Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă9 martie 20228 min de lectură

Un ghid pentru descifrarea dezinformării pro-Kremlin în jurul războiului lui Putin | via EUvsDisinfo

Ghid

De ani de zile, Kremlinul, mass-media și trolii săi au folosit trucuri ieftine ale retoricii dezinformării. Iar pe parcursul războiului lui Putin, eforturile de dezinformare s-au amplificat. EUvsDisinfo enumerează aceste acte folosind modelul SWAMPED.

S: Strawmen (argumente „om de paie”): atacarea opiniilor sau ideilor care nu au fost niciodată exprimate de către țintă.

W: Whataboutism: devierea discuției de la subiect.

A: Attack (atac): folosirea unui limbaj brutal pentru a-i descuraja pe adversari.

M: Mockery (bătaie de joc): folosirea sarcasmului pentru a minimaliza opoziția.

P: Provocations (provocări): cine beneficiază de acest lucru?

E: Exhaust (epuizare): asaltarea opoziției cu detalii și tehnicalități.

D: Denial (negare): negarea categorică a oricărei dovezi.

Pentru o prezentare cuprinzătoare a principalelor narațiuni de dezinformare ale Kremlinului legate de Ucraina, a se vedea „Dezinformarea despre conflictul actual dintre Rusia și Ucraina – Șapte mituri demontate” și „Manualul de strategii al Kremlinului: inventarea unui pretext pentru a invada Ucraina – Alte mituri”.

Semantica pro-Kremlin Demontare
„Autoapărarea Rusiei” Atacarea și invadarea unui stat suveran care nu reprezintă nicio amenințare.

 

 

„Operațiune militară limitată” Atac cu toate forțele. Atacuri cu rachete, invazie aeriană și terestră. Inclusiv ținte civile, orașe și infrastructură.. Bombardamente urbane de amploare.

 

 

„Fără ocupare” Intenția de a ocupa cât mai mult posibil, atât timp cât este necesar. Plasarea Ucrainei sub controlul Moscovei. Pentru o perioadă nedeterminată.
„Denazificarea Ucrainei” Reprimarea de tip stalinist a oficialilor aleși și legitimi ai unei țări suverane.
„Organizarea de alegeri pentru un nou guvern” Falsă democrație sub amenințarea armelor pentru a pune la putere marionete loiale Kremlinului.
„Negocieri” Pretenții maximaliste în timp ce bombardamentele asupra civililor continuă. Încercând să câștige timp pentru a se regrupa, realimenta și reîncărca mașinăria de război care a întâmpinat rezistență la înaintare.
Doar rușii au avut de suferit de pe urma ocupației naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

 

 

Prin utilizarea de către Kremlin a termenului nazist, se pretinde că doar rușii au avut de suferit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Acest lucru este fals. Raportat la mărime, Ucraina și poporul ucrainean au avut cel mai mult de suferit în timpul ocupației naziste. Mai mulți ucraineni au murit luptând împotriva naziștilor decât luptând pentru Hitler.
Zelenski și liderii de la Kiev comit genocid împotriva Donbasului/vorbitorilor de limbă rusă Afirmațiile de genocid făcute de Putin, Lavrov și alți lideri ruși sunt absolut inacceptabile și folosesc în mod greșit cuvântul genocid.

 

Genocid: Definiția Organizației Națiunilor Unite – în Convenția ONU, genocidul înseamnă „intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

Nu există nimic care să sugereze că statul ucrainean modern ar dori să distrugă o parte din populația sa vorbitoare de limbă rusă. Legile prevăd utilizarea limbii, culturii și tradițiilor rusești în viața de zi cu zi. În al doilea rând, președintele Zelenski și guvernul recunosc acest grup (a se vedea mai jos la „Limba și cultura rusă sunt interzise de Kiev”).

Nu există nicio dovadă că locuitorii vorbitori de limbă rusă sau de etnie rusă din estul Ucrainei se confruntă cu genocidul. Acest lucru a fost confirmat în rapoartele publicate de Consiliul Europei, de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului și de OSCE.

Postularea genocidului este o minciună infamă a lui Putin. Mai mult, este o insultă la adresa milioanelor de victime ale războaielor anterioare. Poți vorbi despre genocid când vine vorba de cel de Al Doilea Război Mondial. Împotriva lui Slobodan Miloșevici au fost pronunțate 66 de capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în Croația, Bosnia și Herțegovina și Kosovo între 1991 și 1999. Aceste crime au făcut sute de mii de victime pe întreg teritoriul fostei Iugoslavii. Miloșevici a murit în timpul procesului TPII.

Apoi, cifrele din acest război al lui Putin: dacă vorbim despre vătămații și victimele din timpul acestui război pe care Putin l-a început în 2014, mult mai mulți ucraineni au fost uciși, răniți, strămutați sau alungați în refugiu. Până de curând, înainte de 24 februarie, bilanțul se ridica la aproximativ 13 000 de morți, dintre care peste 3 000 de civili. Mulți alții au fost răniți. De departe, majoritatea de partea guvernului ucrainean. Acest lucru se datorează bombardamentelor, tirurilor cu lunetă, atacurilor de tot felul lansate de militanții înarmați susținuți de Moscova. Misiunea de monitorizare a OSCE(opens in a new tab) a documentat zilnic acest lucru. Chiar dacă Rusia este membră a OSCE, Rusia și militanții au pus tot felul de obstacole în calea misiunii, probabil pentru că nu vor să audă adevărul.

