
Rapoartele analizează în detaliu situația țărilor menționate în ceea ce privește alinierea lor la acquis-ul UE, care reprezintă ansamblul drepturilor și obligațiilor comune ale UE. Rapoartele completează avizele privind cererile de aderare la UE ale celor trei țări, adoptate de Comisia Europeană în iunie 2022. În conformitate cu avizele, care prevăd o serie de priorități care trebuie abordate în acest context, Consiliul European a oferit o perspectivă europeană celor trei țări și statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova.
În rapoarte, Comisia a evaluat nivelul de apropiere a acquis-ului UE pe baza răspunsurilor pe care cele trei țări solicitante le-au dat la chestionare, precum și a informațiilor relevante obținute în cursul dialogurilor intensive desfășurate de-a lungul mai multor ani în cadrul acordurilor de asociere, inclusiv al zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (AA/DCFTA), pentru a analiza punerea în aplicare a acestora. Toate cele trei țări solicitante au fost evaluate pe baza acelorași criterii și pe baza meritelor proprii.
Etapele următoare
Rapoartele analitice prezentate astăzi oferă o imagine de ansamblu a capacității celor trei țări de a-și îndeplini obligațiile care decurg din calitatea de membru al UE. Rapoartele oferă îndrumări valoroase cu privire la activitatea viitoare din cadrul diferitelor capitole ale acquis-ului.
Comisia Europeană va continua să ofere Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei îndrumări și sprijin în acest sens pentru a le ajuta să se alinieze și mai mult la standardele și normele UE care acoperă întregul acquis al UE.
Comisia va prezenta un raport referitor la progresele înregistrate de cele trei țări în ceea ce privește abordarea priorităților de reformă identificate în avize ca parte a următorului „pachet privind extinderea”, prevăzut pentru toamnă. Aceste rapoarte vor ține seama de evoluțiile în materie de politici înregistrate începând din iunie 2022 și vor oferi recomandări de politică cu privire la reformele care trebuie efectuate în perioada următoare.
Înaintea Consiliului de asociere UE-Moldova din 7 februarie, va fi publicat ultimul raport privind punerea în aplicare a asocierii, referitor la Republica Moldova. Rapoarte similare au fost publicate în septembrie anul trecut înaintea Consiliilor de asociere UE-Ucraina și UE-Georgia.
Informații suplimentare
Raportul analitic al Comisiei privind alinierea Ucrainei la acquis-ul UE
Raportul analitic al Comisiei privind alinierea Republicii Moldova la acquis-ul UE
Raportul analitic al Comisiei privind alinierea Georgiei la acquis-ul UE
Avizul Comisiei privind cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană
Avizul Comisiei privind cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană
Avizul Comisiei privind cererea Georgiei de aderare la Uniunea Europeană
Avizele Comisiei Europene privind cererile de aderare la UE – fișă informativă
Procesul de aderare la UE pas cu pas – fișă informativă
UE și Ucraina – fișă informativă
UE și Republica Moldova – fișă informativă
Detalii
- Data publicării
- 2 februarie 2023
Date de contact
- Nume
- Ana PISONERO-HERNANDEZ
- Număr de telefon
- +32 2 295 43 20
- Nume
- Zoï MULETIER
- Număr de telefon
- +32 2 299 43 06