Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre11 mai 20201 min de lectură

Ajutoare de stat: Comisia aprobă acordarea de compensații întreprinderilor mari consumatoare de energie din România pentru costurile emisiilor indirecte

ro.png
© EU
În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parțial întreprinderile mari consumatoare de energie pentru creșterea prețurilor la energia electrică generată de costurile emisiilor indirecte, în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Sistemul va acoperi perioada 2019-2020, având un buget provizoriu de aproximativ 291 de milioane de euro (1,397 miliarde RON).

Măsura va aduce beneficii întreprinderilor active în România în sectoarele care se confruntă cu costuri semnificative ale energiei electrice și care sunt deosebit de expuse concurenței internaționale. Compensația va fi acordată societăților eligibile, prin rambursarea parțială a costurilor indirecte generate de ETS. Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după  2012, și a constatat că măsura este conformă cu cerințele orientărilor.

În special, sistemul va evita creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial cauzată de relocalizarea companiilor în țări din afara UE, cu reglementări mai puțin stricte în materie de mediu. În plus, Comisia a concluzionat că ajutorul acordat este limitat la minimul necesar. Mai multe informații vor fi disponibile pe site-ul internet al Comisiei dedicat concurenței , în Registrul ajutoarelor de stat cu numărul de caz SA.56403.

Persoane de contact pentru presă:

Arianna Podesta — Tel. + 32 229 87024;

Giulia Atstuti — Tel.: + 32 229 55344

 Maria Tsoni — Tel.: + 32 229 90526

Detalii

Data publicării
11 mai 2020