Crimele comise de forțele rusești se agravează de la o oră la alta. Așa cum s-a văzut în fiecare zi începând cu 24 februarie, odată cu atacul brutal și neprovocat pe scară largă asupra Ucrainei. Atacuri cu rachete, bombardamente aeriene, bombardamente de artilerie asupra țintelor civile.

 

Blocajul umanitar și financiar al Donbasului cauzat de Kiev Fals. De ani de zile, un număr mare de cetățeni din Donbas au traversat în mod regulat zonele controlate de Kiev pentru afaceri, cumpărături și pentru a-și ridica pensiile ucrainene. Traversarea a fost menținută deschisă din acest motiv și din alte motive.

 

 

Limba și cultura rusă sunt interzise de Kiev Fals. Ucraina a adoptat o lege care asigură funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat(opens in a new tab) în 2019, dar această legislație reglementează doar utilizarea limbii ucrainene în sferele publice. Limba rusă și alte limbi ale minorităților naționale pot fi utilizate în mod liber în comunicarea privată, în publicarea de cărți, în presă, radio, televiziune, educație și în sectorul serviciilor. Legea permite, de asemenea, utilizarea altor limbi în sistemul de sănătate și în aplicarea legii.

 

A se vedea mai multe cazuri de dezinformare aici.

Acordurile de la Minsk: Kievul și patronii săi occidentali le-au distrus

 

 

Kremlinul încearcă să ascundă faptul că Rusia este parte la acordurile de la Minsk. Prin recunoașterea republicilor „DNR/LNR”, Moscova a respins de facto acordurile de la Minsk.

 

Cu toate acestea, Ucraina a adoptat acte legislative privind statutul special și amnistia (2014) și a pregătit proiectul de lege privind alegerile locale (2014). Ucraina a adoptat amendamente constituționale pentru a oferi mai multă autonomie teritoriilor care nu se află în prezent sub controlul său (2015). A se vedea mitul nr. 6 aici.

 

Rusia nu va ocupa Ucraina și este o operațiune limitată de demilitarizare și denazificare a Ucrainei Cea mai mare minciună dintre toate. Minciuna ridicolă și grotescă a lui Putin este oferită în timp ce un atac aerian, terestru și naval pe scară largă este în curs de desfășurare. Țintele civile sunt bombardate și au loc alte câteva încălcări ale Convențiilor de la Geneva.

 

 

Conflictul din Kosovo: NATO a bombardat Belgradul vizând în mod deliberat civili Un alt favorit al lui Putin și Lavrov încearcă să facă o paralelă între războiul de ucidere și purificare etnică al lui Miloșevici și conflictul din Donbas. Kosovo se afla în fața abisului, cu peste 900 000 de persoane; jumătate din populația Kosovoului a fost ucisă, strămutată sau refugiată. Responsabilitatea de a proteja era clară. Cu totul altfel decât în Donbas.

 

 

După ce s-a eliberat de militarizare și neonazism, Rusia vrea să le ofere ucrainenilor șansa de a-și determina singuri viitorul, fără influență externă.

 

 

De la protestele Euromaidan din 2013-2014, presa pro-Kremlin a susținut în mod fals că Ucraina a fost controlată din exterior.

 

În baza de date EUvsDisinfo există peste 100 de exemple de afirmații similare de dezinformare.

Astfel de afirmații nu au nicio bază factuală.

De fapt, „eliberarea de neo-nazism” este un eufemism pentru Moscova care dorește să execute o represiune pe scară largă a oponenților politici; ca o represiune de tip stalinist.

„Alegeri pentru determinarea propriului viitor”: eufemism pentru o falsă democrație sub amenințarea armelor – la fel ca în Crimeea în 2014, unde forțele armate rusești au condus un simulacru de referendum pe care niciun organism internațional nu l-a recunoscut.

A se vedea scurta noastră dezmințire aici .

Occidentul a sabotat orice acord privind propunerile rusești de garanții de securitate. Putin a recurs la război, nu la diplomație.

 

Revendicările rusești prezentate în decembrie 2021 în așa-numitele proiecte de „tratate” între Rusia și SUA și, respectiv, NATO au fost concepute pentru a fi respinse, astfel încât Rusia să poată juca rolul de martir. În esență, solicitările cereau ca situația din Europa să revină la situația de dinainte de 1997; SUA să părăsească zone mari din Europa; mai mulți membri ai NATO să se demilitarizeze de facto și să limiteze pe termen nelimitat dreptul țărilor libere de a decide propria politică.

Această cvasi-diplomație, care nu a căutat compromisuri și soluții, a fost, de fapt, praf în ochi și parte a unei operațiuni psihologice pentru a deruta, distrage și diviza Occidentul. Între timp, forțele rusești au fost masate și pregătite pentru invazie. Occidentul a scos la iveală cacealmaua lui Putin, împărtășind cu publicul informații despre planurile de ofensivă.

Memorandumul de la Budapesta (1994) nu mai este relevant Kremlinul evită problema centrală: Ucraina a renunțat la armele nucleare și, în schimb, liderii Statelor Unite, Rusiei și Marii Britanii au semnat memorandumul de la Budapesta cu garanții privind integritatea și suveranitatea Ucrainei.

 

Vezi cazurile de dezinformare demascate aici.

 

Detalii

Data publicării
9 martie 2022