Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Fișă informativă
  • 16 martie 2022
  • 4 min de lectură

Arme de deziluzionare în masă | via EUvsDISINFO

Biolaboratoare

Dezinformarea cu privire la presupusa planificare a unor atacuri nucleare sau la utilizarea armelor biologice domină narațiunile din presa pro-Kremlin și din mass-media de stat chineză, conform EU vs DISINFO.

Un prim exemplu de dezvoltare a unei narațiuni de dezinformare în cadrul ecosistemului de dezinformare pro-Kremlin este povestea presupusei dezvoltări a armelor nucleare ucrainene. În această narațiune, Ucraina ar fi obținut arme nucleare în câteva luni, după cum ar fi declarat pentru TASS o sursă din cadrul unei agenții ruse de securitate de stat.

„Potrivit concluziilor experților occidentali, regimul de la Kiev a fost extrem de aproape de a crea un dispozitiv exploziv nuclear pe baza plutoniului obținut pe ascuns din combustibilul nuclear uzat depozitat pe teritoriul țării. Specialiștii ucraineni ar fi putut realiza un astfel de dispozitiv în câteva luni”, a declarat sursa potrivit Ria și RT RussianRia a ridicat ștacheta, adăugând că SUA au transferat plutoniu în Ucraina (RT DE). În plus, publicațiile pro-Kremlin au continuat să afirme că Ucraina a distrus parțial și a mutat documente legate de dezvoltarea de arme nucleare (RiaDiario Octubre). RT Russian și VZ au venit cu ideea că ciocnirile de la centrala nucleară din Zaporizhzhia ar fi avut loc pentru că acolo se depozitau documente relevante.

În fanteziile nucleare pro-Kremlin, presupusul program de arme nucleare nu este suficient: trebuie să existe și o poveste despre utilizarea efectivă a armelor nucleare. În acest scop, LentaGazetaTsargradRegnum și Sputnik susțin, amplificate de Ambasada Rusiei în Spania, că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu „militanți” din batalionul Azov, pregătesc o provocare cu o posibilă contaminare radioactivă în regiunea Harkov. Ca să nu se lase mai prejos de o simplă contaminare, Pravda a sugerat că NATO se folosește de Ucraina ca de un cal troian pentru un atac nuclear împotriva Rusiei.

Pe lângă atacurile nucleare în curs de pregătire, se susține că în Ucraina se dezvoltă și arme biologice. Difuzând mai multe documente „oficiale” ale unor angajați ai unor presupuse laboratoare biologice ucrainene, ecosistemul de propagandă al Kremlinului (RT RussianRT DETvzezdaRiaRia pe Telegram) a încercat să sugereze că în Ucraina, în imediata apropiere a teritoriului rusesc, ar fi fost dezvoltate componente ale armelor biologice.

Biolaboratoare_

 

Ministerului Apărării din Rusia a promovat o poveste conform căreia Kievul s-a grăbit să ascundă urmele programului său militar biologic finanțat de Departamentul american al Apărării, după cum au relatat, cu bună știință, Ria și Pravda. Povestea a fost amplificată de conturile diplomatice pe Twitter (MAEAmbasada Rusiei în SpaniaAmbasada Rusiei în Macedonia de Nord). De asemenea, conturile diplomatice au promovat un site web care găzduiește online presupusele documente. Mai mult, publicații pro-Kremlin, precum PravdaVeterans TodayAnti Spiegel și Journal Neo, au difuzat un mesaj potrivit căruia Rusia a publicat documente care dovedesc că SUA au pregătit nu doar un atac nuclear asupra Rusiei, ci și un atac cu arme biologice în Donbas.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei și mass-media afiliate au intervenit, de asemenea, resuscitând o veche și deja demitizată poveste de conspirație pro-Kremlin despre laboratoarele biologice americane din Ucraina și din restul lumii. În articol se face apel la SUA să divulge informații despre laboratoarele de arme biologice din Ucraina și să le protejeze, care se presupune că depozitează cantități mari de viruși periculoși, citând dovezi rusești dubioase. Rețeaua de televiziune CGTN, controlată de stat din China, a făcut legătura între laboratoarele biologice americane care se presupune că au sedii în întreaga lume și focarele de boli locale. În general, organizațiile mass-media chineze controlate de stat se bazează în cea mai mare parte pe surse rusești în relatările privind situația din Ucraina, susținând și amplificând astfel, cel puțin tacit, narațiunile Kremlinului.

În afara sferei armelor de distrugere în masă, Misiunea Rusiei la ONU de la Geneva continuă să fie epicentrul campaniei de dezinformare #DonbassTragedy, promovând conținut pe mai multe platforme de social media. Începând cu 1 martie, agențiile de campanie au publicat videoclipuri, documente „oficiale“ și prezentări Prezi într-o încercare aparentă de a continua să răspândească pretextul „genocidului“, deja dezmințit, sub umbrela #DonbassTragedy. Acest conținut, adesea respingător și violent, a fost amplificat de peste 60 de conturi diplomatice rusești pe Twitter, Facebook, Instagram și Telegram. Primul caz de utilizare a hashtagului a fost observat pe conturile Misiunii Rusiei la Geneva și continuă să promoveze conținutul toxic.

Detalii

Data publicării
16 martie 2022