Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre17 iunie 20203 min de lectură

Comisia Europeană lansează o revizuire majoră a politicii comerciale a UE

comercial.png
© EU
Ieri, 16 iunie, Comisia Europeană a lansat o revizuire majoră a politicii comerciale a Uniunii Europene, inclusiv o consultare publică prin care se solicită contribuții din partea Parlamentului European, a statelor membre, a părților interesate și a societății civile. Obiectivul Comisiei este de a ajunge la un consens în ceea ce privește o nouă direcție pe termen mediu pentru politica comercială a UE, care să răspundă la o varietate de noi provocări globale și să țină seama de învățămintele desprinse din criza provocată de coronavirus.

O Uniune Europeană puternică are nevoie de o politică comercială și de investiții solidă pentru a sprijini redresarea economică, pentru a crea locuri de muncă de calitate, pentru a proteja întreprinderile europene împotriva practicilor neloiale de pe piața internă și din străinătate și pentru a asigura coerența cu priorități mai ample în domeniul durabilității, al schimbărilor climatice, al economiei digitale și al securității.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Pentru a contribui la repararea daunelor economice și sociale provocate de pandemia de COVID-19, la relansarea redresării europene și la protejarea și crearea de locuri de muncă, am propus recent un plan de redresare major pentru Europa, bazat pe valorificarea întregului potențial al bugetului UE. Uniunea Europeană este superputerea comercială a lumii. Un comerț deschis și bine reglementat va contribui în mod semnificativ la redresarea globală. Trebuie să ne asigurăm că politica comercială este în beneficiul cetățenilor și întreprinderilor noastre. Astăzi lansăm o revizuire a politicii comerciale pentru a adapta abordarea UE în ceea ce privește comerțul mondial în acest moment critic pentru economia globală.”

Phil Hogan, comisarul pentru comerț, a declarat: „Actuala pandemie remodelează lumea pe care o cunoaștem, iar politica noastră comercială trebuie să se adapteze pentru a fi mai eficientă în urmărirea intereselor europene. Prin urmare, astăzi solicităm opiniile cetățenilor noștri și ale părților interesate pentru a ne ajuta să dezvoltăm o abordare specifică a politicii comerciale a UE pentru lumea de după coronavirus. Dorim ca politica noastră să continue să aducă beneficii cetățenilor și întreprinderilor noastre, să ne consolidăm ambițiile în ceea ce privește poziția de lider mondial într-o serie de domenii, adoptând, în același timp, o abordare mai fermă pentru a ne apăra de orice acțiuni ostile sau abuzive. Trebuie să menținem comerțul liber și echitabil și reglementat în mod corespunzător, atât în UE-27, cât și la nivel mondial. Prin această revizuire, vom asculta toate părțile implicate.”

Rezultatele acestei noi consultări vor fi integrate într-o comunicare care urmează să fie publicată spre sfârșitul anului. Revizuirea finală va fi rezultatul unui proces transparent și incluziv, care va include consultarea publică online, discuțiile cu Parlamentul European și statele membre, precum și implicarea părților interesate relevante și a reprezentanților societății civile.

Consultarea acoperă toate subiectele relevante pentru politica comercială a UE, cu un accent deosebit pe următoarele aspecte:

  • Construirea unei economii a UE rezistente și sustenabile după coronavirus
  • Reformarea Organizației Mondiale a Comerțului
  • Crearea de oportunități comerciale globale pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii
  • Maximizarea contribuției politicii comerciale la abordarea principalelor provocări globale, cum ar fi schimbările climatice, dezvoltarea durabilă sau tranziția digitală
  • Consolidarea relațiilor comerciale și de investiții cu principalii parteneri comerciali
  • Îmbunătățirea condițiilor de concurență echitabile și protejarea întreprinderilor și a cetățenilor din UE

Mai multe informații sunt disponibile într-o notă de consultare publicată astăzi. Observațiile scrise pot fi transmise până la 15 septembrie 2020.

Informații suplimentare

Notă de consultare privind revizuirea politicii comerciale

Prioritățile Comisiei și Scrisoarea de misiune a președintei Von der Leyen, adresată comisarului desemnat pentru comerț, Phil Hogan

Programul de lucru al Comisiei

Planul de redresare al UE

Date de contact pentru presă

Daniel ROSARIO

Telefon + 32 2 295 61 85

Adresă daniel [dot] rosarioatec [dot] europa [dot] eu (daniel[dot]rosario[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Kinga MALINOWSKA

Telefon +32 2 295 13 83

Adresă Kinga [dot] MALINOWSKAatec [dot] europa [dot] eu (Kinga[dot]MALINOWSKA[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
17 iunie 2020