Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă22 aprilie 20246 min de lectură

Comisia inițiază proceduri împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale în ceea ce privește lansarea TikTok Lite în Franța și Spania

Comisia inițiază proceduri împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale în ceea ce privește lansarea TikTok Lite în Franța și Spania și își comunică intenția de a suspenda programul de recompensare în UE.

DSA

Astăzi, 22 aprilie, Comisia a inițiat o a doua procedură oficială împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA). Deschiderea de astăzi este de a evalua dacă este posibil ca societatea să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale atunci când a lansat TikTok Lite în Franța și Spania. În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, platformele online foarte mari desemnate sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, inclusiv măsuri de atenuare a oricăror riscuri sistemice potențiale, înainte de lansarea oricăror noi funcționalități care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice.

Comisia este preocupată de faptul că „Programul Task and Reward” al TikTok Lite, care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea de materiale video, vizionarea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. – a fost lansat fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere absența suspectată a unor mecanisme eficace de verificare a vârstei în TikTok. Lipsa unor mecanisme eficace de verificare a vârstei și presupusa creare de dependență a platformelor sunt deja în curs de investigare în cadrul primei proceduri oficiale împotriva TikTok.

Prin urmare, această anchetă se va concentra asupra următoarelor domenii:

  • Respectarea de către TikTok a obligației DSA de a efectua și de a prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de implementarea funcționalităților, în acest caz programul „Task and Reward Lite”, care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor sistemice. În special efectele negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a noii caracteristici care stimulează comportamentul de dependență.
  • Măsurile luate de TikTok pentru a atenua aceste riscuri.

Dacă sunt dovedite, aceste încălcări ar constitui încălcări ale articolelor 34 și 35 din Actul legislativ privind serviciile digitale. Comisia va efectua în mod prioritar o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.

În plus, Comisia a trimis TikTok și o cerere oficială de informații, pe baza unei decizii a Comisiei, obligând societatea să furnizeze un răspuns la solicitarea sa de informații din 17 aprilie 2024. În special, Comisia a solicitat TikTok să furnizeze, până la 18 aprilie, raportul de evaluare a riscurilor pentru TikTok Lite, precum și informații cu privire la măsurile pe care platforma le-a pus în aplicare pentru a atenua potențialele riscuri sistemice ale acestor noi funcționalități. TikTok nu a furnizat un astfel de document în termenul stabilit.

TikTok trebuie să prezinte Comisiei raportul de evaluare a riscurilor până la 23 aprilie și până la 3 mai pentru a furniza celelalte informații solicitate.

În cazul în care TikTok nu răspunde la solicitarea de informații a Comisiei prin decizie în termenele indicate, Comisia poate impune amenzi de până la 1 % din venitul anual total sau din cifra de afaceri mondială a furnizorului, precum și penalități cu titlu cominatoriu de până la 5 % din venitul zilnic mediu al furnizorului sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a furnizorului.

În cele din urmă, având în vedere incapacitatea TikTok de a prezenta evaluarea riscurilor care ar fi trebuit efectuată înainte de lansarea TikTok Lite, Comisia suspectează o încălcare prima facie a DSA și consideră că există riscuri de prejudiciu grav pentru sănătatea mintală a utilizatorilor. Prin urmare, Comisia a comunicat, de asemenea, întreprinderii TikTok intenția sa de a impune măsuri provizorii constând în suspendarea programului de recompense TikTok Lite în UE, în așteptarea evaluării siguranței sale. Acesta ar putea fi reînnoit dacă este necesar și proporțional. Înainte de adoptarea oficială a suspendării, TikTok a fost acordată până la 24 aprilie pentru a prezenta argumente în apărarea sa, pe care Comisia le va evalua cu atenție.

Etapele următoare

Inițierea procedurilor oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia problemele care fac obiectul procedurii.

Deschiderea unor proceduri oficiale scutește coordonatorii serviciilor digitale sau orice altă autoritate competentă a statelor membre ale UE de competența lor de a supraveghea și de a asigura respectarea Regulamentului privind serviciile digitale în ceea ce privește încălcările suspectate.

Istoricul dosarului

La 25 aprilie 2023, Comisia a desemnat TikTok drept platformă online foarte mare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, pe baza bazei de utilizatori a TikTok, care atinge pragul de 45 de milioane de utilizatori activi în medie în UE. De la sfârșitul lunii august 2023, TikTok a făcut obiectul respectării obligațiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale.

TikTok Lite este o aplicație nouă cu o funcționalitate destinată utilizatorilor cu vârsta de peste 18 de ani, denumită „Task and Reward Program”, care le permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok, cum ar fi vizionarea de videoclipuri, conținut care vizionează creatori, invitându-i pe prieteni să se alăture TikTok etc. Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense, cum ar fi voucherele Amazon, cardurile cadou prin intermediul monedelor PayPal sau TikTok care pot fi cheltuite pe creatorii de basculare. TikTok Lite a fost lansat în Franța și Spania în ultima lună.

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, platformele online foarte mari desemnate sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, inclusiv măsuri de atenuare a oricăror riscuri sistemice potențiale, înainte de lansarea oricăror noi funcționalități care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice.

În februarie 2024, Comisia a inițiat o primă procedură oficială împotriva TikTok pentru a evalua dacă este posibil ca TikTok să fi încălcat DSA în domenii legate de protecția minorilor, transparența publicității, accesul la date pentru cercetători, precum și gestionarea riscurilor legate de proiectarea care creează dependență și de conținutul dăunător. Ancheta este în curs.

Alte două proceduri oficiale sunt în prezent deschise în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale: unul împotriva lui X și unul împotriva AliExpress.

Începând cu 17 februarie, Actul legislativ privind serviciile digitale se aplică tuturor intermediarilor online din UE.

Pentru mai multe Informații

Textul din Jurnalul Oficial al UE al Regulamentului privind serviciile digitale 

Platforme online și motoare de căutare foarte mari în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale 

Intrarea generală în vigoare a ASD

Cadrul de asigurare a respectării legislației în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale

Actul legislativ privind serviciile digitale – întrebări și răspunsuri

 

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Detalii

Data publicării
22 aprilie 2024

Date de contact

Johannes BAHRKE

Nume
Johannes BAHRKE
E-mail
johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 86 15

Thomas Regnier

Nume
Thomas Regnier
E-mail
thomas [dot] regnieratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 29 9 1099