Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre14 iulie 20205 min de lectură

Ajutoare de stat: Comisia recomandă ca întreprinderilor care au legături cu paradisurile fiscale să nu li se acorde sprijin financiar

paradisfiscal.png
© EU
Comisia Europeană a recomandat astăzi, 14 iulie, ca statele membre să nu acorde sprijin financiar întreprinderilor care au legături cu țări ce se află pe lista  UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale . Restricțiile ar trebui să li se aplice și întreprinderilor care au fost condamnate pentru infracțiuni financiare grave, inclusiv, printre altele, pentru fraudă financiară, corupție, neplata obligațiilor fiscale și a celor în materie de securitate socială. Scopul recomandării de astăzi este să ofere orientări statelor membre cu privire la modul de stabilire a unor condiții pentru primirea de sprijin financiar prin care să se prevină utilizarea abuzivă a fondurilor publice și să se consolideze garanțiile împotriva abuzurilor fiscale în întreaga UE, în conformitate cu legislația UE. Prin coordonarea restricțiilor privind acordarea de sprijin financiar, statele membre ar preveni, de asemenea, neconcordanțele și denaturările din cadrul pieței unice. 

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Ne aflăm într-o situație fără precedent, în care se acordă volume excepționale de ajutoare de stat unor întreprinderi în contextul pandemiei de COVID-19. Nu este acceptabil, mai ales în acest context, ca întreprinderile care beneficiază de sprijin public să recurgă la practici de evitare a obligațiilor fiscale ce implică paradisuri fiscale. Aceasta ar constitui o utilizare abuzivă a bugetelor naționale și a bugetului UE, în detrimentul contribuabililor și al sistemelor de securitate socială. Împreună cu statele membre, dorim să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă.”

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Echitatea și solidaritatea stau la baza eforturilor de redresare ale UE. Această criză ne-a lovit pe toți deopotrivă și de aceea toți trebuie să ne plătim în mod echitabil impozitele care ne revin, astfel încât să putem contribui la efortul colectiv de redresare, nu să îl subminăm. Cei care încalcă deliberat normele fiscale sau care desfășoară activități infracționale nu ar trebui să beneficieze de pe urma sistemelor pe care încearcă să le eludeze. Trebuie să ne protejăm finanțele publice, astfel încât acestea să poată sprijini realmente contribuabilii cinstiți din întreaga UE.”

Este la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să acorde sprijin financiar și să prevadă măsuri conforme cu normele UE, inclusiv cu normele privind ajutoarele de stat, precum și cu propriile lor obiective de politică. Pentru a combate pandemia de COVID-19 au fost necesare eforturi fără precedent, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, pentru a sprijini economiile statelor membre și a facilita redresarea acestora. Printre eforturile menționate se numără acordarea unui sprijin financiar substanțial pentru a oferi lichidități și capital întreprinderilor, pentru a salva locurile de muncă, pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și pentru a facilita cercetarea și dezvoltarea. În acest context, mai multe state membre și-au exprimat disponibilitatea de a adopta norme menite să restricționeze accesul la un astfel de sprijin al întreprinderilor implicate în practici de evitare a obligațiilor fiscale legate de paradisuri fiscale sau condamnate pentru infracțiuni financiare; statele respective au solicitat orientări din partea Comisiei cu privire la cea mai bună modalitate de a răspunde acestei preocupări.

Recomandarea de astăzi își propune să ofere statelor membre un model, conform cu legislația UE, referitor la prevenirea utilizării asistenței din fonduri publice pentru operațiuni de fraudă fiscală, evaziune fiscală, evitare a obligațiilor fiscale sau spălare a banilor ori pentru finanțarea terorismului. În special, întreprinderile care au legături cu țările de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale (de exemplu, în cazul în care o întreprindere este rezidentă fiscal într-o astfel de jurisdicție) nu ar trebui să beneficieze de sprijin public. În cazul în care statele membre decid să introducă astfel de dispoziții în legislația lor națională, Comisia sugerează o serie de condiții care să fie impuse pentru acordarea sprijinului financiar. Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale este cea mai bună bază pentru aplicarea unor astfel de restricții, deoarece le va permite tuturor statelor membre să acționeze în mod consecvent și va evita adoptarea unor măsuri individuale care ar putea încălca legislația UE. Utilizarea acestei liste pentru punerea în aplicare a restricțiilor va crea, de asemenea, mai multă claritate și siguranță pentru întreprinderi.

În același timp, Comisia este pregătită să discute cu statele membre despre planurile lor specifice pentru a se asigura că acordarea de ajutoare de stat, în special sub formă de recapitalizări, se va limita la întreprinderile care își plătesc impozitele în mod echitabil.

De asemenea, Comisia recomandă anumite excepții de la aceste restricții – care trebuie să fie aplicate în condiții stricte – pentru a-i proteja pe contribuabilii cinstiți. Chiar și în cazul în care are legături cu țările de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, o întreprindere ar trebui să aibă în continuare acces la sprijin financiar în anumite circumstanțe. O astfel de situație ar putea apărea, de exemplu, în cazul în care întreprinderea poate dovedi că și-a plătit impozitele corespunzătoare în statul membru respectiv pentru o anumită perioadă de timp (de exemplu, în ultimii trei ani) sau dacă are o prezență economică reală în țara de pe listă. Statelor membre li se recomandă să introducă sancțiuni adecvate pentru a descuraja solicitanții să furnizeze informații false sau inexacte.

De asemenea, statele membre ar trebui să convină asupra unor cerințe rezonabile prin care întreprinderile să poată demonstra că nu au nicio legătură cu vreuna din țările aflate pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Recomandarea sugerează unele principii pentru sprijinirea statelor membre în această privință.

În fine, statele membre ar trebui să informeze Comisia cu privire la măsurile pe care le vor pune în aplicare pentru a se conforma recomandării de astăzi, în concordanță cu principiile bunei guvernanțe ale UE. Comisia va publica, în decurs de trei ani, un raport privind impactul acestei recomandări.

Pentru mai multe informații

Pentru mai multe informații, a se vedea: URL

Date de contact pentru presă

Arianna PODESTA

Telefon +32 2 298 70 24

Adresă arianna [dot] podestaatec [dot] europa [dot] eu (arianna[dot]podesta[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Daniel FERRIE

Telefon +32 2 298 65 00

Adresă daniel [dot] ferrieatec [dot] europa [dot] eu (daniel[dot]ferrie[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
14 iulie 2020