Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre16 mai 20241 min de lectură

Comisia investește peste 1 miliard EUR în 54 de proiecte industriale de apărare ambițioase, în cadrul Fondului european de apărare

Comisia investește peste 1 miliard EUR în 54 de proiecte industriale de apărare ambițioase, în cadrul Fondului european de apărare.

industria de apărare

Comisia a anunțat astăzi, 16 mai, rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA), în valoare de 1 031 de milioane EUR sub formă de finanțare din partea UE pentru sprijinirea a 54 de proiecte europene comune de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării.

Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare din domenii critice, în special apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN). Ele vor contribui la prioritățile UE în materie de capabilități, la o mai bună cunoaștere a situației pentru a asigura accesul la spațiu și la dezvoltarea de tehnologii pentru un viitor tanc de luptă. De asemenea, ele vor sprijini transportul aerian strategic de mărfuri supradimensionate, care este o capabilitate esențială pentru sprijinirea rapidă a misiunilor din întreaga lume.

În cadrul schemei europene de inovare în domeniul apărării (EUDIS) a programului FEA, IMM-urile, start-up-urile și întreprinderile nou intrate pe piață din sectorul apărării au beneficiat de mai multe oportunități oferite în cursul ciclului de finanțare al FEA din 2023. Pentru prima dată, patru proiecte vor sprijini transferul de inovații civile către domeniul apărării. 

Mai multe informații sunt disponibile într-un comunicat de presă și într-o serie de fișe informative.

Detalii

Data publicării
16 mai 2024

Date de contact

Johanna Bernsel

Nume
Johanna Bernsel
Număr de telefon
+ 32 2 298 66 99

Flore Boutier

Nume
Flore Boutier
Număr de telefon
+32 2 296 60 43