Seria de clipuri „Examen de nota 10”, pregătită de Reprezentanța Comisiei Europene în România, alături de echipa Spațiului Public European, le propune absolvenților de gimnaziu și de liceu să facă un „antrenament” eficient pentru examenele de Evaluare Națională sau Bacalaureat.
Sunt 8 ore de recapitulare a materiei predate la Română și Matematică, de care elevii pot profita în cele mai creative moduri. Cu ajutorul lor, își pot ordona ideile sau pot descoperi capcanele de temut din subiectele de examen.
Sfaturile date de profesorii care au realizat conținutul acestor materiale video vor clarifica multe nelămuriri. Elevii au posibilitatea să vadă și să asculte clipurile oricând, să aleagă anumite fragmente importante sau să insiste asupra prezentărilor grafice.
Câteva idei care îi pot ajuta pe elevi să profite la maximum de aceste antrenamente pentru #evaluaredezece sau #bacdezece:
-Adolescenții și tinerii apreciază podcasturile și nu ratează clipurile noi, postate de vloggerii preferați. Pot proceda la fel și cu materialele video din această serie: sunt disponibile pe telefon, laptop sau chiar pe un televizor smart. Clipurile din seria „Examen de nota 10” au între 40 și 70 de minute, iar structura lor a fost special concepută pentru a atrage atenția elevilor.
-Cei care obișnuiesc să asculte muzică la căști pot da „play” unui clip din această serie. Vor reține informații interesante, fără presiunea „trebuie să învăț acum”. Un exemplu concret: o caracterizare, în câteva minute, a personajelor din „Enigma Otiliei” sau „Moara cu noroc”. Audio, va fi mult mai interesantă decât în barem.
-Candidații la Evaluare Națională și la BAC pot alege, din aceste filme, subiectele care îi interesează în mod special. Fiecare material video detaliază, în primele minute, „cuprinsul”. Capitolele la care elevii au nevoie de clarificări sunt ușor de găsit cu ajutorul planșelor grafice atractive, concise și ușor de înțeles. Un truc: o captură de ecran salvată îi poate fi de folos unui elev și peste câteva ore, când decide să revină asupra subiectului.
-Cele 8 materiale video sunt și un bun subiect de discuție între colegii de clasă. Informațiile pot fi distribuite, comentate și, astfel, reținute mai ușor. Prietenul la examene se cunoaște, mai ales când sare în ajutor cu „cele mai frecvente 18 greșeli de ortografie” sau „liniile importante într-un triunghi” explicate foarte simplu!
-Recomandările și modelele de exerciții din aceste materiale video îi vor ajuta pe elevi și în viitor. Ei vor învăța să se exprime corect, să gândească analitic, să-și structureze clar o prezentare și să formuleze opinii coerente. Pentru început, la examene, apoi, pe o piață a muncii în continuă schimbare.
Cele 8 materiale video realizate de către profesori de matematică și de Limba română sunt publicate (în perioada 2-14 iunie, 2022) pe pagina de Facebook a Spațiului Public European și pe canalul de Youtube al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pot fi găsite și pe rețelele sociale și canalele de Youtube ale celor care au venit în ajutorul elevilor: Pauza de Mate și profesoara de Limba și literatura română Eliza-Ioana Iordache.
Detalii
- Data publicării
- 10 iunie 2022