Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre9 iulie 20212 min de lectură

Comisia salută raportul privind COVID-19 în rândul copiilor și privind rolul structurilor școlare în transmiterea virusului

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport privind COVID-19 în rândul copiilor și privind rolul pe care îl joacă structurile școlare în transmiterea virusului.

ECDC raport

Conform raportului, în lunile următoare, este probabil ca numărul cazurilor de COVID-19 la copii să crească mai mult decât în rândul populației adulte care se vaccinează în număr tot mai mare. În plus, având în vedere riscul probabil continuu de transmitere în rândul copiilor nevaccinați, este esențial ca sistemul educațional să fie pregătit înainte de următorul an școlar. Distanțarea fizică, măsurile de igienă și testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii în școli. Unica măsură a închiderii școlilor este insuficientă pentru a evita transmiterea comunitară dacă nu se efectuează și alte intervenții nefarmaceutice, precum cele menționate mai sus.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Protejarea persoanelor celor mai vulnerabile din societatea noastră a rămas o prioritate majoră pe tot parcursul crizei. Închiderea prelungită a școlilor din UE a avut un impact negativ asupra sănătății copiilor și adolescenților noștri. Aceasta a dus la probleme precum izolarea socială, suferința psihologică, anxietatea și simptomele depresive — ceea ce este, desigur, foarte îngrijorător. Dorim cu toții să ne asigurăm că copiii pot continua să meargă la școală și să trăiască în cel mai sigur mod posibil. În acest sens, măsurile din școli, cum ar fi distanțarea fizică și alte mijloace de reducere a riscurilor de transmitere, se vor dovedi în continuare esențiale pentru a preveni transmiterea și pentru a menține deschise școlile noastre, în special în condițiile în care varianta Delta se răspândește din ce în ce mai mult.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Copiii și adolescenții au fost grav afectați de închiderea școlilor și de învățământul la distanță pe parcursul acestei pandemii. Având în vedere că ne pregătim pentru anul școlar următor, raportul ECDC vine într-un moment vital. Protejarea sănătății și a bunăstării copiilor noștri trebuie să fie prioritatea noastră. Măsurile trebuie adaptate pentru a preveni transmiterea, precum și pentru a le oferi copiilor un mediu de învățare și predare sigur.”

Acest raport se bazează pe dovezile actualizate prezentate în rapoartele anterioare pe această temă pe care ECDC le-a publicat în august și decembrie 2020.

Detalii

Data publicării
9 iulie 2021

Date de contact

Stefan de Keersmaecker

Nume
Stefan de Keersmaecker
Număr de telefon
+ 32 229 62253

Darragh Cassidy

Nume
Darragh Cassidy
Număr de telefon
+ 32 229 83978