Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre17 aprilie 20241 min de lectură

Comisarul Johansson vizitează Bulgaria pentru a sărbători recenta extindere a spațiului Schengen

Comisarul Johansson vizitează Bulgaria pentru a sărbători recenta extindere a spațiului Schengen și pentru a discuta despre frontiere, gestionarea migrației și cooperarea polițienească.

Bulgaria

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, va ajunge mâine la Sofia pentru a se întâlni cu ministrul de interne al Bulgariei, Kalin Stoyanov, și cu ministrul afacerilor interne al României, Cătălin Predoiu.

Această vizită are loc la scurt timp după ce Bulgaria și România au aderat la spațiul Schengen, la 31 martie 2024, spațiul Schengen devenind astfel mai puternic și mai rezilient. Normele Schengen se aplică acum în Bulgaria și în România, inclusiv în ceea ce privește eliberarea de vize Schengen, iar controalele la frontierele interne aeriene și maritime au fost eliminate. Comisia va continua să ofere președinției Consiliului tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre interne poate fi luată în cursul anului 2024. Acest lucru se reflectă, de asemenea, în recent adoptatul Raport privind starea spațiului Schengen din 2024, care analizează realizările, provocările și evoluțiile din spațiul Schengen în decursul ultimului an.

În timpul vizitei sale, comisarul va observa impactul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie și va discuta cu autoritățile cooperarea sporită existentă și planificată în ceea ce privește gestionarea frontierelor și a migrației, precum și cooperarea polițienească, pe care Comisia va continua să o sprijine.

Aceste eforturi sporite de cooperare includ cadrele de cooperare lansate la 4 martie, pe baza implementării cu succes de către cele două țări a proiectelor-pilot inițiate pentru proceduri rapide de azil și de returnare, făcând trecerea de la soluții ad-hoc la soluții sustenabile. În plus, a fost instituită o inițiativă regională privind cooperarea polițienească de-a lungul rutei Balcanilor de Vest și a rutei est-mediteraneene, cu Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia. Aceasta va permite abordarea în comun și într-un mod sustenabil a provocărilor conexe, inclusiv în ceea ce privește criminalitatea transfrontalieră.

Detalii

Data publicării
17 aprilie 2024

Date de contact

Anitta Hipper

Nume
Anitta Hipper
Număr de telefon
+32 2 298 56 91

Fiorella Boigner

Nume
Fiorella Boigner
Număr de telefon
+32 2 299 37 34