celui mai eficient transport din punct de vedere energetic în întreaga Europă: reducerea transportului rutier de mărfuri și înlocuirea acestuia cu alte tipuri de transport, reducerea transportului aerian al persoanelor și introducerea principiului „transportul feroviar înainte de toate”
  • extinderea aplicării eficienței energetice a clădirilor
  • îmbunătățirea nivelului de forță de muncă calificată în UE în sectorul eficienței energetice
  • asigurarea viitorului prin educație pe teme ecologice
  • gestionarea și monitorizarea punerii în aplicare a directivelor UE
  • sprijinirea cetățenilor UE în dezvoltarea unor comunități energetice axate pe eficiența energetică prin furnizarea de informații și de sprijin financiar
  • finanțarea unui drept echitabil la renovarea energetică a locuințelor
  • atingerea obiectivelor în materie de eficiență energetică prin consolidarea capacității de acțiune a fiecăruia
  • îmbunătățirea independenței și a eficienței energetice, pentru a deveni un exemplu global
  • dezvoltarea unor comunități eficiente din punct de vedere energetic pentru un consum responsabil și creșterea producției de energie la nivel local
  • crearea de condiții pentru ca toți consumatorii să devină eficienți din punct de vedere energetic
  • optimizarea și dezvoltarea rețelei, de la producător la utilizatorul final, favorizând sursele regenerabile de energie

Context

În contextul priorității președintei Ursula von der Leyen de a construi o democrație europeană pregătită pentru viitor, grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni și instrumentele de implicare online a cetățenilor fac acum parte din viața democratică în UE, fiind unul dintre principalele rezultate ale Conferinței privind viitorul Europei. Aceste grupuri de dezbatere le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și face auzită vocea în procesul de elaborare a politicilor UE. 

Participanții la grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni sunt recrutați cu ajutorul unor instrumente care generează în mod aleatoriu numere de telefon mobil valabile. Pentru a se asigura că grupurile de dezbatere reflectă componența sociodemografică a Europei, în cadrul procesului se garantează faptul că recrutarea este reprezentativă pentru diversitatea UE. Se aplică un sistem de cote, pentru a alcătui un grup echilibrat din punctul de vedere al genului și se specifică faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani trebuie să reprezinte o treime din grup. Alte caracteristici sociodemografice luate în calcul sunt nivelul de educație, localizarea geografică și ocupația. 

Cetățenii lucrează împreună în grupuri mici de 10-15 persoane și în sesiuni plenare. O echipă de facilitare oferă sprijin, alături de un comitet de experți care oferă contribuții suplimentare. Pe baza discuțiilor, cetățenii formulează recomandări pe care Comisia Europeană să le ia în considerare în definirea politicilor și a inițiativelor. Platforma de implicare civică este o componentă esențială a noului ecosistem de implicare civică, concretizând un angajament asumat în comunicarea ulterioară Conferinței privind viitorul Europei. 

Informații suplimentare

Platforma de implicare civică 

Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică 

Recomandări

Eficiența energetică 

Principiul „eficiența energetică înainte de toate” 

Infografic privind eficiența energetică și economiile de energie

Detalii

Data publicării
18 aprilie 2024

Date de contact

Francesca DALBONI

Name
Francesca DALBONI
E-mail
Francesca [dot] DALBONIatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 81 70

Saul GOULDING

Name
Saul GOULDING
E-mail
saul [dot] gouldingatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 29 64735