Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre19 iunie 20241 min de lectură

Bugetul UE pentru 2025 vizează majorarea fondurilor dedicate priorităților Europei

Comisia a propus astăzi, 19 iunie, un buget anual de 199,7 miliarde EUR pentru UE în 2025. Acest buget va fi completat cu aproximativ 72 de miliarde EUR pentru plăți în cadrul instrumentului NextGenerationEU. 

Bugetul UE

Acest pachet financiar substanțial va ajuta UE să își îndeplinească prioritățile politice, integrând în același timp modificările convenite în cadrul revizuirii la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM) în februarie 2024.

Proiectul de buget pentru 2025 direcționează fondurile către sectoarele în care acestea pot avea impactul cel mai pozitiv, precum și în funcție de nevoile statelor membre ale UE și ale partenerilor noștri din întreaga lume, pentru a face Europa mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor din UE. Acest obiectiv va fi atins prin promovarea tranziției verzi și a celei digitale, prin crearea de locuri de muncă, consolidând în același timp autonomia strategică a Europei și rolul său la nivel mondial. El va permite sprijinirea tehnologiilor critice esențiale prin intermediul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” („STEP”).

Proiectul de buget pentru 2025 va oferi, de asemenea, în conformitate cu revizuirea la jumătatea perioadei a CFM, un sprijin continuu pentru refugiații sirieni din Turcia și din întreaga regiune, pentru vecinătatea sudică, inclusiv pentru dimensiunea externă a migrației, precum și pentru Balcanii de Vest. Cel mai important, el va oferi un sprijin stabil și previzibil Ucrainei.

Proiectul de buget pentru 2025 face parte din bugetul pe termen lung a Uniunii adoptat la sfârșitul anului 2020 și modificat în februarie 2024, cu ajustările tehnice ulterioare, și vizează transformarea priorităților sale în rezultate anuale concrete.

Mai multe detalii se găsesc în comunicatul de presă și în nota de informare aferente.

Detalii

Data publicării
19 iunie 2024

Date de contact

Olof Gill

Nume
Olof Gill
Număr de telefon
+32 2 296 59 66

Veronica Favalli

Nume
Veronica Favalli
Număr de telefon
+32 2 298 72 69