Trenuri modernizate în România prin intermediul fondurilor de redresare și reziliență - Comisia Europeană
Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 14 februarie 2025
  • Reprezentanța în România
  • 2 min de lectură

Trenuri modernizate în România prin intermediul fondurilor de redresare și reziliență

Călătorii din transportul feroviar din România vor călători cu trenuri modernizate, datorită investițiilor din planul național de redresare și reziliență (PNRR). 

3

Proiectul, finanțat prin Mecanismul de redresare și reziliență al UE (MRR), are o valoare totală de 422 de milioane EUR, din care 120 de milioane EUR sunt granturi (MRR) și 302 milioane EUR reprezintă contribuția națională. Proiectul include:

  • modernizarea a 55 de locomotive electrice pentru tractarea trenurilor de călători;
  • conversia a 20 de locomotive diesel-hidraulice de manevră în locomotive cu baterie potențial electrice și 
  • modernizarea a 139 de vagoane de călători. 

 

1

Proiectul este în desfășurare și se preconizează că unele locomotive și vagoane vor intra în exploatare până la sfârșitul lunii februarie 2025. Proiectul va fi finalizat până în 2026. 

Această investiție va spori confortul și calitatea călătoriilor cu trenul pentru călători, promovând în același timp transportul sustenabil, ecologic. 

2

Câteva dintre beneficiile proiectului sunt: 

 trenuri mai lungi pentru anumite intervale ale zilei sau ale săptămânii, rute de navetă sau metropolitane cu frecvență mai mare, precum și posibilitatea unor orare regulate pe anumite rute, ceea ce va ajuta călătorii să economisească timp; 

  • locomotivele și vagoanele de călători modernizate de ultimă generație vor putea atinge viteze de până la 160 km/h (100 dintre ele), iar restul vor atinge viteze de 120 km/h;
  • o reducere a consumului de energie electrică estimată la 16-20 %;
  • creșterea numărului de călători pe calea ferată – transport ecologic – cu 25 % până în 2026, față de nivelul de referință din 2021. Această cifră este echivalentă cu transferul a aproximativ 5 % din traficul rutier public de călători din 2019, înainte de pandemie.

Cuantumul total al pachetului financiar al MRR pentru România este de 28 535 milioane EUR. Aceasta reprezintă 8,79 din PIB-ul țării.

MRR este piatra de temelie a NextGenerationEU, un instrument de redresare al UE fără precedent, care oferă granturi și împrumuturi menite să ajute economiile statelor membre ale UE să se redreseze în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. 

Pentru a beneficia de sprijin în cadrul mecanismului, guvernele din UE au depus planuri naționale de redresare și reziliență în care au prezentat reformele și investițiile pe care le vor pune în aplicare până la sfârșitul anului 2026, cu jaloane și ținte clare.

Pentru a facilita investițiile care stimulează creșterea, Comisia Europeană sprijină statele membre cu expertiză tehnică personalizată în scopul conceperii și implementării de reforme, prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic (IST). 

Până în prezent, Romania a beneficiat de aproape 100 de proiecte de sprijin pentru reforme în cadrul IST. 

Detalii

Data publicării
14 februarie 2025
Autor
Reprezentanța în România