- Centrele EUROPE DIRECT contribuie la crearea unor punți între europeni și instituțiile care îi reprezintă la nivel european și facilitează implicarea în dezbaterile privind viitorul UE. Centrele oferă răspunsuri cu privire la politicile, programele și prioritățile UE. Personalul din cadrul acestor centre discută în mod nemijlocit cu cetățenii și cu diversele părți interesate în mod proactiv și continuu, pentru a asigura o mai bună înțelegere și asumare a proiectului european. Rețeaua centrelor EUROPE DIRECT (ED) este formată din 24 de Centre.
- Centrele de documentare europeană (European Documentation Centres - EDC) promovează educația și cercetarea pe tema integrării europene. Acestea oferă o serie întreagă de documente privind afacerile europene și încurajează mediul universitar să se implice în dezbaterile privind viitorul UE. Rețeaua centrelor de documentare europeană este formată din 12 Centre.
Utilizează harta „Uniunea Europeană în apropierea mea" pentru a găsi mai multe puncte de contact ale Uniunii Europene legate de subiecte care aparțin rețelelor specializate active în regiunea ta. Poți căuta după locație geografică sau după un cuvânt-cheie (de exemplu: consumatori, muncă, studiu, mediu etc.).
În România, rețeaua EUROPE DIRECT (ED) este formată din 24 de centre EUROPE DIRECT și 12 centre de documentare europeană.
Dă clic mai jos pe harta României pentru a obține detaliile de contact:
Comisia lansează o nouă generație de centre EUROPE DIRECT, interacționând cu cetățenii de pe teritoriul UE
O nouă generație de peste 420 de centre EUROPE DIRECT își începe activitatea în întreaga UE. Cu un mandat care va dura până la sfârșitul anului 2025, aceste centre vor aduce Uniunea Europeană, politicile și valorile acesteia în toate colțurile Europei. Centrele vor stabili o legătură importantă între instituțiile UE și cetățeni, contribuind la explicarea modului în care Europa combate pandemia de COVID-19, stimulând redresarea economică prin intermediul programului NextGenerationEU și abordând tranziția verde și tranziția digitală.
Noua rețea EUROPE DIRECT va aduce o schimbare concretă pentru cetățenii UE. Centrele vor asigura informarea oportună și obiectivă cu privire la chestiunile europene și vor depune, în același timp, eforturi pentru a interacționa cu cetățenii cu privire la chestiuni legate de starea și de viitorul Uniunii Europene. Prin intermediul acestor activități de informare și implicare, centrele își vor aduce contribuția la sfera publică europeană și vor spori gradul de conștientizare cu privire la UE și la prioritățile, oportunitățile și provocările sale.
Rolul și mandatul centrelor EUROPE DIRECT au fost modernizate în mod semnificativ față de generațiile anterioare. Noua generație:
- va implica publicul în evenimente, dialoguri cu cetățenii și în diferite forme de interacțiune offline și online, în special în ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei;
- va pune la dispoziția mass-mediei și a multiplicatorilor de opinie locali conținut relevant privind politicile și prioritățile UE și îi va implica în activitățile centrelor;
- va ajuta Comisia să obțină o imagine de ansamblu a sensibilităților locale legate de politicile UE;
- va promova cetățenia europeană activă în școli;
- va promova coordonarea cu alte rețele ale UE prezente în regiuni, asigurându-le cetățenilor, organizațiilor sau companiilor accesul cu mai multă ușurință la destinațiile adecvate.
Europa mai aproape de cetățeni: Comisia Europeana lansează un apel pentru o generație moderna EUROPE DIRECT
Comisia Europeană lansează un apel în vederea selecției unei noi generații de centre EUROPE DIRECT pentru perioada 1 mai 2021- 31 decembrie 2025. Scopul EUROPE DIRECT este de a face Europa mai accesibilă oamenilor de la nivel local și regional, dar și de a dezbate împreuna cu ei despre Uniunea Europeană și politicile sale, priorități și viitor.
EUROPE DIRECT vor informa cetățenii despre Uniunea Europeană și vor organiza activități cum ar fi dezbateri locale cu cetățenii, crearea de parteneriate locale, inclusiv cu presa și vor susține instituțiilor europene pentru o mai bună înțelegere a sensibilităților, preocupărilor și opiniei publice din respectivele zone geografice.
Suma totală estimată alocată pentru România în 2021 (mai-decembrie) este de 563.208 Euro. Pentru perioada 2022-2025, grantul anual dedicat fiecărui centru EUROPE DIRECT va fi de 30.400 Euro. Propunerile de proiect sunt așteptate pana in 15 octombrie 2020.
Pentru detalii și procedura de transmitere a propunerilor:
- Ghidul pentru solicitanți, disponibil pe pagina: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/ed-ro-2020
- Secțiunea „Întrebări și răspunsuri” care urmează să fie publicată pe pagina: https://ec.europa.eu/romania/services/contact-points/cerere_propuneri_ED
Alte informații:
https://ec.europa.eu/info/publications/work-programme-2020-communication-activities_en