Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre3 iunie 2020

Comisia lansează o consultare menită să colecteze opinii referitoare la pachetul legislativ privind serviciile digitale

digital_0.png
© EU
Comisia a lansat ieri, 2 iunie, o consultare publică referitoare la actul legislativ privind serviciile digitale, un pachet legislativ esențial anunțat de președinta von der Leyen în orientările sale politice și în Comunicarea Comisiei intitulată „Conturarea viitorului digital al Europei”, prezentată la 19 februarie. Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete și date de la cetățeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă și toate părțile interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale. Consultarea, deschisă până la 8 septembrie, vizează aspecte cum ar fi siguranța online, libertatea de exprimare, corectitudinea și condițiile de concurență echitabile în economia digitală.

Vicepreședinta executivă, Margrethe Vestager, a declarat: „Internetul oferă cetățenilor și întreprinderilor oportunități importante, pe care le pun în balanță cu riscurile asociate activităților și interacțiunilor online. În acest moment, solicităm opiniile cetățenilor și ale părților interesate cu privire la instituirea unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale și platformele online în UE. Multe dintre întrebări au un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor și suntem hotărâți să construim un viitor digital sigur și inovator, adaptat nevoilor acestora.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „În prezent, platformele online joacă un rol central în viața, economia și democrația noastră, iar acest rol implică o responsabilitate sporită, care poate fi asumată doar în contextul unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale. Astăzi lansăm consultarea noastră publică: vom ține cont de toate opiniile și vom reflecta împreună pentru a găsi echilibrul între un internet sigur pentru toți, care să protejeze libertatea de exprimare și să asigure spațiu pentru inovare pe piața unică a UE.”

Actualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale, instituit acum douăzeci de ani, a contribuit la dezvoltarea acestor servicii, dar nu oferă răspunsuri la multe dintre întrebările presante de astăzi privind rolul și responsabilitatea platformelor online, în special ale celor mai mari.

Europa are nevoie de un cadru de reglementare modernizat pentru a reduce fragmentarea tot mai mare în materie de reglementare din statele membre, pentru a asigura mai bine faptul că toți cetățenii din întreaga Europă sunt protejați online, așa cum sunt offline, și pentru a oferi tuturor întreprinderilor europene condiții de concurență echitabile pentru a inova, a se dezvolta și a concura la nivel mondial. Trebuie să se garanteze în mod sistematic siguranța utilizatorilor, precum și respectarea drepturilor fundamentale ale acestora, în special libertatea de exprimare.

Consultarea vizează cele două domenii de activitate anunțate de Comisie în cadrul pachetului legislativ privind serviciile digitale.

Primul set de norme ar avea ca obiect elementele fundamentale ale Directivei privind comerțul electronic, în special libertatea de a presta servicii digitale pe piața unică a UE, în conformitate cu normele privind locul de stabilire, și o limitare generală a răspunderii pentru conținutul creat de utilizatori. Pornind de la aceste principii, intenționăm să instituim norme mai clare și moderne privind rolul și obligațiile intermediarilor online, inclusiv ale celor din afara UE care își desfășoară activitatea în UE, precum și un sistem de guvernanță mai eficace pentru a ne asigura că aceste de norme sunt puse în aplicare în mod corect în întreaga piață unică a UE, garantând totodată respectarea drepturilor fundamentale.

Cea de a doua măsură ar viza chestiunea condițiilor de concurență echitabile pe piețele digitale europene, unde, în prezent, câteva platforme online mari acționează în calitate de controlori ai fluxului de informație. Vom examina norme menite să remedieze aceste dezechilibre ale pieței, pentru a ne asigura că oferim consumatorilor cea mai mare posibilitate de alegere și că piața unică a UE pentru serviciile digitale rămâne competitivă și deschisă inovării. Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unor norme generale suplimentare pentru toate platformele de o anumită dimensiune, cum ar fi normele privind autofavorizarea, și/sau prin intermediul unor obligații de reglementare adaptate pentru controlori specifici ai fluxului de informație, cum ar fi obligațiile privind accesul la date fără caracter personal, cerințele specifice privind portabilitatea datelor cu caracter personal sau cerințele de interoperabilitate.

În plus, cu această ocazie, Comisia consultă părțile interesate și referitor la alte aspecte nou-apărute referitoare la mediul platformelor online, cum ar fi oportunitățile și provocările cu care se confruntă lucrătorii independenți în furnizarea de servicii prin intermediul platformelor online.

În paralel, astăzi se lansează o a doua consultare privind un posibil nou instrument în domeniul concurenței, mai multe informații fiind disponibile într-un comunicat de presă separat.

Etapele următoare 

Comisia consultă publicul larg, furnizorii de servicii digitale, inclusiv platformele online, întreprinderile care comunică online cu consumatorii, autoritățile, ONG-urile, mediul academic și alte părți interesate. Participanții sunt invitați să transmită răspunsurile la consultare până la data de 8 septembrie 2020, în oricare dintre limbile oficiale ale UE. Consultarea va contribui la elaborarea propunerilor Comisiei referitoare la pachetul legislativ privind serviciile digitale, care urmează să fie prezentat la sfârșitul anului.

Context

Cadrul juridic care reglementează serviciile digitale a rămas neschimbat de la adoptarea, în anul 2000, a Directivei privind comerțul electronic. Aceasta a armonizat principiile de bază care permit prestarea transfrontalieră de servicii și a reprezentat o piatră de temelie pentru reglementarea serviciilor digitale în UE.

De asemenea, într-o comunicare  publicată în 2017 și într-o recomandare  adoptată în 2018, Comisia a stabilit orientări generale destinate platformelor online și statelor membre pentru combaterea conținutului ilegal online. Comisia continuă să conducă acțiuni specifice în ceea ce privește coordonarea cooperării dintre platformele online, autorități și organizațiile de încredere în domenii cum ar fi combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură în mediul online sau asigurarea faptului că produsele care ajung la consumatorii europeni în cadrul pieței unice sunt sigure. În plus, s-a adoptat o legislație sectorială (în special în domeniul serviciilor audiovizuale și mass-media și al drepturilor de autor) sau s-a propus o astfel de legislație (în ceea ce privește conținutul online cu caracter terorist).

Adoptarea Regulamentului privind relațiile dintre platforme și întreprinderi, care urmează să intre în vigoare în luna iulie a acestui an, stabilește baza orizontală a unui mediu de afaceri echitabil, transparent și previzibil pe platformele online pentru întreprinderile și comercianții de dimensiuni mai mici.

Pentru informații suplimentare

Pagina web dedicată actului legislativ privind serviciile digitale

Consultarea publică referitoare la actul legislativ privind serviciile digitale

Evaluările inițiale ale impactului privind aspectele referitoare la comerțul electronic

Evaluarea inițială a impactului privind instrumentele ex-ante

Comunicatul de presă privind noul instrument în domeniul concurenței

Consultarea publică referitoare la noul instrument în domeniul concurenței

Evaluarea inițială a impactului privind noul instrument în domeniul concurenței

Orientările politice ale președintei von der Leyen

Comunicarea intitulată „Conturarea viitorului digital al Europei”

Broșura intitulată „Care este rolul platformelor online în viața de zi cu zi și în economie?” (How do online platforms shape our lives and businesses?)

Date de contact pentru presă

Johannes BAHRKE

Telefon +32 2 295 86 15

Adresă johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu (johannes[dot]bahrke[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Charles MANOURY

Telefon +32 2 291 33 91

Adresă charles [dot] manouryatec [dot] europa [dot] eu (charles[dot]manoury[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
3 iunie 2020