Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre1 iulie 20222 min de lectură

Ucraina: Comisia acordă o scutire de taxe vamale și de TVA pentru importul de bunuri esențiale pentru ucraineni

Această măsură, care a fost solicitată de statele membre, se va aplica retroactiv de la 24 februarie 2022 și va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022.

TVA_UA

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 1 iulie, o decizie care permite statelor membre să renunțe temporar la taxele vamale și la TVA pentru importul din țări terțe de alimente, pături, corturi, generatoare electrice și alte echipamente care contribuie la salvarea de vieți destinate ucrainenilor afectați de război. Această măsură, care a fost solicitată de statele membre, se va aplica retroactiv de la 24 februarie 2022 și va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022.

În urma invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către Rusia, se estimează că peste 14 milioane de persoane, adică 30 % din populația Ucrainei, au fost strămutate. Peste 6,2 milioane de ucraineni au ajuns în UE și aproape 8 milioane au fost nevoiți să își părăsească locuințele, dar au rămas în Ucraina. Acest lucru exercită o presiune considerabilă asupra statelor membre, care trebuie să ofere asistență umanitară unui număr mare de persoane care fug din calea războiului, sprijinind în același timp ucrainenii strămutați în interiorul țării expuși riscului de foamete și de boli.

Paolo  Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Războiul împotriva Ucrainei a provocat suferințe inimaginabile, dar a demonstrat și profunzimea solidarității UE. Această măsură va ajuta statele membre să vină în ajutorul ucrainenilor atât în UE, cât și în țara lor de origine, prin facilitarea furnizării de bunuri umanitare esențiale. Este ceea ce trebuie să facem.”

Scutirea de taxe și de TVA se aplică mărfurilor importate de:

• Organizații de stat (organisme publice și organisme de drept public, inclusiv spitale, organizații guvernamentale, guverne regionale, comune/orașe etc.)

• Organizații caritabile sau filantropice aprobate de autoritățile competente ale statelor membre.

Decizia de astăzi vine în completarea noilor norme în materie de TVA adoptate în aprilie, care permit statelor membre să extindă această scutire la livrările interne de bunuri și servicii, inclusiv la donații, în beneficiul victimelor dezastrelor.

Context

Legislația actuală a UE prevede instrumente care pot fi utilizate în mod excepțional pentru a ajuta victimele dezastrelor, ca de exemplu în cazul războiului din Ucraina.

Legislația vamală a UE [Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului] prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe în folosul victimelor catastrofelor. Aceasta poate fi aplicată în cazul importurilor efectuate de organizații de stat și de organizații caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acționează la cererea statelor membre în cauză.

În mod similar, legislația UE în materie de TVA(Directiva 2009/132/CE a Consiliului) cuprinde dispoziții asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.

Detalii

Data publicării
1 iulie 2022

Date de contact

Daniel FERRIE

Nume
Daniel FERRIE
E-mail
daniel [dot] ferrieatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 65 00

Francesca DALBONI

Nume
Francesca DALBONI
E-mail
Francesca [dot] DALBONIatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 81 70