Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre29 iunie 20232 min de lectură

Comisia salută acordul politic provizoriu privind portofelul UE pentru identitatea digitală, prima aplicație europeană pentru identitatea digitală fiabilă și sigură

Comisia salută acordul politic provizoriu al Parlamentului European și al Consiliului UE cu privire la principalele elemente ale propunerii privind un cadru juridic pentru identitatea digitală europeană

identitatea digitală

Elementul inovator central al acestui cadru este un portofel digital personal sub forma unei aplicații mobile securizate și practice, prin intermediul căreia toții cetățenii și rezidenții, precum și toate întreprinderile din UE vor putea avea un acces fiabil la servicii online publice și private în întreaga Europă.

Portofelul UE pentru identitatea digitală va revoluționa identificarea digitală, oferindu-le europenilor controlul asupra datelor lor cu caracter personal, profitând în același timp de avantajele practice oferite de aplicațiile mobile. Aceștia vor putea utiliza serviciile online și vor putea furniza credențiale de identitate exercitând un control deplin asupra datelor lor cu caracter personal.

Comisia investește deja 46 de milioane EUR din programul „Europa digitală” în patru proiecte-pilot la scară largă, pentru a testa portofelul UE pentru identitatea digitală în diferite cazuri de utilizare cotidiană, inclusiv permisul de conducere mobil, e-sănătatea, plățile și calificările educaționale și profesionale. Programele-pilot au demarat la 1 aprilie 2023 și vor contribui la îmbunătățirea specificațiilor tehnice ale portofelului.

Pentru a se asigura că statele membre vor fi pregătite să pună la dispoziție portofelul UE pentru identitatea digitală până la termenul stabilit în regulament, Comisia colaborează cu statele membre în vederea elaborării unui set de instrumente axat pe aspectele tehnice, pentru a pune la punct un prototip de aplicație de portofel UE pentru identitatea digitală. Prima versiune a setului de instrumente a fost publicată pe GitHub în februarie 2023 și va continua să fie actualizată. Cerințele și specificațiile setului de instrumente vor fi obligatorii după finalizarea procesului legislativ privind cadrul pentru identitatea digitală europeană.

Etapele următoare

Sunt necesare lucrări tehnice suplimentare pentru a finaliza textul juridic în conformitate cu acordul politic provizoriu. Ulterior, acesta va face obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European și Consiliu. După adoptare, cadrul pentru identitatea digitală europeană va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial.

Context

Programul de politică „Deceniul digital 2030” definește ambiția Europei în ceea ce privește transformarea digitală până în 2030. Portofelul UE pentru identitatea digitală sprijină realizarea obiectivelor deceniului digital. În special, până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii ar trebui să aibă acces la dosarele lor medicale online, precum și la o identificare electronică securizată, pentru a consolida protecția vieții private.

Portofelul UE pentru identitatea digitală se bazează pe cel mai avansat cadru juridic transfrontalier existent pentru identitățile digitale de încredere, inițiativa europeană privind identificarea electronică și serviciile de încredere (Regulamentul eIDAS). Adoptat în 2014, acesta oferă baza pentru procedurile transfrontaliere de identificare electronică, autentificare și certificare a site-urilor web în cadrul UE.

Propunerea Comisiei privind un cadru actualizat, cu privire la care colegiuitorii au ajuns astăzi la un acord politic, va îmbunătăți eficacitatea și va extinde beneficiile unei identități digitale sigure și practice la sectorul privat și la utilizarea telefoanelor mobile.  

Informații suplimentare

Identitatea digitală europeană – Întrebări și răspunsuri

Identitatea digitală europeană – Pagina informativă

Regulamentul privind identitatea digitală europeană

Recomandarea privind identitatea digitală europeană  

Pagina web eIDAS

Raportul privind evaluarea Regulamentului eIDAS

Detalii

Data publicării
29 iunie 2023

Date de contact

Johannes BAHRKE

Nume
Johannes BAHRKE
E-mail
johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 86 15

Marietta GRAMMENOU

Nume
Marietta GRAMMENOU
E-mail
marietta [dot] grammenouatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 35 83